Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Πανγαία βάζει στα ταμεία της 7 εκατ. ευρώ χάρη στα εγκαίνια που κάνει σήμερα (4/11) ο υπουργός Γ. Σταθάκης

Η Πανγαία βάζει στα ταμεία της 7 εκατ. ευρώ χάρη στα εγκαίνια που κάνει σήμερα (4/11) ο υπουργός Γ. Σταθάκης
Η απόφαση για να μεταφερθεί η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
«Κορδέλα» αξίας περίπου 7 εκατομμύριων ευρώ για την Πανγαία, κόβει σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, οποίος εγκαινιάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198 (Άγιος Ιωάννης Ρέντης).
Το δελτίο Τύπου του υπουργείου ενημερώνει για τη δραστηριότητα του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, αλλά αυτό που δε λέει είναι ότι πρόκειται για το θρυλικό κτίριο του Κεράνη, με ιστορία 17 ετών, το οποίο αγοράστηκε από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, και περιήλθε στην κυριότητα του κράτους.
Στη συνέχεια, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, πωλήθηκε στην Εθνική Πανγαία μαζί με άλλα 13 κτίρια, έναντι τιμήματος 115,5 εκατ. ευρώ .
Η εταιρεία εκμίσθωσε το ακίνητο στο ελληνικό Δημόσιο με τη διαδικασία sale and lease- back.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρυφων Αλεξιάδης άνοιξε το θέμα αξιοποίησης του κτιρίου του Κεράνη το περασμένο καλοκαίρι, με την προσδοκία να μειώσει τα έξοδα εκμίσθωσης που πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών για τις υπηρεσίες, οι οποίες, μάλιστα, είναι διάσπαρτες στην Αττική.
Η στρατηγική περικοπή των δαπανών έγινε σημαία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αλλά σήκωσε μόνος του το βάρος των αντιδράσεων που διατυπώθηκαν από τους συνδικαλιστικούς φορείς του υπουργείου Οικονομικών, που εξέφραζαν διαφωνίες στη μετεγκατάσταση υπηρεσιών στο κτίριο, για τεχνικούς και άλλους λόγους, και είχαν έρθει σε σύγκρουση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Η διαμάχη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στον αναπληρωτή υπουργό με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων καθυστερούσε την αξιοποίηση των ακινήτων.
Όμως η απόφαση για να μεταφερθεί η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που είχαν υποβάλει έκθεση στον υπουργό Οικονομικών διατύπωναν τις αντιρρήσεις τους για την αξιοποίηση του ακινήτου Κεράνη.
Ειδικότερα η Επιτροπή Στέγασης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι η μοναδική σύμβαση που προβλέπει ότι ο μισθωτής θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου ενώ όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις προβλέπουν ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει την υποχρέωση της συντήρησης του κτιρίου.
Η ίδια Επιτροπή λέει ότι το κτίριο της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο εμφανίζει κόστη συντήρησης 20.000 ευρώ το μήνα ενώ στο κτίριο του Κεράνη το κόστος συντήρησης το έχει επωμισθεί ο εκμισθωτής δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.
Το κόστος μίσθωσης του κτιρίου Κεράνη ανέρχεται στα 6,85 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν σήμερα το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει από 6 ευρώ έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για κτίρια που βρίσκονται στο αστικό ιστό της πόλης, με κύριο χαρακτηριστικό ότι η πρόσβαση των υπαλλήλων γίνεται απρόσκοπτα χάρη στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών.
Ακόμη το κτίριο έχει μόλις 257 τ.μ. για τη χρήση διατήρησης αρχείων της υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι πιθανόν να χρησιμοποιούν τα γραφεία τους ως χώρο αποθήκευσης αρχείων.
Επιπλέον οι κοινόχρηστοι χώροι στο κτίριο του Κεράνη ανέρχονται στο 35%, όταν στα υπόλοιπα κτίρια του Δημοσίου το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%.
Η συμφωνία προβλέπει τη προσαύξηση του μισθώματος ίση με το ετήσιο ευρωπαϊκό εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν η πλειονότητα των μισθώσεων του Δημοσίου έχει παγωμένα μισθώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος στην εταιρεία Πανγαία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του αφιέρωνε χρόνο μιλώντας με υπηρεσιακά στελέχη με σκοπό την μεταφορά υπηρεσιών του κράτους στο κτίριο Κεράνη, έτσι ώστε να αρχίσει η καταβολή των μισθωμάτων και το κυριότερο να καταβληθούν τα οφειλόμενα μισθώματα από τον Μάιο του 2014.
Πρόκειται για οικονομική απαίτηση 30 μηνών με μηνιαίο μίσθωμα 221.442 ευρώ .
Το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι 6.643.260 ευρώ άμεσα στα ταμεία της εταιρείας Πανγαία. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Εφοριακών Υπαλλήλων των Νομών Αττικής και Κυκλάδων σε πρόσφατη ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της Πανγαία κ. Χρήστος Πρωτόπαπα πιέζει για την υλοποίηση μιας συμφωνίας που ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.
Ακόμη επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι μέλος του Δ.Σ. της Πανγαία τοποθετήθηκε με απόφαση της Βουλής μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών στο συμβούλιο Διοίκησης της νεοσύστατης και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για τον κ. Πρόδρομο Βλάμη μέλος της επιτροπής προμηθειών της Πανγαίας.
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων εκτιμά ότι η επιλογή του Κεράνη δεν είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο και διερωτάται αφού δεν προκύπτει όφελος για το Δημόσιο, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης υπηρεσιών που σκοπό έχουν την εκταμίευση των τεράστιων ποσών προς την Πανγαία;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης