Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπεγράφη το MoU ΔΕΗ-CMEC - Σκουρλέτης: Ψήφος εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία

Υπεγράφη το MoU ΔΕΗ-CMEC - Σκουρλέτης: Ψήφος εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία
Η συνεργασία με την CMEC εξασφαλίζει στη ΔΕΗ έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια της για «έξοδο» προς την αγορά των Βαλκανίων
Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά ηλεκτρικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ΔΕΗ και η κινεζική κατασκευαστική εταιρία CMEC, έκαναν το πρώτο βήμα στη μεταξύ τους συνεργασία υπογράφοντας Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) με στόχο τη σύσταση κοινής εταιρίας στην οποία θα συμμετέχουν επίσης οι εταιρίες Άκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την από κοινού ανάπτυξη του “Project Μελίτη” όπως το ονομάζουν.
Το project προβλέπει την κατασκευή στη Φλώρινα, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη ισχύος 450 MW και κόστους επένδυσης περί τα 750 εκατ ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την CMEC και θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρίες. Η ΔΕΗ στο νέο εταιρικό σχήμα θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα Μελίτη Ι και την υποδομή που τη συνοδεύει, καθώς και την άδεια που διαθέτει για τη νέα μονάδα. Από την πλευρά τους οι εταιρίες Άκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετάσχουν στο σχήμα μέσω των λιγνιτορυχείων που εκμεταλλεύονται στην περιοχή και τα οποία θα τροφοδοτούν το νέο σταθμό. Το ποσοστό συμμετοχής των εταίρων στο νέο σχήμα θα καθοριστεί με βάση αποτίμηση που θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η Ανώνυμη Εταιρία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον σταθμό, προβλέπεται να συσταθεί εντός του 2017 για να ακολουθήσει η κατασκευαστική περίοδος που υπολογίζεται σε 4-5 χρόνια.
Η συνεργασία με την CMEC, εξασφαλίζει στη ΔΕΗ έναν ισχυρό σύμμαχο που θα μπορούσε να υποστηρίξει στην προσπάθεια της για «έξοδο» προς την αγορά των Βαλκανίων, ενώ από την πλευρά της η κινεζική εταιρία αποκτά βάση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για την οποία οι κινέζοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι εξάλλου το γεγονός ότι δυο κινέζικες εταιρίες συμμετείχαν στην αρχική φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η State Grid Corporation off China φαίνεται ότι «παίζει δυνατά» για την απόκτηση του 24% των μετοχών του Διαχειριστή.
Το MOU της ΔΕΗ με την CMEC χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ως «ψήφος εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία», ενώ τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη ότι «η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης».
Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη ΔΕΗ, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική, στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινέζικης εταιρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ. κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιριών - ιδιοκτήτων των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο στάθμης της Μελίτης.
Αναφερόμενος στη γενικότερη στρατηγική της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η επιχείρηση φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων (χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Αλβανία) και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι στρατηγικής σημασίας. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία υπογράφεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι.
«Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να φαίνονται», ανέφερε και ο γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας και υπογράμμισε τα σημεία σύμπτωσης ανάμεσα στην πρωτοβουλία της Κίνας για τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού και της προσπάθειας να αναδειχθεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο.
Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο δυναμικό λιγνίτη, αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η Κίνα έχει την τεχνολογία, τα κεφάλαια και την ανταγωνιστικότητα και η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα κυρίως με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του project της COSCO.
Ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινέζικης εταιρίας τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χώρων πέρασε σε νέο στάδιο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και περιέγραψε τη δραστηριότητα του ομίλου στο εμπόριο, την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορες χωράς του κόσμου, την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, τις μεταφορές κ.α.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΔΕΗ και οι εκπρόσωποι της CMEC θα επισκεφθούν αύριο το Μέγαρο Μαξίμου και θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης