Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιχειρηματικά σχέδια εισηγμένων που έμειναν στα χαρτιά – Πόσο επηρέασε η αναβολή τους τις μετοχές

tags :
Επιχειρηματικά σχέδια εισηγμένων που έμειναν στα χαρτιά – Πόσο επηρέασε η αναβολή τους τις μετοχές
Εισηγμένες για περισσότερα από 10 χρόνια δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους , ωστόσο κάποιες επιμένουν
Σειρά επιχειρηματικών κινήσεων που θα έδιναν σύμφωνα με τις διοικήσεις των εταιρειών άλλες προοπτικές και θα αύξαναν τζίρους και κέρδη ή θα μείωναν τον υπερβολικό δανεισμό δεν έχουν προχωρήσει αν και έχουν περάσει ακόμη και περισσότερα από 10 έτη από την πρώτη ανακοίνωση.
Πιο αναλυτικά η Σελόντα πριν από 10 χρόνια είχε ξεκινήσει την προσπάθεια εκμετάλλευσης της έκτασης που έχει στην Παλαιά Επίδαυρο, το Κτήμα Πολεμάρχα.
Η έκταση ανέρχεται σε 520 στρέμματα και το 2006 θα έπαιρνε όλες τις απαραίτητες άδειες και το 2009 θα ήταν σε λειτουργία.
Το κτήμα διαθέτει και 2,5 χιλιόμετρα ιδιωτικής παραλίας και 400 στρέμματα δάσους.
Η επένδυση αφορούσε στη δημιουργία resort, αυτόνομων κατοικιών, 40 pavilions και 15 βίλες και θα γινόταν σε συνεργασία με την Aman Resorts.
Στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου 2008 η εταιρεία ανέφερε αναφορικά με τη θυγατρική που θα υλοποιούσε το project:
Αντικείμενο των εργασιών της είναι η εκμετάλλευση ακινήτων και η εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων.
Διαθέτει ακίνητο 511.859 τ.µ. στην περιοχή Πολεμάρχα του Νομού Αργολίδος.
Επί του ανωτέρω ακινήτου βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο κατασκευής ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε συνεργασίας µε Διεθνή εταιρεία (Aman Resorts).
Στην εταιρεία ο Όμιλος συμμετέχει µέσω της Education Inc εξωχώρια εταιρεία µε μοναδικό στόχο τη συμμετοχή κατά 99% στο μετοχικό κεφάλαιο ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ ΑΕ.
Στον Ισολογισμό του 2015 πλέον αναφέρει:
ΠΟΛΕΜΑΡΧΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Α.Ε. με ποσοστό άμεσης και έμμεσης συμμετοχής 100%.
H εταιρεία ιδρύθηκε το 1986.
Αντικείμενο των εργασιών της είναι η εκμετάλλευση ακινήτων και η εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων.
Η μετοχή κατέρρευσε κυρίως λόγω υπερδανεισμού και αστοχίας στις εκτιμήσεις της διοίκησης στο corebusiness..
Οι συνεχόμενες ζημιές έφεραν την εταιρεία στα χέρια των τραπεζών και ίσως η εταιρεία ήταν «τυχερή» που δεν υλοποίησε το project.
Η Frigoglass σχεδίαζε την πώληση του κλάδου υαλουργίας και είχε συμφωνήσει την πώληση έναντι 225 εκατ. ευρώ στην GZIMauritiusLimited.
Το deal είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015.
Η εταιρεία όταν πλησίαζε η κρίσιμη ημερομηνία ανακοίνωσε πως μετατίθεται η ολοκλήρωση για το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Έκτοτε αναπτύχθηκε έντονη φημολογία περί ακύρωσης της συμφωνίας, εξέλιξη που θα επηρέαζε αρνητικά την μετοχή καθώς δεν θα μπορούσε να μειώσει τον υψηλό δανεισμό της βελτιώνοντας την εικόνα του ισολογισμού.
Η μετοχή κατέρρευσε και φυσικά ακυρώθηκε η συμφωνία στα τέλη Φεβρουαρίου 2016.
Από τότε η Frigoglass συνεργάζεται με τους βασικούς μετόχους και ομάδα συμβούλων για να επιτύχει αποτελεσματική κεφαλαιακή δομή, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινώσει κάτι.
Η Ντρουκφάρμπεν είχε προγραμματίσει επένδυση ύψους 38 εκατ. ευρώ η οποία μάλιστα είχε εξασφαλίσει και επιχορήγηση 11,4 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση θα ξεκινούσε στα τέλη του 2007 και θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.
Το επιχειρηματικό σχέδιο περιελάμβανε τρεις νέες μονάδες παραγωγής:
α) μονάδα παραγωγής μελανιών offset για τον κλάδο των Γραφικών Τεχνών
β) μονάδα παραγωγής χρωμάτων πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής που προορίζονται για την βαφή μετάλλων κυρίως προφίλ αλουμινίου που καλύπτουν τις ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου και
γ) μονάδα παραγωγής μελανιών για τον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας.
Παράλληλα στο επιχειρηματικό σχέδιο τίθεντο φιλόδοξοι ειδικοί όροι όπως η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 48 εκατ. ευρώ, κατά το έτος ολοκλήρωσης της επένδυσης και  αύξηση κατά 79 άτομα των θέσεων εργασίας.
Επιπρόσθετα για τη χρηματοδότηση του Επενδυτικού Σχεδίου προβλεπόταν Τραπεζικός δανεισμός ύψους 16,7 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε λάβει ως προκαταβολή ποσοστό 50% της επιχορήγησης ήτοι  5,7 εκατ. ευρώ προσκομίζοντας εγγυητικές επιστολές από Ελληνικές Τράπεζες αξίας προσαυξημένης κατά 10% της προκαταβολής.
Ως αποτέλεσμα της ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές των Τραπεζών συνολικής αξίας 6,26 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τον περασμένο Απρίλιο.
Η μετοχή διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από την εικόνα του ισολογισμού, ενώ μάλλον ήταν τυχερή που δεν υλοποίησε την επένδυση καθώς με την επταετή κρίση δύσκολα θα έπιανε τους στόχους που είχε θέσει.
Η Προοδευτική 10 χρόνια βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, χωρίς επιτυχία.
Το 2006 προσπαθούσε να μειώσει τα έξοδά της και το 2007 μεταβίβαζε συμμετοχές και ετοίμαζε αύξηση κεφαλαίου για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σε αυτόν τον προγραμματισμό υπήρχε και η αναφορά σε στρατηγικό επενδυτή.
Σήμερα, 10 χρόνια μετά, στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις γίνεται πάλι αναφορά, πως επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς.
Πιο αναλυτικά σημειώνει πως «επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, λόγω της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης και της αναξιοπιστίας της Χώρας από τις αξιολογήσεις των ξένων Οίκων δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση Στρατηγικού Επενδυτή και κατ’ επέκταση νέου κεφαλαίου».
Η μετοχή κινδυνεύει με διαγραφή λόγω τζίρου χαμηλότερου των 2 εκατ. ευρώ.
Η Ελβιεμέκ για περισσότερα από 10 χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της.
Σήμερα αναφέρει πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να αναζητά συμμαχίες για την αξιοποίηση του ακινήτου της στα Οινόφυτα µε στόχο τη δημιουργία μεγάλου Επιχειρηματικού Πάρκου.
 Μετά το έτος 2003, το εργοστάσιο εκρηκτικών έκλεισε και ετέθη ως στόχος η αξιοποίηση της έκτασης αυτής.
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται στα Οινόφυτα, έχει μέγεθος 832 στρεμμάτων (στο 50ο χλµ. της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, 500 μέτρα από τον εθνικό δρόμο και εφαπτόμενο του σιδηροδρομικού δικτύου), και σχεδιάζει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο µε στεγασμένους χώρους αποθηκών 340.000 µ2 μεγάλου ύψους 10- 15 μέτρων, στο οποίο θα υπάρχουν και όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του, όπως:
• Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών µε συνεργείο επισκευών και τροφοδοσία καυσίμων.
• Μικρό εμπορικό κέντρο µε καταστήματα, όπως φαρμακείο, τράπεζα, εστιατόριο, καφετέρια, αλλά και είδη δώρων, ρουχισμού κ.α. Υπηρεσίες
συνδυασμένων μεταφορών, αφού έχει εξασφαλιστεί η είσοδος γραμμής τρένου εντός του Εμπορευματικού κέντρου.
• Χώροι υποδοχής και διαχείρισης containers.
• Κτήριο γραφείων και διοίκησης, και
• Μικρό ξενοδοχείο για τις ανάγκες των οδηγών και ξένων επισκεπτών.
Το σχέδιο έχει καθυστερήσει λόγω σημαντικών ελλείψεων στην ελληνική νομοθεσία και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες βελτίωσης ακόμα το σημαντικό νομοσχέδιο δεν έχει προχωρήσει.
Το έργο της εταιρείας θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις το οικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει, σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις.
Η μετοχή έχει πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, κάνει σπάνια πράξη και η αποτίμηση θεωρείται υψηλή.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης