Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναχρηματοδότηση δανείων ζητούν οι εισηγμένες από τις τράπεζες - Πιέσεις για να μην «κοκκινήσουν» άλλα επιχειρηματικά δάνεια

Αναχρηματοδότηση δανείων ζητούν οι εισηγμένες από τις τράπεζες - Πιέσεις για να μην «κοκκινήσουν» άλλα επιχειρηματικά δάνεια
Ελάχιστες προγραμματίζουν αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να μειώσει άμεσα τον δανεισμό και κατ΄ επέκταση τα χρηματοοικονομικά έξοδα
Στην ίδια ή ακόμα και σε χειρότερη θέση βρίσκονται δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, ειδικά όσες διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης, σε σύγκριση με την ημέρα που εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία.
Σήμερα οι εταιρείες ανακοινώνουν πως προχωρούν σε ενέργειες που στόχο έχουν την έξοδο από την επιτήρηση και άρα από τη δύσκολη οικονομική θέση.
Οι περισσότερες προχωρούν σε περιορισμό των εξόδων και σε ένα οικονομικό συμμάζεμα ενώ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τα δάνειά τους.
Πιο αναλυτικά η Forthnet βρίσκεται από το 2011 στην επιτήρηση, και η εταιρεία έχει πρόσφατα επιτύχει συμφωνία με τις τράπεζες, η οποία όμως εξαρτάται από την επιτυχία της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Η Πήγασος είναι πό το 2011 στην επιτήρηση λόγω ζημιών μεγαλύτερων από το 30% των ιδίων κεφαλαίων.
Οι προσπάθειες της διοίκησης έχουν ανακόψει το ρυθμό επιδείνωσης των οικονομικών συνεπειών και συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και προς τούτο πέρα από την αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις μετόχων έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού μεφαλαίου, με το υπόλοιπο αυτών την 30/06/2016 να ανέρχεται σε 6,15 εκατ. ευρώ.
Η ΑΝΕΚ είναι στην επιτήρηση από το 2013 λόγω ζημιών μεγαλύτερων του 30% της καθαρής θέσης.
Η συνεχής προσπάθεια για περιορισμό του λειτουργικού κόστους και για αποτελεσματικότερη διαχείριση του στόλου του Ομίλου αντανακλάται στη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων η οποία συνεχίστηκε στο α’ εξάμηνο του 2016 μετά την κερδοφόρα χρήση 2015.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα ημερησίας διατάξεως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας σε ποσό και με όρους που θα αποφασιστούν από την εν λόγω συνέλευση.
Ο χρόνος σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Εταιρείας.
Η SATO είναι στην επιτήρηση από 2011 λόγω ζημιών μεγαλύτερων του 30% της καθαρής θέσης.
Η Εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προσβλέπει στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της μέσω της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών της δαπανών με μείωση των εξόδων ενοικίων, αναδιάρθρωση των ανθρώπινων πόρων της, επαναδιαπραγμάτευση βασικών συμβολαίων προμηθευτών και γενικότερα περαιτέρω περικοπή ελαστικών δαπανών.
Η Pasal είναι από το 2013 καθώς οι ενοποιημένες ζημιές μεγαλύτερες του 30% της καθαρής θέσης και υπήρχαν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το 2014, μεταβίβασε δύο επενδυτικά ακίνητα, επί της Λ. Θηβών και επί της Λ. Βάρης – Κορωπίου στην Τράπεζα EUROBANK, αντί συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Στις 23 Μαρτίου 2015 μεταβίβασε στην τράπεζας Πειραιώς την συμμετοχή της στην TRASTOR ΑΕΕΑΠ, και μέσω συνολικής διευθέτησης της σχέσης με την συγκεκριμένη τράπεζα συμπεριλαμβανομένων και μεταβιβάσεων τριών ακινήτων προς την τράπεζα, εξαλείφθηκε το σύνολο του δανεισμού προς την συγκεκριμένη τράπεζα που σε επίπεδο ο ομίλου ανήρχετο σε ύψος 35,487 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζόμενους.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τραπεζικές υποχρεώσεις τις οποίες σκοπεύει να τακτοποιήσει σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες με τις οποίες σχεδιάζει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω έγκρισης επιχειρηματικού προγράμματος που στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της και στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Η ΑΕΓΕΚ είναι στην επιτήρηση από το 2008 καθώς οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Σήμερα έχει αρνητική καθαρή θέση ύψους 143 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να αναφέρει πως «μεριμνά για την έξοδο από την επιτήρηση» χωρίς όμως να μας λέει τι περιλαμβάνει αυτή η μέριμνα.
Η ΓΕΔ είναι στην επιτήρηση από το 2015 καθώς οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Προκειμένου να αρθούν οι λόγοι, η διοίκηση της εταιρείας έχει εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να ανατραπεί σταδιακά η μέχρι σήμερα ζημιογόνος πορεία και να αποκατασταθούν σταδιακά τα ίδια κεφάλαια.
Τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού σχεδίου στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζονται θετικά αφού ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 44% και οι λειτουργικές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 1,72%.
Επίσης το λειτουργικό αποτέλεσμα κατέστη θετικό έναντι του ζημιογόνου της αντίστοιχης περιόδου.
Οι διαπραγματεύσεις με τις χρηματοδότριες τράπεζες, τόσο για την διασφάλιση των πιστωτικών ορίων χρηματοδότησης, όσο και για νέες χρηματοδοτήσεις και για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων δανεισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά.
Η ΣΙΔΜΑ είναι στην επιτήρηση από το 2012 καθώς οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Η διοίκηση προέβη τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά ενεργειών που αφορούσαν το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας και την ενδυνάμωση της δομής των λειτουργικών δραστηριοτήτων.
Η μείωση κόστους που επετεύχθη από την έναρξη της κρίσης ξεπερνά το 45%, αφορούσε δε την μείωση των δαπανών αμοιβών και εξόδων, την αναδιάρθρωση δομών και τον περιορισμό υποστηρικτικών δαπανών, χωρίς να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του ομίλου.
Η Dionic που βρίσκεται στην επιτήρηση από το 2014 καθώς διαπιστώθηκε σημαντικό ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνει πως αυτές στις 30.6.2016 ανήλθαν σε 1,49 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τα οποία έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις ρύθμισης στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και αναμένεται η οριστικοποίηση τους.
Σημαντικό γεγονός είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την τράπεζα Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Πειραιώς για την μακροπρόθεσμη 10ετή αναδιάρθρωση του δανεισμού της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Η Δούρος είναι στην επιτήρηση από το 2011 καθώς οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Η διοίκηση εξακολουθεί να πραγματοποιεί κινήσεις εξυγίανσης σε λειτουργικό κυρίως επίπεδο, με την συνεχή παρακολούθηση και μείωση των εξόδων σε σχέση με τις πωλήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 4,75% και ευελπιστεί ότι στην τρέχουσα περίοδο θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με την χρονιά που έκλεισε.
Η Τζιρακιάν βρέθηκε στην επιτήρηση το 2013 λόγω ζημιών μεγαλύτερων από το 30% της καθαρής θέσης.
Η εταιρεία σημειώνει μόνο πως στοχεύει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, χωρίς να αναλύει το πώς.
Τέλος η ΚΡΕΚΑ είναι από το 2013 λόγω σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για την έξοδο από την Κατηγορία Επιτήρησης, η εταιρία προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων.
Η ρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Πρώτη ενημέρωση: 20:50, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης