Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο όμιλος Χαλκόρ θα είναι το νούμερο 1 της Eυρωπαϊκής αγοράς με επενδύσεις ύψους 520 εκατ. ευρώ

tags :
Ο όμιλος Χαλκόρ θα είναι το νούμερο 1 της Eυρωπαϊκής αγοράς με επενδύσεις ύψους 520  εκατ. ευρώ
Ο όμιλος διαθέτει 13 θυγατρικές εταιρείες που παράγουν χαλκό - ορείχαλκο, καλώδια και 5 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη διανομή και στις υπηρεσίες
Το υψηλό κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει αρνητικές επιπτώσεις έναντι του διεθνή επιχειρηματικού ανταγωνισμού που χρηματοδοτείται με ευνοϊκούς όρους.
Τη διάσταση αυτή έδωσε ο  οικονομικός διευθυντής του ομίλου Χαλκόρ κ. Σπυρίδων Κοκκόλης σε παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση  Θεσμικών  Επενδυτών, ο οποίος είπε ότι η αντίστοιχη γερμανική επιχείρηση που δανείζεται με επιτόκια 2% και 2,5% μπορεί να διαμορφώσει τελική τιμή στα προϊόντα χαμηλότερη σε σχέση με τις δικές  μας οι οποίες κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ ο τόνος.
Όταν οι παραγγελίες αντιστοιχούν σε χιλιάδες τόνους η προσφερόμενη τελική του προϊόντος γίνεται πιο ελκυστική στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής, κ. Περικλής Σαπουντζής, ανέφερε ότι ο όμιλος παρά τον διεθνή  ανταγωνισμό, κερδίζει μερίδια αγοράς χάρη στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έδρας της μητρικής εταιρείας Βιοχάλκο είχε ως σκοπό την ευνοϊκή χρηματοδότηση του ομίλου μέχρι  σήμερα  όμως  δεν έχει αποδώσει  ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οφέλη στο μέλλον.
Ο γενικός διευθυντής του ομίλου τόνισε ότι σήμερα ο όμιλος  Χαλκόρ είναι το νούμερο 1 στην Ευρώπη σε  λάμες χαλκού και σε τρία χρόνια θα είναι η πρώτη  εταιρεία σε σωλήνες.
Ο κ. Περικλής Σαπουντζής είπε ότι η εγχώρια αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη καθώς οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα σε 2,5 χιλιάδες τόνους όταν πριν την κρίση απορροφούσε 15 χιλιάδες τόνους.
Ο όμιλος Χαλκόρ πλέον έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό  καθώς το 65% της παραγωγής πωλείται σε χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 8% σε χώρες εκτός ΕΕ το 4% στην Ασία  το 3% στην Αμερική  και το 2% σε χώρες της Αφρικής.
Τα μερίδια αγοράς του ομίλου Χαλκόρ ανήλθαν στο 17% στην ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη του 2015 από 10%  που ήταν το 2010.  
Το ύψος των επενδύσεων τα τελευταία 15 χρόνια έφθασαν  τα 519 εκατ. ευρώ.
Το 60% των επενδύσεων πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, το 30% έγινε στη Βουλγαρία και το 11% στη Ρουμανία.
Ο όμιλος διαθέτει 13 θυγατρικές εταιρείες που  παράγουν χαλκό - ορείχαλκο, καλώδια και 5 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη διανομή και στις υπηρεσίες.
Ο κ.Π. Σαπουντζής τόνισε ότιο κύκλος των επενδύσεων έχει ολοκληρωθεί και η στρατηγική μας θα  επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση  των βιομηχανικών μας  πελατών.  

Οι μονάδες παραγωγής του ομίλου Χαλκόρ

HALCOR  
Με 2 εργοστάσια στην  Ελλάδα  με δυνατότητα παραγωγής 75.000 τόνους σωλήνων χαλκού.
CABLEL: Με 4 εργοστάσια στην  Ελλάδα 1 στην Ρουμανία  και1 Βουλγαρία
SOFIA MED  Με  1 εργοστάσιο στην Βουλγαρία
FITCO: 1 εργοστάσιο στην  Ελλάδα
Για τη χρήση 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.230 εκ. ευρώ έναντι 1.080 εκ. ευρώ το 2014 που αντιστοιχεί σε αύξηση 13,9%.
Η αύξηση αυτή οφείλεται αυξημένο όγκο πωλήσεων κατά 9,6% και το βελτιωμένο μίγμα πωλήσεων.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, σημαντικά βελτιωμένα ήταν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων και προ επανεκτίμησης παγίων και αποτελέσματος μετάλλου (adjusted EBITDA) καθώς διαμορφώθηκαν σε 72,1 εκ. ευρώ έναντι 29,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση πέρυσι.
Αντίστοιχα βελτιωμένα ήταν και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας και ανήλθαν το 2015 σε ζημιές 32,5 εκ. ευρώ ή 0,3210 ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημιών 51,2 εκ. ευρώ ή 0,5059 ευρώ ανά μετοχή το 2014.  
Στον τομέα των καλωδίων, ο οποίος μετά το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων, πέτυχε αύξηση των καθαρών πωλήσεων της τάξεως του 35%, που ανήλθαν στο ποσό των 461 εκ. ευρώ το 2015 από 342 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά καθώς και στον αυξημένο κατά 14% όγκο πωλήσεων των σωλήνων χαλκού που κατατάσσουν την Χαλκόρ σε ηγετική θέση στην Ευρωπαϊκή  αγορά.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης