Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν οι εισηγμένοι δεν διαφημίζουν την πραμάτεια τους και δεν συμβάλουν στην ανάδειξη της μετοχής

Όταν οι εισηγμένοι δεν διαφημίζουν την πραμάτεια τους και δεν συμβάλουν στην ανάδειξη της μετοχής
Αίσθηση προκαλούν τα κέρδη της Quest στο εννεάμηνο – Μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του ομίλου
Θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητη αν δεν υπήρχαν κάποιοι που κοιτάζουν ακόμα την πορεία των κερδών των επιχειρήσεων.
Θα μπορούσε να ήταν μια ανακοίνωση όπου μία εισηγμένη απλά δημοσίευσε μέτρια αποτελέσματα.
Δεν ήταν όμως.
Ήταν μία ανακοίνωση γραμμένη εξαιρετικά τυπικά που όμως σε επίπεδο EBITDA αλλά κυρίως σε επίπεδο καθαρών κερδών η αύξηση ήταν εξαιρετική έως εντυπωσιακή.
Η κερδοφορία δείχνει πως η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή αλλά η εταιρεία δεν κάνει καμία αναφορά στα επιτεύγματά της.
Αρκείται απλά στην απλή ενημέρωση των μεγεθών, χωρίς να σημειώνει γιατί υπήρξε αυτή η άνοδος.
Κανονικά κάποιος θα μπορούσε να πει και πολλά σας είπε αφού θα μπορούσε να μη δημοσιεύσει αποτελέσματα, καθώς της δίνει το δικαίωμα ο νόμος.
Όμως αν δει ανακοίνωση άλλης εισηγμένες, που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα, και η οποία έχει αρνητική καθαρή θέση, συνεχόμενες ζημιές για αρκετά έτη και δει τον τρόπο που παρουσιάσει τα πεπραγμένα της θα καταλάβει πως όσες εταιρείες είναι φθηνές στο ΧΑ οι εισηγμένοι πρέπει να το προβάλουν.
Και αφού μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει ας μας έλεγε πως κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA κατά 35% και τα καθαρά κέρδη από 349 χιλ. ευρώ να τα αυξήσει στα 8,1 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος στο δελτίο τύπου είναι «οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2016» και λίγο πιο κάτω σε ένα πινακάκι γίνεται η αποτύπωση των αποτελεσμάτων.
Με μία πρώτη ανάγνωση θα πρέπει κάποιος να σημειώσει πως στο περσινό εννεάμηνο υπήρχε επιβάρυνση από απομοιώσεις ενσώματων και άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,7 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να είναι οριακή η κερδοφορία της τάξης των 349 χιλ. ευρώ και άρα η κερδοφορία φέτος να δείχνει εντυπωσιακή.
Όμως ακόμη και η αύξηση στο EBITDA είναι εξαιρετική ή ακόμα και αν συγκρίνει κάποιος τα τωρινά κέρδη με αυτά του 2014 είναι σχεδόν διπλάσια.
Με την τωρινή πάντως κερδοφορία φαίνεται πως ο όμιλος Quest διαθέτει χαμηλό P/E, για τον οποίο γίνεται ο λόγος, καθώς η αποτίμηση είναι μόλις στα 71 εκατ. ευρώ με το χθεσινό +11% που όμως έγινε με ελάχιστο όγκο.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 162,7 εκατ. ευρώ ήτοι p/bv 0,43 φορές μόλις.
Ο καθαρός δανεισμός είναι μόλις στα 5 εκατ. ευρώ, αφού υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 43 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση πολύ καλά πήγε η Quest Holding, ενώ η ACS διπλασίασε την κερδοφορία της σε 4,3 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ όπως και η Quest Energy 3,1 εκατ. από 1,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως υπάρχει κέρδος προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχής.
Και χωρίς αυτά τα έκτακτα πάλι η κερδοφορία είναι υψηλή και δίνει καλό p/e ήδη από το εννεάμηνο.
Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά σε καθαρή θέση, υποχρεώσεις, ταμειακά διαθέσιμα, ταμειακές ροές κτλ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης