Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ερωτήματα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές 30 εκ, της Frigoglass η ανοχή των τραπεζών και η Αλλατίνη

tags :
Τα ερωτήματα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές 30 εκ, της Frigoglass  η ανοχή των τραπεζών και η Αλλατίνη
Όταν ο βασικός μέτοχος δανείζει αλλά δεν προχωρά τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου
Οι τράπεζες έδειξαν «καλή διάθεση» ο βασικός μέτοχος συμφώνησε να δανείσει την εταιρία με 30 εκ Ευρώ αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Πρώτον θα αποφύγει η Frigoglass, η εταιρία του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη την κατάληξη της Αλλατίνη και δεύτερον ποιος γνωρίζει τι πραγματικά γίνεται με τις συναλλαγές μεταξύ των εταιριών του ομίλου δαίδ-Λεβέντη;
Η μετοχική σύνδεση με την Coca-Cola HBC AG προδιαθέτουν σε θετική κατάληξη αλλά το καίριο ζήτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη προτιμά ως μέτοχος να δανείζει την εταιρία αντί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παρά το γεγονός ότι η ενοποιημένη καθαρή θέση στο εξάμηνο του 2016 είναι αρνητική κατά 63 εκ Ευρώ και η καθαρή θέση της μητρικής είναι μόλις 790 χιλιάδες όταν το μετοχικό κεφάλαιο είναι 15,178 εκ Ευρώ.
Ο όμιλος αναφέρει ότι προχωρά σε αναδιοργάνωση που έχει κοστίσει 4,9 εκ Ευρώ σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στις 22 Μαΐου του 2015 η Frigoglass είχε ανακοινώσει πως είχε συμφωνήσει την πώληση του κλάδου υαλουργίας που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες υαλουργίας της Beta Glass Plc. στη Νιγηρία και της Frigoglass Jebel Ali FZCO στο Ντουμπάι, καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων της Frigoglass Industries (Nig.) Ltd στη Νιγηρία έναντι 200 εκ δολαρίων σε μετρητά και 25 εκ δολάρια για δύο χρόνια με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η εταιρία σε διαδοχικές της ανακοινώσεις ανέβαλε συνεχώς την προσδοκία ολοκλήρωσης της συναλλαγής λέγοντας αρχικά ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και λίγο πριν τη λήξη του 2015 ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η συναλλαγή αυτή τελικά ναυάγησε αλλά η εταιρία όσο αναμενόταν ότι θα γίνει η συναλλαγή εμφάνιζε στις οικονομικές της καταστάσεις τις παραπάνω δραστηριότητες ως διαθέσιμες προς πώληση με την ανάλογη λογιστική αντιμετώπιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Frigoglass αποτελεί η εταιρεία Truad Verwaltungs A.G με ποσοστό 44,41% και έχει θυγατρική ην BOVAL S.A. από την οποία έλαβε δανεισμό η Frigoglass ενώ η Truad Verwaltungs A.G είναι μέτοχος της Coca-Cola HBC AG. Εκτός από την εν μέρει κοινή μετοχική σύνθεση μέσω της συμμετοχής της Truad Verwaltungs A.G. κατά 23,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της, Truad Verwaltungs A.G η Frigoglass είναι και η πλειοψηφούσα μέτοχος της εταιρείας Frigoglass Industries (NIG ) Ltd. η οποία εδρεύει στη Νιγηρία με 76,03% και στην οποία η Coca-Cola HBC AG έχει απώτερη συμμετοχή 23,9%.
Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε το φαινόμενο μια εταιρία να ελέγχει δύο άλλες εταιρίες και ταυτόχρονα να έχει σημαντικό ποσοστό σε θυγατρική της μιας εκ των δύο εταιριών. Την ίδια στιγμή βάσει σύμβασης, που ανανεώθηκε έως την 31.12.2018, ο Όμιλος της Coca-Cola HBC AG προμηθεύεται από την Frigoglass, επαγγελματικά ψυγεία.
Η Frigoglass στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει πως οι τιμές αγοράς των ψυγείων είναι διαπραγματεύσιμες ετησίως αλλά το ερώτημα είναι ποιος διαπραγματεύεται όταν αγοραστής και πωλητής έχουν κοινό μέτοχο με δεσπόζουδσα θέση και στις δύο εταιρίες.
Οι σχέσεις εξάρτησης δεν τελειώνουν σε αυτό το σημείο καθώς η εταιρία Frigoglass Industries (NIG ) Ltd. έχει υπογράψει σύμβαση εκμίσθωσης γραφείων με την A.G. Leventis plc. για τα γραφεία της στο Λάγος της Νιγηρίας. Η εταιρεία A.G. Leventis plc. είναι εταιρεία συμμετοχών στον όμιλο εταιρειών Λεβέντης και ελέγχεται μέσω της Truad Verwaltungs A.G. Η εισηγμένη δεν αναφέρει το κόστος μίσθωσης και πως καθορίζεται αυτό αλλά μόνο ότι η σύμβαση ανανεώνεται ετησίως.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ζήτημα διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ των εταιριών του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη καθώς ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει αν υπάρχουν μεταβολές στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των εταιριών και αν οι συναλλαγές που γίνονται είναι με όρους αγοράς ή καταλήγουν να μεταφέρουν κέρδη από μία εταιρία και να φορτώνουν ζημίες σε άλλη εταιρία με κοινά συμφέροντα σε επίπεδο βασικού μετόχου.
Επισημαίνεται ότι στις 15 Ιουλίου 2016, η Frigoglass ανακοίνωσε την αλλαγή του λειτουργικού της μοντέλου στην αγορά της Ασίας. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στη μονάδα της στην Guangzhou της Κίνας στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016 και αναπλήρωση της παραγωγής από άλλες μονάδες του ομίλου. Η ζημία που προκύπτει από την διακοπή της παραγωγής στην Κίνα είναι 11.394 εκ Ευρώ που αναμένεται να επιβαρύνουν περεταίρω τnν ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ομίλου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης