Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πιστωτές περιμένουν το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και η κρίσιμη 14η Δεκεμβρίου του 2016

Οι πιστωτές περιμένουν το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και η κρίσιμη 14η Δεκεμβρίου του 2016
Ημερομηνία - σταθμός για τον Σκλαβενίτη η 14η Δεκεμβρίου 
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών θα παιχθεί η τελευταία πράξη διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου ο οποίος θα ενταχθεί στο άρθρο 106βθ του πτωχευτικού κώδικα.
Την ημερομηνία αυτή έδωσε χθες ο πρόεδρος του Δικαστηρίου μετά από αίτημα αναβολής που κατέθεσε ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε το οποίο να σημειωθεί ότι κατατέθηκε παρουσία του νομικού εκπροσώπου του ομίλου Σκλαβενίτη.
Αίτημα αναβολής κατατέθηκε για τις εταιρείες Express M Α.Ε. και ΞΥΝΟΣ Α.Ε. οι οποίες εντάχθηκαν την ίδια ημέρα εκδίκασης με τη Μαρινόπουλος.
Ο νομικός εκπρόσωπος της αλυσίδας σουπερ μάρκετ ζήτησε η υπόθεση να εκδικασθεί νωρίτερα αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Δικαστήριο καθώς δεν υπήρχε ελεύθερη ημερομηνία εκδίκασης.
Ωστόσο, η ανησυχία των ενδιαφερόμενων πλευρών είναι να μην υπάρξει κάποιο τυχαίο γεγονός το οποίο θα συμβάλει στη μη εκδίκασης της υπόθεσης όπως είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλα γεγονότα.
Αρκετές εταιρείες στο παρελθόν έχασαν πολύτιμο χρόνο από ανάλογα γεγονότα τα οποία μετέθεσαν υποθέσεις εκδίκασης ένταξης επιχειρήσεων στον πτωχευτικό κώδικα εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ο λόγος κατάθεσης της αναβολής από την πλευρά Μαρινόπουλου είχε ως περιεχόμενο την ενδιάμεση συμφωνία που προβλέπει ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη θα επενδύσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν το σχέδιο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Για τους προμηθευτές αναφέρθηκε ότι θα δοθούν άμεσα ως προκαταβολή σε ποσοστό 50% για τις παλαιότερες οφειλές, οι οποίες να σημειωθεί φθάνουν τα 750 εκατ. ευρώ.
Στην αίθουσα του Δικαστηρίου που ζητήθηκε η αναβολή της εκδίκασης υπήρχαν πιστωτές που κατέθεσαν κύρια παρέμβαση με την οποία δήλωναν την άρνησή τους για την αναβολή αλλά δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το ελληνικό Δημόσιο το οποίο ζήτησε να μη γίνει καμία μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έτσι ώστε στο ενδεχόμενο να μην ευοδωθεί το σχέδιο διάσωσης να μπορεί να γίνει μεταβίβαση.
Αντιρρήσεις διατύπωσε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης της Ημαθίας, ο οποίος διεκδικεί περίπου 450.000 ευρώ από τη Μαρινόπουλος ενώ ην ίδια στιγμή τρέχουν οι οικονομικές υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού που δεν μπορούν να αποπληρωθούν όπως είναι οι οφειλές έναντι του Δημοσίου και των αγροτών.
Στο μεταξύ για τις 19 Οκτωβρίου έχει ορισθεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του Γιώργου Αρβανιτίδη με την οποία ζητά να διαταχθεί η λύση της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης στην αίτησή του ζητά να διαταχθεί η λύση της Μαρινόπουλος ΑΕ λόγω μη υποβολής, προς καταχώριση στην αρμόδια υπηρεσία, των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων επί τέσσερα συναπτά έτη και συγκεκριμένα από τη διαχειριστική χρήση 2011 και έπειτα και να τεθεί σε εκκαθάριση.
Να σημειωθεί ότι κι άλλες εταιρείες έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τη Μαρινόπουλος και θα εκδικασθούν πριν την ημερομηνία της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών δεν θα έχουν καμία τύχη διότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει το αίτημα της πλειοψηφίας των πιστωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος μπορεί να ανατροφοδοτηθεί με εμπορεύματα χωρίς να κινδυνεύουν από κατασχέσεις από τους πιστωτές καθώς ισχύουν οι απαγορεύσεις με βάση την απόφαση της 1ης Ιουλίου.
Εμπορεύματα με την επωνυμία ΜΑΡΑΤΑ (γιαούρτια και χυμοί, πρόκειται για ιδιωτική ετικέτα της Σκλαβενίτης) μπαίνουν στα ράφια της Μαρινόπουλος.

Τι περιμένουν τώρα οι πιστωτές:

Οι πιστωτές μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει στα χέρια τους το ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, έτσι ώστε οι πιστωτές την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 να είναι σε θέση να διατυπώσουν σαφή γνώση για το σχέδιο εξυγίανσης, με τους αιτούντες να διεκδικούν την έγκριση από το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος.
Το τελικό σχέδιο εξυγίανσης του ομίλου Μαρινόπουλου βρίσκεται ως απόρρητο σχέδιο στα χέρια των τραπεζών, το οποίο είναι αμφίβολο αν δοθεί όλο στη δημοσιότητα καθώς περιλαμβάνει ρυθμίσεις των δανείων του ομίλου Σκλαβενίτη.
Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με το ποσό των 340 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δίνονται με ευνοϊκούς όρους.
Η αποπληρωμή του θα έχει διάρκεια15 ετών και για τα πρώτα 4 χρόνια προβλέπεται περίοδος χάριτος.
Τα 259 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν το 2031 και το επιτόκιο προσδιορίζεται με βάση το euribor +1,5%.
Στο σχέδιο προβλέπεται αν υπάρχει ισχυρή κερδοφορία το περιθώριο του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 3%.
Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου Σκλαβενίτη που φθάνουν στα 250 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες συνηγορούν στη διάσωση της εταιρείας ελαφρύνοντας στην πράξη και τον όμιλο Σκλαβενίτη για να μπορέσει να σηκώσει το βάρος που θα επωμισθεί.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η νέα εταιρεία το 2017 θα παρουσιάσει ζημιές αλλά από το 2018 θα είναι σε θέση να παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο.
Εκτιμάται ότι το 2020 η νέα εταιρεία θα είναι σε θέση να παρουσιάσει λειτουργικά έσοδα στα επίπεδα των 153,1 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,1 δις ευρώ καθιστώντας τον όμιλο Σκλαβενίτη στον πιο ισχυρό παίχτη του λιανεμπορίου.
Το σχέδιο εξυγίανσης θα προβλέπει και κούρεμα των πιστωτών στα επίπεδα του 50%.
Ήδη οι εταιρείες έχουν κάνει προβλέψει στους ισολογισμούς τους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΚΡΙ ΚΡΙ κ. Παναγιώτης Τσιναβός είπε στο bankingnews ότι θα διαγράψει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ όταν η συνολική οικονομική απαίτηση από τη Μαρινόπουλος ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Τσιναβός συμφωνεί με το σχέδιο διάσωσης του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο εξυγίανσης υποστηρίζεται μέχρι σήμερα σε ποσοστό 40% στο οποίο περιλαμβάνονται οι τράπεζες και θα αναζητηθεί το υπόλοιπο 20% στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οι πιστωτές όταν λάβουν στα χέρια όλο το σχέδιο θα είναι σε θέση να διατυπώσουν σύμφωνη γνώμη ή αρνητική έναντι του σχεδίου.
Οι νομικοί του Ομίλου Μαρινόπουλου θα κάνουν αγώνα δρόμουγια να συντάξουν το σχέδιο σωτηρίας για να το επιδώσουν στη συνέχεια στους πιστωτές.
Δεν είναι βέβαιο αν φθάσει σε όλους ή επιδοθεί σε πιστωτές που συμπληρώνουν το υπόλοιπο 20% και κυρίως θα διατυπώσουν θετική γνώμη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η πλευρά Σκλαβενίτη έχει θέσει ως όρο η νέα εταιρεία να είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης