Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών και περιπτέρων σκέπτονται τη μεταφορά έδρας στην Κύπρο

Ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών και περιπτέρων σκέπτονται τη μεταφορά έδρας στην Κύπρο
Η δυσβάστακτη φορολογία που έχει επιβληθεί και τα υψηλά κόστη λειτουργίας οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις σε αλλαγή έδρας
Μεταφορά έδρας στην Κύπρο εξετάζουν ακόμη και οι  ατομικές επιχειρήσεις.
Η δυσβάστακτη  φορολογία που έχει επιβληθεί και τα υψηλά κόστη λειτουργίας οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις σε αλλαγή έδρας.
Το bankingnews  αποκαλύπτει ότι γραφεία κηδειών τα ψιλικατζίδικα  της γειτονιάς τα περίπτερα  και σουβλατζίδικα σχεδιάζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα  ως υποκατάστημα και η μητρική  εταιρεία να βρίσκεται στην  Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει  ότι οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές  στον ΟΑΕΕ  
Οι οκτώ στις δέκα  δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν  τα τιμολόγια  των ΔΕΚΟ.  
Το 77,3%  των επιχειρηματιών δυσκολεύονται να πληρώσουν την εφορία.
 Σε ποσοστό 80% δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους προμηθευτές.
 Ακόμη και το ενοίκιο του καταστήματος απασχολεί το 70%  των επιχειρήσεων Μόλις οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις μπορούν  να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
 Το bankingnews επικοινώνησε με τη εταιρεία συμβούλων XS money η οποία μας  καθόρισε τα βασικά βήματα για τη μεταφορά της έδρας στην Κύπρο.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους ειδικούς έτσι ώστε το εγχείρημα να  έχει επιτυχία.
Τα πλεονεκτήματα Κυπριακών Εταιρειών με Διεθνείς Δραστηριότητες:
1.Συντελεστής Φόρου 12,5% στα καθαρά κέρδη της Εταιρείας.
2.O συντελεστής Φ.Π.Α. στη Κύπρο (για τα επόμενα 2 χρόνια) είναι 19%
3.Οι Κυπριακές Εταιρείες εξαιρούνται από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για διαθέσεις περιουσίας στο εξωτερικό.
4.Τα μερίσματα προς τους μετόχους, μη κατοίκους Κύπρου, εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος.
5.Οι Κυπριακές Εταιρείες εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος πάνω σε μερίσματα και τόκους εισπρακτέους που λαμβάνουν από πηγές εκτός Κύπρου (υπό ορισμένες προϋποθέσεις).
6.Η απόλυτη ελευθερία στη διακίνηση ξένου συναλλάγματος επιτρέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε ξένο συνάλλαγμα, τόσο για τις Εταιρείες όσο και για το αλλοδαπό προσωπικό τους.
Επειδή δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο συναλλάγματος, μπορούν να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε οποιοδήποτε νόμισμα.
7.Ο φορολογικός νόμος στην Κύπρο επιτρέπει, με σωστό προγραμματισμό, στο αλλοδαπό προσωπικό που εργάζεται σε Κυπριακές Εταιρείες να αποφεύγει την πληρωμή μεγάλων φορολογιών, ειδικά στην περίπτωση που τέτοιο προσωπικό δεν διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.
Γενικά οι συντελεστές φορολογίας φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 0 μέχρι 30%, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ατόμου.
B}Τι απαιτείται για την σύσταση Κυπριακής εταιρείας:
Η Κυπριακή εταιρεία, υπό κανονικές συνθήκες, μόνο μία μορφή μπορεί να πάρει δηλαδή την μορφή Ιδιωτικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με μετοχές (Λίμιτεδ). Άλλη επιλογή είναι η δημόσια εταιρεία να μπει στο Χρηματιστήριο ή ο συνεταιρισμός ο οποίος, όμως, δεν έχει τα πλεονεκτήματα της χαμηλής φορολογίας όπως η Εταιρεία.
Για την σύσταση Ιδιωτικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με μετοχές, απαιτούνται τα ακόλουθα:
(α)Όνομα εταιρείας: Πριν εγγραφεί η εταιρεία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Έφορο Εταιρειών της Κύπρου η ονομασία της Εταιρείας, είτε με Ελληνικούς είτε με Αγγλικούς χαρακτήρες και την λέξη Λίμιτεδ στο τέλος. Συστήνεται όπως αποσταλούν 4-5 ονόματα προς έγκριση για την σύσταση της Εταιρείας.
(β)Εμπορικές Δραστηριότητες που αναγράφονται στο Ιδρυτικό Έγγραφο: Συνήθως αναφέρονται γύρω στους 60 σκοπούς οι οποίοι είναι οι ίδιοι για όλες τις Εταιρείες και καλύπτουν όλο το φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων.
Αναφορικά όμως με τον κύριο ή κύριους σκοπούς της Εταιρείας αναγράφονται στην αρχή του καταστατικού. Π.χ Εμπορική εταιρεία, ναυτιλιακή εταιρεία, εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, εταιρεία οικοδομικών κατασκευών, εταιρεία τουριστικών επιχειρήσεων κλπ.
(γ)Μέτοχοι: Τουλάχιστον ένας. Μπορεί να είναι Ελληνική εταιρεία ή Έλληνες φυσικά πρόσωπα. Πλήρες ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Επάγγελμα, Υπηκοότητα, Ημερομηνία Γέννησης, Αριθμός διαβατηρίου ή Αριθμός εγγραφής εταιρείας. Συνήθως εγγράφονται οι ιδιοκτήτες της εταιρείας.
Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας επιθυμούν ανωνυμία και εμπιστευτικότητα μπορούν να διοριστούν Κύπριοι μέτοχοι ως Εντολοδόχοι Μέτοχοι (Nominee Shareholders).
(δ)Ονομαστικό Κεφάλαιο: Το ονομαστικό κεφάλαιο της Εταιρείας το οποίο και θα διαιρείται σε μετοχές, π.χ Ονομαστικό κεφάλαιο ΕΥΡΩ (€) 1.000 διαιρεμένο σε 1.000 μετοχές του €1(ένα ευρώ) κάθε μετοχή. Δεν υπάρχει κατώτατο ονομαστικό κεφάλαιο. Η πρακτική, όμως, είναι όπως, σε περίπτωση που δεν απαιτείται μεγαλύτερο, το ονομαστικό κεφάλαιο για την ίδρυση εταιρείας να είναι € 1.000.
(ε)Διευθυντής: Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 (ένας).
Μπορεί να είναι και πέντε ή και περισσότεροι. Πλήρες ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Επάγγελμα, Υπηκοότητα, Ημερομηνία Γέννησης, Αριθμός διαβατηρίου. Διευθυντές μπορούν να είναι μη Κύπριοι. Για να επωφεληθεί η Εταιρεία των φορολογικών πλεονεκτημάτων θα πρέπει η διοίκηση της εταιρείας να ασκείται στη Κύπρο είτε από Κύπριους υπηκόους ή μη Κύπριους αλλά κατοίκους Κύπρου και ως εκ τούτου συστήνεται η πλειοψηφία των αξιωματούχων της εταιρείας να είναι είτε Κύπριοι είτε μη Κύπριοι κάτοικοι Κύπρου. Επομένως θα μπορούσε η Εταιρεία να έχει μόνο ένα Διευθυντή Κύπριο και Κύπριο Γραμματέα είτε δύο Διευθυντές εκ των οποίων ο ένας Κύπριος και Κύπριο Γραμματέα, είτε τρείς Διευθυντές εκ των οποίων οι δύο Κύπριοι και Κύπριος Γραμματέας και ούτω καθ΄ εξής. Επίσης για πρακτικούς λόγους, συστήνεται να υπάρχει έστω και ένας Κύπριος διευθυντής για να υπογράφει τα διάφορα έγγραφα της εταιρείας άμεσα και να μην χρειάζεται να αποστέλλονται στην Ελλάδα κάθε φορά.
(στ) Γραμματέας: Πλήρες ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Επάγγελμα, Υπηκοότητα, Ημερομηνία Γέννησης, Αριθμός διαβατηρίου.
Γραμματέας μπορεί να είναι μη Κύπριος. Η διοίκηση της εταιρείας ασκείται στη Κύπρο είτε από Κύπριους υπηκόους ή μη Κύπριους αλλά κατοίκους Κύπρου και ως εκ τούτου συστήνεται όπως η πλειοψηφία των αξιωματούχων της εταιρείας να είναι είτε Κύπριοι ή μη Κύπριοι κάτοικοι Κύπρου.
 Για πρακτικούς όμως λόγους αν και δεν είναι απαραίτητο, συστήνεται να είναι Κύπριος για να υπογράφει τα διάφορα έγγραφα της εταιρείας άμεσα και να μην χρειάζεται να αποστέλλονται στην Ελλάδα κάθε φορά.
(ζ)Εγγεγραμμένο Γραφείο: Κάθε Κυπριακή εταιρεία πρέπει απαραίτητα να δηλώσει ως εγγεγραμμένο γραφείο διεύθυνση στην Κύπρο.
Γ}Απαιτούμενο χρονικό διάστημα Εγγραφής Εταιρείας:
Μεταξύ 15 – 20 ημερών ανάλογα με την πορεία έγκρισης του ονόματος.
Δ}Έξοδα Διαχείρισης:
Κάθε Κυπριακή εταιρεία υποχρεώνεται να ετοιμάζει κάθε χρόνο, οικονομική κατάσταση και επομένως χρειάζεται και Λογιστής/Ελεγκτής.
Η αμοιβή είναι σύμφωνα με τον όγκο εργασίας.
Κάθε τέλος του χρόνου, είναι υποχρέωση της εταιρείας να καταχωρεί στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών την ετήσια έκθεση της εταιρείας η οποία συμπεριλαμβάνει τα ονόματα και διευθύνσεις των μετόχων, διευθυντών, γραμματέα, εγγεγραμμένου γραφείου, υποθήκες κλπ καθώς και ετήσιες οικονομικές εκθέσεις.
Στα έξοδα διαχείρισης περιλαμβάνονται η υποβολή στον Έφορο Εταιρειών της ετήσιας έκθεσης της Εταιρείας και οποιωνδήποτε άλλων εγγράφων και αιτήσεων, η πληρωμή οφειλόμενου φόρου, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και παρακολούθηση εμβασμάτων, πληρωμών κλπ, η λήψη τραπεζικών καταστάσεων, η ετοιμασία και αποστολή διαφόρων εγγράφων όπως συμβόλαια, αποδείξεις, τιμολόγια κλπ, η διεκπεραίωση αλληλογραφίας κλπ.
Ε}Διαδικασία Εγγραφής Εταιρείας:
Συστήνεται όπως ετοιμαστούν όλα τα αναγκαία έγγραφα προς υπογραφή για την σύσταση Κυπριακής Εταιρείας και αποσταλούν προς τον πελάτη με courier για υπογραφή. Ακολούθως επιστρέφονται υπογεγραμμένα.
Μετά την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να είναι έτοιμη/εγγεγραμμένη η Εταιρεία.
Ακολούθως συστήνεται όπως ο επιχειρηματίας μεταβεί στην Κύπρο για δύο λόγους. Πρώτος λόγος: το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας.
Τα άτομα τα οποία θα έχουν δικαίωμα υπογραφής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας συστήνεται να είναι παρόντα για να δώσουν οδηγίες για άνοιγμα λογαριασμών και να δώσουν δείγματα υπογραφών.
 Μόνο τα εν λόγω πρόσωπα θα δικαιούνται να διαχειρίζονται τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Εταιρείας.
Δεύτερος λόγος: η συνάντηση με Λογιστή/Ελεγκτή για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν στην λειτουργία της εταιρείας σε σχέση με φορολογίες, ελαφρύνσεις, έκδοση τιμολογίων, τρόπους αποφυγής πληρωμής αχρείαστων φορολογιών κλπ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης