Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα περίεργα με τη δημόσια πρόταση στον Αστέρα Βουλιαγμένης και η προσφερόμενη τιμή

Τα περίεργα με τη δημόσια πρόταση στον Αστέρα Βουλιαγμένης και η προσφερόμενη τιμή
Τι έλεγε το ΤΑΙΠΕΔ το 2013 για την υποχρεωτικότητα της δημόσιας πρότασης
Η κατά περίπτωση εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες προτάσεις φαίνεται ότι έχει εφαρμογή στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου χθες 16/11/2016 η νέα ιδιοκτησία υπέβαλε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρίας προσφέροντας μάλιστα τίμημα μόλις 0,2% υψηλότερο από την ανώτατη τιμή που αγόρασε μετοχές της εταιρίας.
Βεβαίως το διαγωνισμό είχε πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα η οποία όμως ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο καθώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν στην περίπτωση αυτή ισχύει ή όχι η νομοθεσία που προβλέπει πως για τις αποκρατικοποιήσεις δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις δημόσιες προτάσεις.
Και αν ναι γιατί πήρε ΦΕΚ η συγκεκριμένη διαδικασία;
Γιατί αν τελικά ισχύει ο νόμος θα πρέπει και σε άλλες εταιρίες που το δημόσιο έχει ποσοστό αλλά όχι την πλειοψηφία να υποβληθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Αυτό όμως δεν έχει συμβεί σε μεταβιβάσεις πακέτων άλλων εταιριών που κατείχε το δημόσιο αλλά υπήρχε ήδη ιδιώτης μέτοχος με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που κατείχε το δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν έγινε η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΑΣΤΗΡ το ΤΑΙΠΕΔ είχε ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε υποχρέωση δημόσιας πρότασης πράγμα που σήμερα δεν προκύπτει.
Πέραν αυτού στη διαδικασία αποκρατικοποίησης μεσολάβησε και εισφορά περιουσίας για την οποία εκδόθηκαν νέες μετοχές οι οποίες επηρέασαν την αξία της συμμετοχής των παλαιών μετόχων.
Αυτό δεν εμπόδισε το νέο βασικό μέτοχο να επικαλεστεί τη μέση σταθμισμένη τιμή του προηγούμενου εξαμήνου στην υποβολή της δημόσιας πρότασης την οποία θεωρεί ότι γίνεται υποχρεωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα είναι το AGC Jermyn StreetReal Estate Fund που το διαχειρίζεται η AGCJERMYNSTREET.
Η AGC JERMYN STREET συνδέεται με την AGC Equity Partners η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ, με γραφεία στο Λονδίνο και στη Μέση Ανατολή.
Στο Fund που αγόρασε τον Αστέρα μετέχουν τα Sovereign Funds του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι, δύο οικογένειες βαθύπλουτων Λιβανέζων, μια οικογένεια επίσης βαθύπλουτων Σαουδαράβων καθώς και ο Τουρκικός όμιλος Dogus του Τούρκου πολυεκατομμυριούχου ΦαρίτΣαχένκ.
Ο τουρκικός όμιλος Dogus αποτελεί ένας από τους ισχυρότερους ομίλους της γειτονικής χώρας με πλήθος δραστηριοτήτων και την τελευταία περίοδο έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα επενδύοντας στις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Λευκάδας και στα Γουβιά Κέρκυρας.
Ο Φερίτ Σαχένκ, έχει προσωπική περιουσία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την λίστα του Forbes και ο όμιλος του ελέγχει πάνω από 150 εταιρείες που έχουν ως αντικείμενα το χρηματοπιστωτικό τομέα (πχ GarantiBank), τις κατασκευές, τη διανομή και εμπορία αυτοκινήτων, τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, την εστίαση το realestate και την παραγωγή ενέργειας.
Η Garanti Bank, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας με ενεργητικό 90 δις. ευρώ και παρουσία σε Ρουμανία και Μόσχα.
Μεταξύ τω ΜΜΕ που ελέγχει ο όμιλος του Σαχένκ είναι τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV, Star, NTV Spor, CNBC, καθώς και το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue» με όλα τα μέσα του να παρέχουν στήριξη στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Σε επίπεδο εμπορίας αυτοκινήτων ο όμιλος Dogus αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τις Volkswagen Audi, Seat, Skoda, Porche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, και Scania. Από πλευράς ξενοδοεχιακών μονάδων στην ιδιοκτησία του είναι τα Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη ενώ στις κατασκευές έχει υλοποιούμενα έργα της τάξεως των 3 δις Ευρώ όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία (Μετρό Σόφιας) και η Ουκρανία (αεροδρομιο Κιέβου).

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης