Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δικαστικές περιπέτειες εισηγμένων εταιριών που κρατούν δεκαετίες... και τα λουκέτα

Δικαστικές περιπέτειες εισηγμένων εταιριών που κρατούν δεκαετίες... και τα λουκέτα
Απίστευτη η ελληνική γραφειοκρατία – Πάνω από 10 χρόνια για να εκδικαστεί μία φορολογική διαφορά
Την μεγάλη καθυστέρησης της λήψης δικαστικών αποφάσεων αναδεικνύουν τα γραφόμενα των εισηγμένων στις λογιστικές καταστάσεις.
Η καθυστέρηση αυτή έχει σε αρκετές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα να μην «προλάβουν» κάποιες να λάβουν αποζημίωση ή να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα επειδή «έβαλαν λουκέτο».
Γνωστά ονόματα για τους παλιούς του ΧΑ περιλαμβάνονται στα όσα αναφέρουν οι εισηγμένες στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η Intralot, την 5.9.2005 της κοινοποιήθηκε, αγωγή της Ιπποτούρ, της οποίας η μετοχή είναι σε αναστολή από το 2012, κατά της εταιρείας και της ΟΠΑΠ.
Με την ως άνω αγωγή, η ενάγουσα εταιρεία ζητά να αναγνωριστεί ότι η σύμβαση μεταξύ της ΟΠΑΠ και της εταιρείας δεν χορηγεί στην τελευταία δικαίωμα διεξαγωγής πάσης μορφής στοιχήματος επί ιπποδρομιών Ελληνικών ή αλλοδαπών, ότι η ΟΠΑΠ δεν έχει δικαίωμα διεξαγωγής στοιχήματος επί ιπποδρομιών και να υποχρεωθούν η ΟΠΑΠ και η Ιντραλότ να απόσχουν από τη διεξαγωγή και διοργάνωση στοιχήματος επί ιπποδρομιών.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προσδιοριστεί για τις 14.2.2008, οπότε και αναβλήθηκε για τις 8.10.2009, οπότε και ματαιώθηκε λόγω των εθνικών εκλογών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιδοθεί στην εταιρεία κλήση για προσδιορισμό νέας δικασίμου.
Με την ανωτέρω αγωγή η ενάγουσα παραιτήθηκε του δικογράφου της αγωγής που είχε ασκήσει στις 10.1.2003 κατά της εταιρείας και της ΟΠΑΠ με το ίδιο περιεχόμενο η οποία είχε προσδιορισθεί για την 18.5.2005 οπότε και η συζήτηση της είχε ματαιωθεί.
Η νομική υπηρεσία της εταιρείας εκτιμά ότι, σε περίπτωση επί ακροατηρίω συζητήσεως της υποθέσεως, η ως άνω αγωγή δεν θα ευδοκιμήσει.
Στις 26.07.2011 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία αγωγή κατά της  Intralot και της Intersat Security από πρώην εργαζόμενο της Intralot για συνολικό ποσό 500 χιλ. ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η συζήτηση της υπόθεσης είχε αρχικά προσδιορισθεί για τις 06.03.2014 και αναβλήθηκε για τις 10.11.2016.
Η εκτίμηση των νομικών συμβούλων της Εταιρίας είναι ότι η αγωγή δεν έχει σοβαρές πιθανότητες ευδοκίμησης.
Θυγατρική της Lamda, η Πυλαία Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων,  αλλά και η Μηχανική έχουν ασκήσει αντίθετες αγωγές, οι οποίες συνεκδικάστηκαν την 01.04.2009, μετά από αναβολή στις 02.04.2008.
Το ύψος των συνολικών  απαιτήσεων της Πυλαία Μηχανική ανέρχεται σε 18,34 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η Μηχανική ζητά την καταβολή ποσού ύψους 34,8 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω, η Πυλαία άσκησε στις 24.12.2010 τρίτη αγωγή κατά της Μηχανική, με την οποία ζήτησε πρόσθετη αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ.
Η συζήτηση της εν λόγω αγωγής είχε οριστεί για τις 25.02.2015, μετά από αναβολή στις 21.11.2012, οπότε και ματαιώθηκε.
Τέλος, με την από 09.11.2012 αγωγή, η Μηχανική ζήτησε να υποχρεωθεί η Πυλαία να της καταβάλει ποσό 2,29 εκατ. ευρώ το οποίο η εταιρεία εισέπραξε από την Alpha Bank μέσω κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών της Μηχανική  καθώς και την καταβολή ποσού 500.000 ευρώ ως χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη.
Η συζήτηση της αγωγής είχε προσδιοριστεί για τη δικάσιμο της 28ης.05.2015, οπότε και αναβλήθηκε για τις 12.10.2017.
Η μετοχή της Μηχανικής είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το 2013.
Αναφορικά με τη Forthnet, οι συνολικές απαιτήσεις και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις της  κατά τρίτων ανέρχονται σε 38,4 εκατ. ευρώ περίπου.
Μεταξύ των απαιτήσεων περιλαμβάνονται ειδικότερα και οι ακόλουθες.
i) Ποσό 26,7 εκατ. περίπου αφορά αγωγή της εταιρείας κατά του ΟΤΕ για την αποθετική ζημία που υπέστη η εταιρεία από την υπόθεση του ΕΠΑΚ (διακριτική μεταχείριση του ΟΤΕ υπέρ της θυγατρικής του ΟΤΕnet).
Εκκρεμεί η εκδίκαση της αγωγής.
ii) Ποσό 293 χιλ.  ευρώ περίπου αφορά αγωγή της εταιρείας κατά του ΟΤΕ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ίδια ως άνω αιτία (ΕΠΑΚ).
Επί της προαναφερθείσας αγωγής εκδόθηκε απόφαση με την οποία το Δικαστήριο δέχτηκε εν μέρει την αγωγή της εταιρείας, επιδικάζοντας σε αυτή το ποσό των 80 χιλ. ευρώ, η οποία έχει ήδη προσβληθεί σε δεύτερο βαθμό (εφετείο) από τον ΟΤΕ.
Η Εταιρεία άσκησε επίσης αντέφεση.
Η έφεση και η αντέφεση εκδικάστηκαν και εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία έγινε δεκτή η έφεση του ΟΤΕ και ακυρώθηκε η πρωτόδικη απόφαση.
Η Εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου ενώπιον του Αρείου Πάγου.
iii) Ποσό 698 χιλ. ευρώ περίπου αφορά σε αγωγή της Εταιρείας κατά του ΟΤΕ.
Εκ του συνολικού ποσού (α) ποσό 548 χιλ. ευρώ αντιστοιχεί σε παράνομες χρεώσεις προς την εταιρεία κατά τα έτη 2009 και 2010 για τέλη άσκοπης μετάβασης τεχνικών συνεργείων ΟΤΕ για την αποκατάσταση βλαβών τοπικού βρόχου, καθώς και (β) ποσό 150 χιλ. ευρώ ως αποζημίωση ηθικής βλάβης.
Εκκρεμεί η εκδίκαση της αγωγής.
Οι συνολικές υποχρεώσεις και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις τρίτων κατά της Forthnet ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ περίπου.  
Τα ΕΛΠΕ αναφέρουν στο εξάμηνο πως εντός του 2008, παρελήφθησαν από το τελωνείο καταλογιστικές πράξεις συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ για φερόμενα τελωνειακά «ελλείμματα» των φορολογικών αποθηκών της εταιρείας για συγκεκριμένες περιόδους μεταξύ των ετών 2001 – 2005.
Η ΕΛΠΕ προσέφυγε κατά των σχετικών πράξεων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου και η Διοίκηση θεωρεί ότι η υπόθεση θα έχει θετική κατάληξη μετά την ακροαματική διαδικασία.
Τέλος στη Grivalia, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2005, οι φορολογικές αρχές κατέληξαν ότι η εταιρεία θα επιβαρυνθεί µε επιπλέον φόρο εισοδήματος και πρόστιμα συνολικού ποσού 1,191 εκατ. ευρώ, σε σχέση µε έλεγχο που διενεργήθηκε αναφορικά µε τις ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου 2004.
Η διοίκηση της εταιρείας, στηριζόμενη στη γνώμη των νομικών της συμβούλων, εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή βάση αμφισβήτησης και έχει προβεί ένδικα σε διεκδίκηση ακύρωσης του επιπλέον φόρου εισοδήματος και προστίμων μέχρι και ποσού 1,191 εκατ. ευρώ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σχεδόν 10 χρόνια μετά, την 1η Απριλίου 2014 και εκδόθηκε απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία ακύρωσε τον επιπλέον φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα έως του προαναφερόμενου ποσού και η οποία επιδόθηκε στην εταιρεία την 8η Μαρτίου 2016.
Αναμένεται η τυχόν άσκηση αναίρεσης από το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης