Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «ομηρία» των προμηθευτών υπονομεύει την εξυγίανση της εταιρίας Μαρινόπουλος

Η «ομηρία» των προμηθευτών υπονομεύει την εξυγίανση της εταιρίας Μαρινόπουλος
Ο κλοιός πιέσεων του Ανταγωνισμού και ο φόβος του SPV
Τράπεζες, Σκλαβενίτης αλλά και οικογένεια Μαρινόπουλου φαίνεται να βρίσκουν κοινά σημεία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος αλλά και την ενδιάμεση χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των πολυκαταστημάτων αλλά δεν φαίνεται ότι θα βρουν εύκολα λύση στο σκέλος των προμηθευτών.
Οι τελευταίοι άλλωστε θα έχουν τον κύριο λόγο στην επικύρωση της όποια συμφωνίας εξυγίανσης και δεν αρκεί να αποδεχτούν το κούρεμα της τάξεως του 40% έως 50% που προωθείται αλλά θα πρέπει με την παρουσία τους στο δικαστήριο να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ώστε να εξασφαλιστεί το ελάχιστο ποσοστό του 60% των πιστωτών και να προχωρήσει η εξυγίανση της εταιρίας.
Και εκεί ακριβώς φαίνεται να βρίσκεται το πρόβλημα.
Από τη μια οι προμηθευτές θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ποσοστό των απαιτήσεών τους έναντι του «τίποτα» που μπορεί να σημαίνει η οριστική κατάρρευση της Μαρινόπουλος αλλά από την άλλη γίνονται ειδικά οι μικροί προμηθευτές δέκτες πιέσεων από τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ανταγωνιστές των Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη λειτουργούν πιεστικά έναντι των προμηθευτών προκειμένου να μην δώσουν συγκατάθεση στην εφαρμογή της διαδικασίας εξυγίανσης.
Η πίεση που ασκείται έχει να κάνει με την πιστωτική πολιτική αλλά και τον όγκο αγορών.
Έτσι οι προμηθευτές έχουν φτάσει να πελαγοδρομούν μεταξύ της εξασφάλισης των απαιτήσεών τους και της συνέχειας της λειτουργίας τους καθώς αυτή τη στιγμή εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους λειτουργούντες ομίλους πολυκαταστημάτων.
Βεβαίως οι όποιες πιέσεις ασκούνται δεν αφορούν στους μεγάλους πολυεθνικούς προμηθευτές των οποίων έτσι κι αλλιώς είναι «υποχρεωμένα» να έχουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολυεθνικοί παίκτες θα εμφανιστούν στο δικαστήριο και θα συγκατατεθούν στο κούρεμα.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η λύση του ζητήματος της συγκατάθεσης των προμηθευτών επείγει και οι τελευταίοι πέραν των άλλων θα πρέπει να δεχτούν να πληρώνονται ουσιαστικά από ένα SPV στο οποίο ναι μεν θα μετέχει ο Σκλαβενίτης αλλά δεν θα είναι η ίδια η εταιρία που θα λειτουργεί τον νέο σχήμα τουλάχιστον στο αρχικό διάστημα δεδομένου ότι θα πρέπει να προφυλαχθεί και η Σκλαβενίτης από τον πιστωτικό κίνδυνο που κουβαλά του δίκτυο Μαρινόπουλος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης