Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της Figoglass – Το dilution των μικρομετόχων και η αλλαγή στον ισολογισμό

tags :
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της Figoglass – Το dilution των μικρομετόχων και η αλλαγή στον ισολογισμό
Το σχέδιο διάσωσης που περιλαμβάνει γενναία αύξηση κεφαλαίου, μετοχοποιήσεις δανείων, νέα χρηματοδότηση και σημαντική μείωση των τόκων, αποτελεί ανάσα για την εταιρεία σύμφωνα με αναλυτές
Σε άλλη εποχή επιθυμεί να περάσει η Frigoglass μόλις υπογραφεί και υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης, που και πάλι όμως θα είναι γεμάτη προκλήσεις.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το σχέδιο αποτελεί ανάσα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά για να μπορέσει η εταιρεία να καταστεί και πάλι ελκυστική στο ταμπλό και να τραβήξει βλέμματα επενδυτών.
Σήμερα στο ταμπλό αποτιμάται 5 εκατ. ευρώ και οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα υποστούν ένα τεράστιο dilution, αφού μετά την αναδιάρθρωση, βασικός μέτοχος, τράπεζες και ομολογιούχοι θα κατέχουν το 95% του συνόλου των μετοχών.
Με βάση το μετοχολόγιο της 31 Δεκεμβρίου 2015 το 56% των μετοχών ήταν σε ελεύθερη διασπορά και το υπόλοιπο είχε ο βασικός μέτοχος.
Βάσει του σχεδίου ο βασικός μέτοχος θα βάλει άλλα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει βάλει 30 εκατ. ευρώ και θα λάβει μετοχές.
Γίνεται μία τεράστια αύξηση κεφαλαίου και σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις εισηγμένων, εδώ ο βασικός μέτοχος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μία εταιρεία που αξίζει ελάχιστα στο ταμπλό.
Τράπεζες και ομολογιούχοι θα συνεισφέρουν, αφού θα κουρευτούν δάνεια και θα δοθούν και μετοχές.
Συνολικά θα κεφαλαιοποιήσουν απαιτήσεις 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια που θα διαγραφούν θα αγγίξουν τα 142 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μετά το πέρας της αύξησης στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι παλιοί μέτοχοι, ο συνολικός δανεισμός θα μειωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ αφού θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από τράπεζες και ομολογιούχους.
Πολύ σημαντικό είναι ότι οι τόκοι θα μειωθούν από 29 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. ευρώ περίπου, άρα ένα σημαντικό βάρος φεύγει.
Στο τέλος του 2016 ο συνολικός δανεισμός ανερχόταν στα 384 εκατ. ευρώ και υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 58 εκατ. ευρώ άρα ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 327 εκατ. ευρώ.
Με τα παραπάνω δεδομένα αν τα συνολικά δάνεια μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ και μπουν στο ταμπλό 70 εκατ. ευρώ (νέος δανεισμός συν ένεση ρευστότητας από τον βασικό μέτοχο), ο συνολικός δανεισμός θα είναι στα 284 εκατ. ευρώ και στο ταμείο θα υπάρχουν 58 εκατ. ευρώ από πριν και 70 νέα άρα ο καθαρός δανεισμός θα είναι στα 156 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να μπουν τα χρήματα στο ταμείο, να εκδοθούν οι νέες μετοχές θα έχει συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν θα είναι αυτά που ήταν στις 31/12/16.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο καθαρός δανεισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος.
Από την αύξηση κεφαλαίου που θα είναι τουλάχιστον 127 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση της μητρικής θα ισχυροποιηθεί σημαντικά, ενώ του ομίλου θα είναι θετική κατά μερικά εκατομμύρια αν στο τέταρτο τρίμηνο οι ζημιές δεν διευρυνθούν σημαντικά έναντι του εννεαμήνου.
Στο εννεάμηνο η καθαρή θέση του ομίλου ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ και της μητρικής κατά 5 εκατ. ευρώ.
Με την προσθήκη των 127 εκατ. ευρώ η εικόνα βελτιώνεται.
Σημειώνεται πως οι συνολικές υποχρεώσεις στο εννεάμηνο ανέρχονταν στα 545 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε EBITDA 36 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση της διοίκησης για το σύνολο του 2016 είναι για EBITDA 38-42 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν άλλα 3 εκατ. ευρώ ζημιές λόγω νέων εξόδων αναδιάρθρωσης.
Οι καθαρές ζημιές στον όμιλο στο εννεάμηνο ήταν στα 38,8 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρχαν σημαντικά έξοδα αναδιάρθρωσης (17 εκατ. ευρώ).
Η διοίκηση ποντάρει στην αύξηση των πωλήσεων και στην αύξηση του περιθωρίου EBITDA.
Ωστόσο, το νέο ύψος των τόκων, μαζί με τις υψηλές αποσβέσεις και τη φορολογία, δύσκολα δημιουργεί κερδοφόρο αποτέλεσμα για τους μετόχους αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των EBITDA.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης