Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Αλουμίνιον - Παναγιωτάκης: Έκλεισε ένα κεφάλαιο

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Αλουμίνιον - Παναγιωτάκης: Έκλεισε ένα κεφάλαιο
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ κατά της συμφωνίας ψήφισαν ξένοι επενδυτές που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η νέα συμφωνία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ κατά της συμφωνίας ψήφισαν ξένοι επενδυτές που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουλή Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι «έκλεισε ένα κεφάλαιο και η διένεξη που είχαμε με την Αλουμίνιον της Ελλάδας».
Ευχήθηκε στη διοίκηση της Αλουμίνιον να αξιοποιήσει το νέο καθεστώς τιμολόγησης ρεύματος, προς το συμφέρον της χώρας και της εταιρείας, με την αύξηση θέσεων απασχόλησης, αφού με την καινούρια συμφωνία η Αλουμίνιον απόκτα πλέον ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι της ευρωπαϊκής διεθνούς αγοράς.
Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εταιρεία να έρθουν και άλλοι πελάτες υψηλής τάσης και να διεκδικήσουν χαμηλότερα τιμολόγια.
Πάντως ανέφερε ότι όλα τα θέματα θα τεθούν από μηδενικής; βάσης, από τα τέλη του 2017.
Σημαντικά είναι τα οφέλη για τον όμιλο Μυτιληναίος από την καινούρια σύμβαση.
Ο όμιλος πρέπει να καταβάλλει 100 εκατ. ευρώ .
Η τιμή ρεύματος που καθορίστηκε για την Αλουμίνιον είναι χαμηλότερη από την τιμή που είχε καθορίσει η διαιτησία και η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 31,6 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει για την περίοδο 1.7.2016 έως 31.12.2020 και διαμορφώνεται ως εξής:
-Εφαρμόζονται εκπτώσεις όγκου 25 % και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8 % (δηλαδή συνολική έκπτωση 33 %) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.
-Πρόσθετη έκπτωση 15 % για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30 % της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.
-Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της διεθνούς τιμής.
Τέλος, για την προηγούμενη περίοδο η ΔΕΗ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς που είχε ανακύψει αναφορικά με τον προσδιορισμό του τιμήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο από 1.1.2014 μέχρι 30.6.2016, τα μέρη συμφωνούν ότι αυτή εκκαθαρίζεται, ως προς το ανταγωνιστικό σκέλος, με την τιμή των 36,6 Euro/MWh πλέον χρέωσης CO2»

Ν. Θεοδωρόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης