Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «κούρεμα» των προμηθευτών της Μαρινόπουλος «σκοτώνει» τον ανταγωνισμό λένε στελέχη του λιανεμπορίου

Το «κούρεμα» των προμηθευτών της Μαρινόπουλος «σκοτώνει» τον ανταγωνισμό λένε στελέχη του λιανεμπορίου
Έμπειρος στέλεχος στο λιανεμπόριο δίνει μικρές ελπίδες για τη διάσωση του ομίλου καθώς εκτιμά ότι το «κούρεμα» στο σύνολο των υποχρεώσεων πρέπει να ξεπεράσει το 80% για να υπάρξουν ελπίδες σωτηρίας
Βγήκαν τα… μαχαίρια στη αγορά του λιανεμπορίου με αφορμή το σενάριο διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου.
Ο ανταγωνισμός παίρνει θέση ενάντια στη σωτηρία του ομίλου με ευνοϊκούς όρους όπως είναι το «κούρεμα» των προμηθευτών.
Οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου έστειλαν ήδη μήνυμα στους μεγάλους προμηθευτές ζητώντας ίση μεταχείριση βάζοντας ακόμη και αξιώσεις όπως είναι η αγορά προϊόντων σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές που ελάμβανε ο όμιλος Μαρινόπουλος.
Στελέχη της αγοράς δεν ξεχνούν ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του ομίλου λόγω της δύναμης που είχε στην αγορά μέσω του μεγάλου δικτύου καταστημάτων έκανε καλύτερες συμφωνίες με τους προμηθευτές οι οποίοι στην πράξη έδιναν προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες έως 7% σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η πολιτική τιμών που εφάρμοζαν οι προμηθευτές δεν δικαιολογούν τις σημερινές εξελίξεις στον όμιλο Μαρινόπουλο.
Η διαπραγμάτευση για την αγορά προϊόντων γίνονταν σε διαφορετική βάση όταν η αλυσίδα διέθετε 900 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούσε ετήσιο τζίρο 2 δισ ευρώ καθώς διέθετε μια διαπραγματευτική δύναμη που δεν την είχαν οι άλλες αλυσίδες.
Με απλά λόγια όπως λένε στελέχη της αγοράς, άλλη τιμή δίνεται σε μία αλυσίδα σουπερ μαρκετ με 200 καταστήματα και άλλη τιμή σε μια αλυσίδα με 500 καταστήματα.
Η αγορά βάζει κανόνες οι οποίοι καταστρατηγήθηκαν από τον όμιλο Μαρινόπουλο.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν επιβεβλημένη και αναγκαία τη διάσωση του ομίλου διότι τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα αλλά επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες της αγοράς.
Προσθέτουν ότι δεν είναι σωστό να επιβραβεύεται μια επιχείρηση που δεν έκανε καλά τη δουλειά της και να τις παρέχονται ευκαιρίες που είναι σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού.
Έμπειρος στέλεχος στο λιανεμπόριο δίνει σχετικά μικρές ελπίδες για τη διάσωση του ομίλου καθώς εκτιμά ότι το «κούρεμα» στο σύνολο των υποχρεώσεων πρέπει να ξεπεράσει το 80% για να υπάρξουν ελπίδες σωτηρίας.
Προσθέτει ότι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες του ομίλου Σκλαβενίτη για την εξαγορά της Μαρινόπουλος το τοπίο στην αγορά του λιανεμπορίου θα αλλάξει άρδην γιγαντώνοντας τον όμιλο Σκλαβενίτη σε ένα βράδυ όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης