Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σήμερα 27/5 ή την Δευτέρα 30 Μαΐου η κατάθεση των 3 εκατ. ευρώ από τους μετόχους του Mega και η προθεσμία της 4ης Ιουλίου

Σήμερα 27/5 ή την Δευτέρα 30 Μαΐου η κατάθεση των 3 εκατ. ευρώ από τους μετόχους του Mega και η προθεσμία της 4ης Ιουλίου
Η διχογνωμία των τραπεζών και η ασφυκτική προθεσμία της 4ης Ιουλίου για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Mega σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα 27/5 ή το αργότερο τη Δευτέρα 30 Μαίου οι μέτοχοι αναμένεται να καταθέσουν τα 3 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί δημοσίως και προς τις τράπεζες ότι θα πράξουν προκειμένου να απελευθερωθούν οι λογαριασμοί του καναλιού.
Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για το τι θα πράξουν και εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς η ανταπόκριση είναι θετική, ενώ την ίδια στιγμή η Alpha αντιμετωπίζει το θέμα με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και επιμένει στη δέσμευση των μετόχων για συνολική κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν ότι από τη στιγμή που όλοι οι μέτοχοι συμφώνησαν να καλύψουν το σύνολο της αύξησης και ειδικά η πλευρά του ομίλου Βαρδινογιάννη που μέχρι προχθές τηρούσε αρνητική στάση η προοπτική του Mega είναι θετική.
Βεβαίως οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σκέλος αλλά και στο κρίσιμο σκέλος της υποβολής αίτησης τηλεοπτικής άδειας.
Με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου το Mega πρέπει να έχει καθαρή θέση 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να υποβάλει αίτημα για άδεια (προθεσμία έως τις 4 Ιουλίου) και φυσικά να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015 πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει.
Στο εννεάμηνο του 2015 είχε ήδη αρνητική καθαρή θέση 6 εκατ. ευρώ και αν υποτεθεί ότι στο ιδανικό σενάριο οι ζημίες του τελευταίου τριμήνου ήταν μηδενικές τότε η ελάχιστη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ή να έχει καταβληθεί προκαταβολή εν όψει μελλοντικής αύξησης είναι άνω των 14 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως το ιδανικό σενάριο δεν φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί και ουσιαστικά το ύψος της αύξησης των 22,6 εκατ. ευρώ έχει προσδιοριστεί με βάση την εικόνα του τελευταίου τριμήνου που προφανώς έχει η διοίκηση της εταιρίας.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εγγυητικής επιστολής ισόποσης των ιδίων κεφαλαίων που υπολείπονται η οποία καταπίπτει υπέρ του δημοσίου αν εντός τριμήνου από τη λήψη της άδειας δεν καταβληθεί το υπολειπόμενο κεφάλαιο μέσω αύξησης κεφαλαίου του ενδιαφερόμενου να λάβει άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι το Mega με προσφυγή του στο ΣτΕ έχει ζητήσει να παγώσουν οι διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και η συζήτηση προσδιορίστηκε να γίνει στις 17 Ιουνίου.
Ωστόσο είναι προφανές ότι το κανάλι πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η προσφυγή στο ΣτΕ να μην γίνει δεκτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης