Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο, μετά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο, μετά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση στις 10 Ιανουαρίου.
Στην αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε ΔΟΛ και Πήγασο, μετά τη σημερινή (21/12) καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.
Ειδικότερα, σε γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι στα δύο δημοσιογραφικά συγκροτήματα αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, προκειμένου να καταβληθούν δύο 15νθήμερα μέχρι το τέλος του 2016.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση στις 10 Ιανουαρίου.
Η καταβολή του δώρου έγινε έπειτα από αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα.

Γιατί «βουλιάζει» ο ΔΟΛ και «τρίζουν» τα θεμέλια του Πήγασου - Οι τράπεζες κινδυνεύουν με ζημίες

Η αδυναμία των μετόχων του ΔΟΛ και του Πήγασου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρίες που ελέγχουν και κατ΄ επέκταση οι εταιρίες προς τις δικές τους υποχρεώσεις, προκαλούν ισχυρότατες αναταράξεις στον κλάδο.
Δύο από τις ιστορικότερες ελληνικές εφημερίδες τα ΝΕΑ και το Έθνος δεν κυκλοφόρησαν στις 21/12, καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν αφού συστηματικά η ιδιοκτησία των ομίλων ΔΟΛ και Πήγασου εμφανίζεται ασυνεπής στις υποσχέσεις που δίνει, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν μπει στο παιγνίδι μπλοκάροντας λογαριασμούς και δίνοντας άλλοθι στους εργοδότες για να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.
Στην περίπτωση του ΔΟΛ οι εργαζόμενοι από προχθές πραγματοποιούν εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων, ενώ χθες σε ανάλογη οδό αποφάσισαν να κινηθούν οι εργαζόμενοι στον Πήγασο με την κήρυξη εικοσιτετράωρης, καθώς ο μεγαλομέτοχος Φώτης Μπόμπολας εμφανίζεται ασυνεπής στις υποσχέσεις καταβολής μισθών που οφείλει.
Και στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα παρατηρείται συστηματική καθυστέρηση καταβολής μισθών με τις οφειλές να φτάνουν στο τετράμηνο.
Στον Πήγασο μάλιστα η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς ο κ. Μπόμπολας πριν λίγες ημέρες απείλησε με 100 απολύσεις και νέες περικοπές μισθών 20%.
Και είναι έκρυθμη διότι υπάρχει το εξής ουσιώδες ερώτημα:
Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καταβάλει 1 εκ ευρώ στο Mega και την ίδια στιγμή να μιλάει για 100 απολύσεις που έχουν σημαντικό κόστος υλοποίησης αλλά ταυτόχρονα να μην πληρώνει τους μισθούς που οφείλει.
Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι εμπαίζονται καθώς δεν εφαρμόζεται και από τα όργανα της Πολιτείας η νομοθεσία.
Από την πλευρά του ο όμιλος Μπόμπολα ρίχνει το… βάρος της ευθύνης στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμών για οφειλές θεωρώντας προφανώς ότι δεν πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της μια εταιρία που ο μέτοχός της είναι ευκατάσταστος και πριν από λίγους μήνες οι τράπεζες ρύθμισαν τα δάνεια του Πήγασου.
Στον όμιλο ΔΟΛ η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και μέχρι αργά χθες το βράδυ 20/12 καταβαλλόταν προσπάθεια να αποδεσμευτούν λογαριασμοί που προορίζονταν για τη μισθοδοσία και οι οποίοι δεσμεύτηκαν από την Εθνική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση ήδη έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Εθνική για την πρακτική που ακολουθήθηκε και η οποία θεωρεί ότι οδηγεί στο να χρεωθεί η ίδια την κατάσταση στο ΔΟΛ.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι πάντως δείχνουν ως υπεύθυνο της δέσμευσης των λογαριασμών από την Εθνική η οποία κινήθηκε αντίθετα από τις λοιπές δανείστριες τράπεζες του ΔΟΛ τον Γενικό Διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής κ Δημήτρη Καποτόπουλο χρεώνοντάς του ότι διευκολύνει τον όμιλο Μπόμπολα, με τον οποίο έχει έλθει σε σύγκρουση ο ΔΟΛ αλλά και το γεγονός ότι είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση.
Πάντως, ακόμα και αν αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί ο ΔΟΛ δεν θα μπορέσει να καλύψει παρά μόνο την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στο προσωπικό του και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι πλέον για δύο ημέρες δεν υπάρχουν έσοδα κυκλοφορίας που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από το Άργος.
Οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΟΛ από την πλευρά τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην έκδοση απεργιακού φύλλου αναμένοντας τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας.
Πάντως πέραν αυτών τόσο ο όμιλος ΔΟΛ όσο και όμιλος Πήγασος είναι δύο υπερδανεισμένοι όμιλοι.
Στην μεν περίπτωση του ΔΟΛ το μπλοκάρισμα λογαριασμών δεν δίνει τη δυνατότητα στο βασικό μέτοχο να κινηθεί ευέλικτα, ενώ μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για αναζήτηση επενδυτών δεν έχουν πετύχει.
Έτσι, αν δεν υπάρξει συγκλονιστική εξέλιξη στις αρχές του 2017 αναμένεται να βρεθεί υπό τον κλοιό των τραπεζών καθώς δεν μπορέσει να καταβάλει δόσεις τραπεζικών δανείων και τόκων 10 εκ Ευρώ.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να πάρουν τον έλεγχο του ΔΟΛ στα χέρια τους, καθώς αν οι εφημερίδες σταματήσουν να κυκλοφορούν επί αρκετές ημέρες δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή και οι ίδιες θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημίες.
Στην περίπτωση του Πήγασου η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Πήγασου είναι αδιαμφισβήτητη γεγονός που εγείρει το ερώτημα αν ο κ. Φώτης Μπόμπολας είναι συστηματικός κακοπληρωτής, ειδικά μάλιστα τώρα που με τη σύμφωνη γνώμη συγκεκριμένων τραπεζών προωθεί το εγχείρημα επαναλειτουργίας του Mega.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης