Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Από τον φόβο της χρεοκοπίας το 2012 στα ισχυρά θεμελιώδη το 2016 και η νέα εικόνα

tags :
ΟΤΕ: Από τον φόβο της χρεοκοπίας το 2012 στα ισχυρά θεμελιώδη το 2016 και η νέα εικόνα
Πως εξελίχθησαν τα αποτελέσματα από τότε και ποια γραμμή του ισολογισμού ήταν ο καταλύτης της βελτίωσης
Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την περίοδο που ο φόβος ενός GRexit και η επιστροφή στη δραχμή διέλυαν τις αποτιμήσεις στο ΧΑ και έκαναν μεγάλες εταιρείες να φαίνονται μικρές στα μάτια και στις εκθέσεις των αναλυτών.
Τι κι αν εταιρείες όπως ο ΟΤΕ είχαν ως μετόχους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους του εξωτερικού όπως η Deutsche Telecom, οι ανησυχίες παρέμεναν μεγάλες.
Οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν τέτοιες που αναλυτές και επενδυτές προεξοφλούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν οι εταιρείες του ΧΑ και θα χρεοκοπήσουν.
Έπνιγαν στις μετοχές κάθε μέρα το ταμπλό του ΧΑ και οι τίτλοι βυθίζονταν.
Σήμερα έχουμε γλιτώσει εκείνο το GRexit αν και ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί.
Έχουμε πληρώσει πολλά σε φόρους αλλά από τα μνημόνια δεν έχουμε φύγει.
Οι μετοχές ωστόσο πηγαίνουν καλύτερα και αυτό οφείλεται ότι υπήρξαν κάποια διαστήματα ηρεμίας μεταξύ των αξιολογήσεων και των εκταμιεύσεων και πολλές εταιρείες απέδειξαν ότι μπορούν να μεγαλουργήσουν ακόμα και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και αφιλόξενο περιβάλλον όπως το ελληνικό.
Η Deutsche Telekom φώναξε «παρών» στα δύσκολα και είπε πως αν χρειαστεί θα δώσει αυτή χρήματα και κάπως έτσι αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος στον ΟΤΕ που διαρκεί εδώ και 4 χρόνια με αποκορύφωμα οι αρνητικές εκθέσεις να δίνουν τη θέση τους τις αβανταδόρικες.
Τώρα οι αναλυτές υποκλίνονται στα θεμελιώδη του Οργανισμού και δίνουν τιμές στόχους υψηλότερες κατά πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα και βοηθούν το ΧΑ να κερδίσει κι άλλο έδαφος.

Τι άλλαξε όμως στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια;
Κοιτώντας τα χαμηλά του ΟΤΕ στο διάγραμμα βλέπουμε πως έγιναν τον Ιούνιο του 2012 και ήταν τα 1,09 ευρώ!
Εκείνη την περίοδο η αγορά γνώριζε τον ισολογισμό της χρήσης 2011 που έδειχνε:
Καθαρή θέση 1,38 δις. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 7,3 δις. ευρώ εκ των οποίων δανειακές τα 4,9 δις. ευρώ, λειτουργικές ταμειακές ροές 1,2 δις. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 683 εκατ. ευρώ.
Αν και οι ταμειακές ροές ήταν εκπληκτικές οι εκροές από επενδυτικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες ήταν υψηλότερες κατά 320 εκατ. ευρώ των λειτουργικών.
Τότε ο όμιλος είχε πωλήσεις 5 δις. ευρώ, EBITDA 1,66 δις. ευρώ και καθαρά κέρδη 119 εκατ. ευρώ.
Πράγματι η μόχλευση ήταν υψηλή τότε, η κερδοφορία μικρή και οι ανησυχίες έως ένα βαθμό δικαιολογημένες αν και οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειχναν πως αν καταφέρει ο Οργανισμός να περιορίσει τις υπόλοιπες τα πράγματα θα αλλάξουν.
Αυτό έγινε και πραγματικά άλλαξε όλη η εικόνα.
Χρόνο με το χρόνο οι λειτουργικές ταμειακές ροές ξεπλήρωναν δάνεια και αύξαναν ταμειακά διαθέσιμα αφού οι επενδυτικές ήταν είτε θετικές είτε αρκετά χαμηλές.
Σήμερα, και έχοντας οι αναλυτές πλέον στα χέρια τους το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρατηρούν τα εξής:
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 2,28 δις. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 4,79 δις. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 2,2 δις. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 1,32 δις. ευρώ.
Με άλλα λόγια ο καθαρός δανεισμός από 4,2 δις. ευρώ έχει μειωθεί στα 900 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η καθαρή θέση ενισχύθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ.
Και από μόνο του αυτό το επίτευγμα δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους τους αναλυτές.
Έτσι η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση σε αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και πήγε την τιμή στόχο στα 12,50 ευρώ, εξέλιξη που έδωσε ώθηση στη μετοχή, η οποία ξεπέρασε τα 9 ευρώ και έκλεισε στα 9,20 ευρώ.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης