Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κομφούζιο στο Mega - Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη η εκκαθάριση εν λειτουργία

Κομφούζιο στο Mega - Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη η εκκαθάριση εν λειτουργία
Οι τράπεζες «ξεγράφουν» τις υποχρεώσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ -  Διαφωνίες μεταξύ των μετόχων για τους χειρισμούς
Ξεγραμμένες θεωρούν οι πιστώτριες τράπεζες τις υποχρεώσεις ύψους 181 εκ ευρώ του Mega και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα διαβλέποντας ότι είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η εταιρία να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία.
Παρά την έντονη προσπάθεια που καταβάλει η πλευρά του κ Θεοχάρη Φιλιππόπουλου στην Τηλέτυπος, ο οποίος πέτυχε μάλιστα να συμφωνήσει σε διακανονισμό με μεγάλο προμηθευτή τηλεοπτικού προγράμματος, ο οποίος επί μακρόν αρνείτο μια τέτοια συμφωνία, επικρατεί στην κυριολεξία κομφούζιο.
Ο κ. Φώτης Μπόμπολας θέτει σύμφωνα με πληροφορίες ως νέο όρο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της αύξησης την παραμονή του κ. Πεφάνη στο τιμόνι του σταθμού, ενώ την ίδια στιγμή οι λοιποί μέτοχοι προκρίνουν την επαναφορά του κ. Ανδρεούλη ο οποίος διακριτικά φρόντισε ώστε οι πελάτες του Mega να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.
Χθες υπήρχε μια ακόμα άκαρπη συνάντηση στελεχών των τραπεζών και του σταθμού όπου οι εκπρόσωποι του Mega δήλωσαν ότι αναμένουν πως το ΣτΕ θα ακυρώσει τη διαδικασία δημοπρασίας που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.
Ωστόσο είναι σαφές πως έως την 30η Ιουνίου θα πρέπει να εισφέρουν άλλα 3 εκ Ευρώ προκειμένου ο σταθμός να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και υποχρεώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως τα συνεχή προσκόμματα που θέτει η πλευρά Μπόμπολα οδηγούν αναπόφευκτα σε εκκαθάριση εν λειτουργία.
Και αυτό μπορεί να γίνει με ευέλικτο τρόπο καθώς η νέα πτωχευτική νομοθεσία δίνει την δυνατότητα η Τηλέτυπος να τεθεί σε εκκαθάριση και πώληση εν λειτουργία χωρίς την υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη αλλά μόνο από το 20% των πιστωτών.
Η εφαρμογή διαδικασιών εξυγίανσης ή εκκαθάριση εν λειτουργία μπορεί να εξασφαλίσει και τις πληρωμές των εργαζομένων ενώ το Mega θα έχει το ακαταδίωκτο από τους πιστωτές.
Η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία προβλέπει πώληση μόνο του ενεργητικού και μάλιστα τοις μετρητοίς.
Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτείται να υπάρχει αξιόχρεος επενδυτής όπως προβλεπόταν στο παρελθόν και πλέον αυτό μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Εφ όσον ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες τέτοιου είδους στο Mega ώστε να τρέχουν παράλληλα με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εφ όσον ένας τρίτος ή μέτοχος του Μεγάλου Καναλιού ή μέτοχος του καναλιού σε συνεργασία με άλλο επιχειρηματίας λάβουν την πολυπόθητη άδεια θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ταυτόχρονα το ενεργητικό του τηλεοπτικού σταθμού και το Mega να συνεχίσει να λειτουργεί υπό νέο εταιρικό σχήμα και απαλλαγμένο πλήρως από τα προβλήματα του παρελθόντος.
Η αξία του ενεργητικού του τηλεοπτικού σταθμού υπολογίζεται κατ ελάχιστον στα επίπεδα των 40 έως 50 εκ Ευρώ και πάντως σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος αν βγει στο σφυρί πλην μόνο του κατόχου τηλεοπτικής άδειας.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελεί διέξοδο και για τις τράπεζες οι οποίες θα καταγράψουν ζημία της τάξεως των 130 εκ Ευρώ από την κατάρρευση του Mega και το οριστικό λουκέτο ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν καλύψει μέρος της ζημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης