Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι θα δουν οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες τη Δευτέρα 11 Ιουλίου - Έρχονται πολύ υψηλά τιμήματα

Τι θα δουν οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες τη Δευτέρα 11 Ιουλίου - Έρχονται πολύ υψηλά τιμήματα
Τα μυστικά της δημοπρασίας που θα εκτινάξει το κόστος των αδειών
Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι 11 υποψήφιοι για την απόκτηση μιας εκ των τεσσάρων πολυπόθητων αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα έχουν την ευκαιρία να δουν (όχι να λάβουν αντίγραφα) και να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των αντιπάλων τους και να προσκομίσουν ώστε να προετοιμαστούν για τη μάχη των ενστάσεων η οποία θα ξεκινήσει την 14η Ιουλίου.
Στο μεταξύ τον έλεγχο των επάρκειας των δικαιολογητικών θα τον κάνει η Επιτροπή Διαγωνισμού με τη συνδρομή Ορκωτού.
Η αντιπαράθεση άλλωστε ξεκίνησε από την πρώτη φάση με σύγκρουση των εκπροσώπων της Alter Ego (Μαρινάκης) και ΣΚΑΙ (Αλαφούζος) και θα συνεχιστεί με την προσπάθεια όλων των πλευρών να βγάλουν εκτός μάχης τους αντιπάλους πριν την κρίσιμη φάση της δημοπρασίας.
Αυτό όμως μπορεί να μην αποδειχτεί και τόσο «έξυπνο» στο τέλος καθώς ο τρόπος θα διεξαχθεί η δημοπρασία μπορεί να οδηγήσει το τίμημα σε υψηλά επίπεδα. Κατ αρχήν όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμμετέχουν στην πρώτη φάση και εφ όσον μπουν στη διαδικασία και η κάθε άδεια θα δημοπρατείται ξεχωριστά.
Στο στάδιο 1 θα υποβάλλονται προσφορές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και στο στάδιο 2 σφραγισμένες κλειστές προσφορές.
Στο στάδιο 1 η Επιτροπή θα ανεβάσει συνεχώς τις τιμές (αρχικά στα 3,5 εκ Ευρώ και μετά από 100.000 έως 500.000) και θα δηλώνουν ποιοι τις αποδέχονται.
Αυτός που δεν αποδέχεται θα χαρακτηρίζεται αδρανής ενώ όλες οι προσφορές που γίνονται είναι δεσμευτικές γι αυτόν που τις υποβάλλει.
Ο κάθε γύρος θα διαρκεί συγκεκριμένο χρόνο που θα γνωρίζουν οι διαγωνιζόμενοι.
Ωστόσο κανένας από τους διαγωνιζόμενους δεν θα γνωρίζει ποιοι αποδέχτηκαν την τελευταία τιμή.
Έτσι θα πηγαίνει στην ουσία να υποβάλλει κλειστή προσφορά στο στάδιο 2 του διαγωνισμού γνωρίζοντας ποια είναι η υψηλότερη τιμή.
Αυτό ουσιαστικά θα έχει ως συνέπεια να ανεβάσει το τίμημα στα ύψη ειδικά μάλιστα στον τελευταίο γύρο από όσους θα έχουν απομείνει για να πάρουν την άδεια.
Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη και για την περίπτωση που ο αριθμός των συμετεχόντων σε κάθε φάση είναι ίσος ή μικρότερος των αδειών που απομένουν προς διάθεση τότε ανακηρύσσεται ανάδοχος με βάση την υψηλότερη τιμή που είχε δώσει στην προηγούμενη φάση.
Επίσης προβλέπεται ποινή αποκλεισμού από τη φάση 2 η μη συμμετοχή αυτών που θα χαρακτηριστούν πλειοδότες στη φάση 1 και θα ενημερωθούν από την Επιτροπή να υποβάλλουν προσφορά στη φάση 2.
Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις ανέρχονται σε 11 και οι άδειες είναι 4 υπολογίζεται ότι μπορεί η δημοπρασία να φτάσει σε απροσδόκητα υψηλά τιμήματα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως αυξημένες πιθανότητες αποκλεισμού από την δημοπρασία έχουν το κανάλι του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς δεν κατέθεσε παράβολο καθώς και το Mega που προσκόμισε επιστολή από τις τράπεζες η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιείχε τα κολακευτικότερα λόγια για τους μετόχους και την εταιρία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης