Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γρίφος για δυνατούς λύτες το μέλλον της ΔΕΗ - Στα 5 δισ. ανέρχονται τα δάνεια ενώ πρέπει να... χάσει το 50% των εσόδων της

Γρίφος για δυνατούς λύτες το μέλλον της ΔΕΗ - Στα 5 δισ. ανέρχονται τα δάνεια ενώ πρέπει να... χάσει το 50% των εσόδων της
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ Παναγιωτάκης πιστεύει στην αναγκαιότητα λειτουργίας της ΔΕΗ ως Α.Ε. με εξάλειψη των δεσμών του Δημοσίου
Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της πολύχρονης ιστορίας της εισέρχεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία πλέον πρέπει να μάθει να λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού χάνοντας εν μέρει την προστασία που τις προσέφερε το μονοπώλιο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε λόγο «για την αναγκαιότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε άλλες αγορές προκειμένου να αντικαταστήσει τις εγχώριες απώλειες, λόγω των επιβληθέντων μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς. Στην αναγκαιότητα λειτουργίας της ΔΕΗ ως Α.Ε. με εξάλειψη των δεσμών του Δημοσίου».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων άνοιξε την «καυτή ατζέντα» της επιχείρησης αλλά και τις προοπτικές της μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να μένει με τους πελάτες που δεν συμφέρουν ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το κομμάτι της πελατείας που φέρνει τα κέρδη στην εταιρεία.
Ο ίδιος τόνισε ότι το μερίδιο αγοράς υποχώρησε στο 92,6% όταν στα τέλη του 2014 ήταν στο 97,9%.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εναντιώθηκε στην προοπτική η επιχείρηση να εμφανίζει μερίδια αγοράς κοντά στο 50% στα τέλη του 2019.
Ο ίδιος θεωρεί επιβεβλημένη μία νέα στρατηγική της εταιρείας η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Αναλυτές θεωρούν ότι ο υψηλός δανεισμός της ΔΕΗ στα επίπεδα των 4,7 δισ ευρώ και σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου λόγω της απώλειας που θα έχει από τη μείωση της πελατειακή της βάση στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσουν έναν οικονομικό άνοιγμα που δύσκολα αντιμετωπίζεται.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται με την… πλάτη στον τοίχο.
Άλλωστε η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής αντανακλά την άρνηση των επενδυτών να πάρουν θετική στάση ενώ εμφανίζονται ότι αποχωρούν σταδιακά από τη μετοχή.
Η τιμή της σημειώνει πτώση κατά 32,47% από τις αρχές τους έτους.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιουνίου η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 6,07% στα 2,62 ευρώ.
Τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα τιμών ήταν τα 2,29 ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται μόλις στα 607 εκατ. ευρώ η οποία είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν δίνουν… ψήφο εμπιστοσύνης στην επιχείρηση.
Τα χρέη των καταναλωτών προς την επιχείρηση ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.
Το Μάρτιο του 2015 είχαν προσέλθει σε διακανονισμό 185.000 πελάτες και το ύψος των οφειλών ήταν στα 313 εκατ. ευρώ .
Το Ιούνιο του 2016 ο αριθμός των πελατών που προχώρησε σε διακανονισμό εξόφλησης των λογαριασμών ανήλθε σε 324.000 και το ύψος των οφειλών έφθασε τα 715 εκατ. ευρώ.
Σε διάστημα 15 μηνών διπλασιάστηκαν τόσο ο αριθμός των οφειλών όσο και των χρημάτων που διακανονίσθηκαν.
Αυτό σηματοδοτεί ότι η αποπληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγαλύτερα βάρη σε έναν νοικοκυριό.
Οι Δήμοι παραμένουν μεταξύ των μεγάλων οφειλετών.
Ο κ. Μ. Παναγιωτάκης ζήτησε από τους Δημάρχους να προχωρήσουν σε αύξηση από 0,5 έως 2,5 ευρώ έναντι των δημοτών τους για την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ είπε στο bankingnews ότι οι εργαζόμενοι σκέφτονται και δρουν σε περιβάλλον της δεκαετίας του 1980 ενώ αγνοούν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία στα επόμενα τρία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όπως και στελέχη του κόμματος της ΛΑΕ παρουσία του προέδρου Παναγιώτη Λαφαζάνη διέκοψαν τη γενική συνέλευση των μετόχων που είχε ως σκοπό την ακύρωση τη διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Όμως η γενική συνέλευση των μετόχων συνεχίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών που με ποσοστό 95% των μετόχων εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και βασικός μέτοχος της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι η εταιρεία του δημοσίου ΔΕΣΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει μετοχές ίσες με το 25% του ΑΔΜΗΕ ενώ ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 24%.
Το υπόλοιπο 51% θα εισφερθεί στην εταιρεία συμμετοχών της οποίας η μετοχική σύνθεση παραμένει ίδια με τη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι οι εργαζόμενοι και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

(πρώτη ενημέρωση 12 Ιουλίου 2016, 00:44)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης