Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζαφείρης (Βιομηχανίες Τροφίμων) στο bankingnews: Η οικογένεια Μαρινόπουλου να βάλει το χέρι στην τσέπη

Ζαφείρης (Βιομηχανίες Τροφίμων) στο bankingnews: Η οικογένεια Μαρινόπουλου να βάλει το χέρι στην τσέπη
Τι λέει στο bankingnews ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ, Βασίλης Ζαφείρης
«Τσουνάμι» στον κλάδο του λιανεμπορίου θα φέρει ένα «κανόνι» στον όμιλο Μαρινόπουλου λέει στο bankingnews ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Βασίλης Ζαφείρης.
Το έμπειρο στέλεχος του λιανεμπορίου θεωρεί ότι η σκληρή πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από προθέσεις και διαθέσεις διότι οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του ομίλου δεν μπορούν αντιμετωπισθούν.
Ο κ. Βασίλης Ζαφείρης εκτιμά ότι το βάρος των χρεών καθιστούν ακατόρθωτη ως αδύνατη τη διάσωσή του διότι η απόσβεση των οφειλών απαιτούν πέντε και έξι δεκαετίες.
Προσθέτει ότι οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές φθάνουν το 1 δισ ευρώ.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΦΤ εκτιμά ότι η έκβαση της υπόθεσης δεν θα μπορεί να είναι θετική διότι το οικονομικό περιβάλλον δεν επιτρέπει λύσεις με χαρακτηριστικά «κουρέματος» των οφειλόμενων προς του προμηθευτές.
Υπογραμμίζει ότι η αγορά θέλει ίση μεταχείριση διότι σε άλλη περίπτωση θα προκύψει αθέμιτος ανταγωνισμό... τιμωρώντας στην ουσία τους συνεπείς που πληρώνουν και τηρούν στο ακέραιο τις συμφωνίες.
Ο κ. Ζαφείρης πιστεύει ότι δεν φθάνει ένας αγοραστής σε ρόλο... λευκού ιππότη ενώ και περισσότεροι να εκδήλωναν ενδιαφέρον ο όμιλος Μαρινόπουλου έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στον αφανισμό εκατοντάδες επιχειρήσεις καθώς αρκετές είχαν σχεδόν άμεση οικονομική εξάρτηση.
Ο κ. Βασίλης Ζαφείρης εκτιμά ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η οικογένεια Μαρινόπουλου να λάβει αρχικά αποφάσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης και κυρίως να βάλλει... βαθειά το χέρι στη τσέπη αναζητώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που να σημειωθεί υπολογίζονται τουλάχιστον σε 500 εκατ. ευρώ.
Μια «ορθόδοξη λύση» πρέπει να βρεθεί στην υπόθεση του ομίλου Μαρινόπουλου είπε έμπειρο στέλεχος του κλάδου, το οποίο να σημειωθεί έχτισε εκ του μηδενός έναν όμιλο στο λιανεμπόριο.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά θεωρώντας ότι οι καταναλωτές θα βρουν το... δρόμο τους όπως και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση οικογενειακή δαπάνη για αγορές και αγαθών έχει περιορισθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας πλήρως το τοπίο στη αγορά.
Η μέση μηνιαία δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012 είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ.
Έτσι, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2003, το 2014 εκτιμάται στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά να ξεπερνά το 39%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης