Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προμηθευτές σηκώνουν το βάρος της διάσωσης της Μαρινόπουλος κάνοντας κυρίαρχο τον Σκλαβενίτη

Οι προμηθευτές σηκώνουν το βάρος της διάσωσης της Μαρινόπουλος κάνοντας κυρίαρχο τον Σκλαβενίτη
Το σχέδιο ως ο Ασκός του Αιόλου για τις ίδιες τις τράπεζες
Στις “πλάτες” των προμηθευτών στηρίζεται το σχέδιο διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου το οποίο θα καταστήσει κυρίαρχο “παίχτη” τον Όμιλο Σκλαβενίτη με τις ευλογίες των τραπεζών και της κυβέρνησης.
Οι προμηθευτές έμειναν εκτός διαπραγμάτευσης και το σχέδιο σωτηρίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ βασίζεται σε παραδοχές οι οποίες θα τύχουν την έγκριση του Δικαστηρίου που θα εξετάσει την υπόθεση;
Την άποψη αυτή διατυπώνουν στο bankingnews δικηγόροι που εκπροσωπούν πελάτες με οφειλές που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα κανένας προμηθευτής δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για το ύψος των διαγραφών των οφειλόμενων το γνωστό πλέον σε όλους “κούρεμα”.
Οι προμηθευτές ως επίσημη ενημέρωση έχουν το αρχικό σχέδιο του ομίλου Μαρινόπουλου που προέβλεπε την εξόφληση των χρεών σε 15 χρόνια το οποίο όμως θεωρείται ανέφικτο να υλοποιηθεί στην πράξη .
Το δικηγορικό γραφείο του Λουκά Αποστολίδη που εκπροσωπεί προμηθευτές του ομίλου Μαρινόπουλου υποστηρίζει ότι αν υπάρχει”κούρεμα” με βάση τα δημοσιεύματα θα πρέπει να υλοποιηθεί με κλιμάκωση ανάλογα το ύψος της οφειλής.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης προτείνει οι οφειλές μέχρι το ύψος των 300.000 ευρώ να αποπληρωθούν κανονικά χωρίς “κούρεμα” διότι στην κατηγορία αυτή εντάσσεται σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που στην περίπτωση “κουρέματος’ θα σημάνει και την επιχειρηματική τους “καταδίκη”.
Προσθέτει ότι πάνω από το ύψος των 300.000 ευρώ μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ το “κούρεμα” να φθάνει στα επίπεδα του 20%. Για μεγαλύτερα ποσά χρεών το ύψος του “κουρέματος” να αυξάνεται ανάλογα και να φθάσει στα επίπεδα του 40%.
Ωστόσο νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στη διαδικασία του “κουρέματος” πρέπει να ενταχθούν το ΙΚΑ όπως και το ελληνικό Δημόσιο.
Προσθέτουν ότι δεν θα είναι και νομικά αποδεκτό το σχέδιο διάσωσης που θα προβλέπει “κούρεμα” χρεών μόνο για τους ιδιώτες. Υπογραμμίζουν ότι το χρέος 100 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ σχεδιάζεται να αποπληρωθεί σε δόσεις όπως και οι υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΙΚΑ είχε συμφωνήσει στην ένταξη του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99 ενώ το ελληνικό δημόσιο είχε εκφράσει αρνητική άποψη.
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι νομικά αποδεκτό για τις τράπεζες που εγκρίνουν το σχέδιο για “κούρεμα” στα επίπεδα του 40% με 50% για τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος όταν ο ίδιος ο προμηθευτής είναι και πελάτης των τραπεζών ο οποίος θα κληθεί να καλύψει στο ακέραιο τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες; Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αποπληρωθεί μια οφειλή όταν μια εταιρεία δεν πρόκειται να εισπράξει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Μαρινόπουλου. Στο σχέδιο διάσωσης συμφωνούν και οι προμηθευτές αλλά δεν επιθυμούν να αναλάβουν αυτοί το κόστος της σωτηρίας του ομίλου Μαρινόπουλου. Τέλος να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο που θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης στο οποίο θα κατατεθεί εγγράφως το λεπτομερές σχέδιο.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι λένε ότι το σχέδιο των τραπεζών μπορεί να ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για τις ίδιες τις τράπεζες καθώς θα δίνουν τη δυνατότητα στην επιχειρηματική κοινότητα να προσφύγει στη Ελληνική Δικαιοσύνη εγείροντας θέματα περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης