Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποσβένει τις επενδύσεις στην ενέργεια ο όμιλος Φέσσα και μένουν οι υπεραξίες

Αποσβένει τις επενδύσεις στην ενέργεια ο όμιλος Φέσσα και μένουν οι υπεραξίες
Η επιστροφή κεφαλαίου της Quest Ενεργειακή, η πλημμυρίδα ρευστότητας της Quest και οι προϋποθέσεις για νέα επιστροφή κεφαλαίου της εισηγμένης
Πολύ κοντά στην ολοσχερή απόσβεση της επένδυσή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκεται η Quest συμφερόντων του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θόδωρου Φέσσα.
Η εταιρία μετά την πώληση δύο θυγατρικών της θυγατρικής της κατά 55% στην Ενέργεια της Quest Ενεργειακή έναντι 25,197 εκ Ευρώ βάζει τώρα στα ταμεία της 10,46 εκ Ευρώ.
Αυτό θα συμβεί με επιστροφή κεφαλαίου ύψους 19.020.443,30 Ευρώ της Quest Ενεργειακή προς τους μετόχους της.
Το κόστος κτήσης της Quest στην Quest Ενεργειακή πριν από την κίνηση αυτή ήταν 13,328 εκ Ευρώ και πλέον υποχωρεί σε λιγότερα από 3 εκ Ευρώ.
Εντός του 2016 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο είχε γίνει πώληση μιας ακόμα εταιρίας από την Quest Ενεργειακή της Ανεμοπύλη και στη συνέχεια επεστράφησαν 1,4 εκ Ευρώ στους μετόχους που ήταν το κέρδος της συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι συνεταίρος του ομίλου Quest στην Ενέργεια είναι ο όμιλος Λεβέντη που κατέχει το 45% της Quest Ενεργειακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Quest στο εννεάμηνο είχε διαθέσιμα στο ταμείο του 43,2 εκ Ευρώ και η μητρική συμμετοχών 2,3 εκ Ευρώ.
Ο δανεισμός σε επίπεδο ομίλου ήταν σχεδόν ισοδύναμος με τα ταμειακά διαθέσιμα.
Στο τέλος του 2016 επέστρεψε στους μετόχους της 0,34 Ευρώ ανά μετοχή μέσω επιστροφής κεφαλαίου 4 εκ Ευρώ.
Με την πώληση της εταιρίας και την επιστροφή κεφαλαίου τα διαθέσιμα του ομίλου εκτινάσσονται εκ νέου και υπάρχουν περιθώρια είτε για νέα επιστροφή κεφαλαίου είτε για επενδύσεις σε άλλους τομείς.
Πάντως οι κινήσεις του ομίλου Φέσσα στην ενέργεια δείχνουν ότι η λογική των επενδύσεων εντάσσεται στην απόκτηση υπεραξιών και τη ρευστοποίηση των επενδύσεων όταν προκύπτει σημαντικό κέρδος.
Αυτή την περίοδο ο όμιλος Quest έχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο αδειών γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντικές υπεραξίες το προσεχές διάστημα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης