Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η προσήλωση της Frigoglass για την επίτευξη μακροπρόθεσμης δομής και τα οφέλη για συμβούλους και μέτοχους

tags :
Η προσήλωση της Frigoglass για την επίτευξη μακροπρόθεσμης δομής και τα οφέλη για συμβούλους και μέτοχους
Ο βασικός μέτοχος δάνεισε με υψηλό επιτόκιο την εταιρεία του και οι σύμβουλοι στο εννεάμηνο κόστισαν 6,1 εκατ. ευρώ
Υψηλό κόστος έχει για τη Frigoglass η διαδικασία επανεξέτασης της κεφαλαιακής δομής με τους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους, μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με τη διοίκηση στοχεύει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης και σταθερής δομής.
Μέχρι όμως να βγει η απόφαση τα έξοδα τρέχουν και έως την 30.09.2016 ανέρχονταν σε 6,1 εκατ. ευρώ, βάσει των όσων αναγράφονται στη λογιστική κατάσταση που δημοσίευσε η εταιρεία.
Σύμφωνα με αυτήν, η Frigoglass βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κύριο μέτοχο της Truad Verwaltungs, την ad hoc επιτροπή συμβούλων που αντιπροσωπεύει τους ομολογιούχους και άλλους κύριους δανειστές, ώστε να αναχρηματοδοτήσει τις επερχόμενες λήξεις δανείων και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερή και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή.
Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να αναρωτηθεί πως γίνεται να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός και να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη κεφαλαιακή δομή.
Στο εννεάμηνο η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 116,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα μακροπρόθεσμα δάνεια ανέρχονταν σε 247 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 145 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν επηρεασμένη από, αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές μετατροπής περίπου 50 εκατ. Ευρώ κυρίως από την υποτίμηση του Naira στη Νιγηρία, μη επαναλαμβανόμενα κόστη αναδιοργάνωσης και τη ζημιά της περιόδου.
Οι ζημιές της περιόδου ανήλθαν στα 38,8 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος της υαλουργίας είχε κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ και ο κλάδος της επαγγελματικής ψύξης ζημιές 45 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο βασικός μέτοχος έχει δανείσει την εταιρεία με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο.
Η μείωση του καθαρού δανεισμού λοιπόν για έναν οικονομολόγο μπορεί να επιτευχθεί είτε με αποπληρωμή του είτε με διαγραφή του.
Η αποπληρωμή θα μπορούσε να γίνει είτε σε μετρητά είτε σε είδος, π.χ. να πουληθεί μία μονάδα και να δοθεί το αντίτιμο.
Η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής θα μπορούσε ήδη να είχε γίνει αν ο βασικός μέτοχος δεν έδινε δάνειο αλλά έβαζε τα χρήματα με αύξηση κεφαλαίου.
Έτσι θα ενισχυόταν η καθαρή θέση και η εταιρεία δε θα επιβαρυνόταν με υψηλούς τόκους.
Για να γίνει βιώσιμη σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει θετική ή να μειωθεί τόσο ώστε σε συνδυασμό με την επιστροφή στην κερδοφορία να βελτιώνεται περαιτέρω.
Όμως όσο περνάει ο καιρός η εταιρεία επιβαρύνεται με τόκους οι οποίοι είναι υψηλοί (8,25% για το ομολογιακό).
Βάσει της κατάστασης ταμειακών ροών οι καταβληθέντες τόκοι στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 15,7 εκατ. ευρώ.
Αντιλαμβάνεται κάποιος πως αν για παράδειγμα είχαν μπει στην εταιρεία 30 εκατ. ευρώ ή σε ένα θετικό σενάριο 70 εκατ. ευρώ, είχαν μειωθεί τα δάνεια και τα επιτόκια, και φυσικά δεν δίνονταν 6,1 εκατ. ευρώ για συμβουλές, η καθαρή θέση θα ήταν αρνητική, αλλά όχι όσο σήμερα και οι ζημιές στον όμιλο θα ήταν επίσης μικρότερες.
Ίσως μία τέτοια κίνηση να έπειθε και περισσότερο την αγορά για την προσήλωση των εμπλεκόμενων.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης