Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποσύρθηκαν οι προσωρινές διαταγές για Π.και Στ. Μαρινόπουλο - Κανονικά προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης

Αποσύρθηκαν οι προσωρινές διαταγές για Π.και Στ. Μαρινόπουλο - Κανονικά προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης
Το BankingNews.gr είχε αναφερθεί στις εν λόγω προσωρινές διαταγές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν τινάξει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας στον αέρα
Κανονικά προχωράει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθώς σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ήρθη ένα ακόμη από τα εμπόδια.
Ειδικότερα, οι 4 εταιρείες που είχαν καταθέσει τις προσωρινές διαταγές, με τις οποίες είχε απαγορευτεί η μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας του Πάνου και Στέφανου Μαρινόπουλου, τις απέσυραν, έπειτα από εκούσιο συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Νίκος Αγαπηνός που είχε εκδώσει τις προσωρινές διαταγές, αυτές αποσύρθηκαν με εντολή των πελατών της, κατόπιν συναινετικής διαδικασίας των ιδίων, και όχι δικαστικά.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος του Πάνου και Στέφανου Μαρινόπουλου, δήλωσε πως «οι εκδοθείσες προσωρινές διαταγές του Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά, η μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας του Πάνου και Στέφανου Μαρινόπουλου, έπαψαν να έχουν εκτελεστότητα» και προσέθεσε ότι «η οικογένεια Μαρινόπουλου, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης επαναβεβαιώνει ότι κατέβαλε και θα καταβάλει και στο μέλλον κάθε δυνατή προσπάθεια (με εγγύηση – ήδη – και την ατομική της περιουσία στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης), ώστε συμμέτρως να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, οι εκμισθωτές, και οι εργαζόμενοι, και συγχρόνως να διασφαλιστεί ότι δεν θα απωλεσθεί καμία θέση εργασίας».
Σημειώνεται ότι το BankingNews.gr είχε αναφερθεί στις εν λόγω προσωρινές διαταγές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν τινάξει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας στον αέρα.

Αναλυτικότερα, το BankingNews.gr έγραφε:

Δικαστική εμπλοκή στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος - Όλα κρίνονται την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

Στον «αέρα» βρίσκεται το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθώς παρουσιάστηκαν νομικά εμπόδια και δικαστικές αποφάσεις που στην ουσία «ναρκοθετούν» τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα.
Το «θρίλερ» της διάσωσης της αλυσίδας σουπερ μαρκετ Μαρινόπουλος άρχισε με την πρωτοφανή δικαστική απόφαση που εξασφάλισε η δικηγορική εταιρεία Νίκος Αγαπηνός εναντίων των μετόχων της Μαρινόπουλος.
Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε απόφαση προσωρινής διαταγής για τη δέσμευση της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας των Λεωνίδα, Στέφανου και Παναγιώτη Μαρινόπουλου.
Η διαταγή αφορά τη μη μεταβολή της περιουσίας των προαναφερθέντων μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου και επί της ουσίας σηματοδοτεί την ευθύνη που βαραίνει προσωπικά τα μέλη με την ιδιότητα των μετόχων, τα οποία διοίκησαν την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ, εκδίδοντας ακάλυπτες επιταγές.
Η νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ θυγατρική 100% της Ι& Σ. Σκλαβενίτης δεν μπορεί να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει την οποιαδήποτε μεταβολή.
Πρόκειται για νομικό «σκόπελο», ο οποίος, αν δεν ξεπεραστεί με νέα δικαστική απόφαση, θα οδηγήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος σε «ναυάγιο».
Έγκυρη νομική πηγή, που συμμετέχει στη σύνταξη του σχεδίου εξυγίανσης και μίλησε στο bankingnews, είπε ότι πράγματι η δικαστική απόφαση προσωρινής διαταγής για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Μαρινόπουλος εμποδίζει το σχέδιο σωτηρίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα ακυρωθεί με νέα δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας και θα συζητηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.
Η νομική πλευρά που χειρίζεται το αίτημα ακύρωσης είναι αισιόδοξη και προσδοκά στην ακύρωση της προηγούμενης απόφασης.
Τα νομικά προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης απαιτεί να συναινέσει τουλάχιστον το 60% των πιστωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη συγκατάθεση τους έχει δώσει το 70% των πιστωτών.
Ωστόσο το σχέδιο εξυγίανσης που πήγε στους πιστωτές σύμφωνα με νομικούς κύκλους έχει πολλά «κρυφά» σημεία τα οποία μπορεί να αλλάξουν την εικόνα του τελικού σχεδίου.
Ένα από τα σημεία τριβής είναι ότι δεν αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης το ύψος της οφειλής της Μαρινόπουλος έναντι του πιστωτή και το δεύτερο σημείο που δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια είναι ο χρόνος αποπληρωμής του 50% των οφειλών.
Επιπλέον ορισμένοι πιστωτές θέτουν το ερώτημα γιατί να δημιουργηθεί μια θυγατρική εταιρεία του ομίλου Σκλαβενίτη.
Πάντως, τα ερωτήματα των πιστωτών, που δεν συμφωνούν με το σχέδιο εξυγίανσης, θα διατυπωθούν στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης.
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου οι νομικοί που έχουν αναλάβει να υπερασπισθούν το σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να έχουν ήδη δικαστική απόφαση ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106βθ.

Ν.Θ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης