Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζοφερή η εικόνα των εταιρειών αλουμινίου – Τι αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του 2015

Ζοφερή η εικόνα των εταιρειών αλουμινίου – Τι αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του 2015
Η παρατεταμένη κρίση στην οικοδομή έχει φέρει τις περισσότερες εταιρείες σε πολύ δύσκολη θέση
Υψηλές υποχρεώσεις σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια, περιορισμένα ρευστά διαθέσιμα για τις περισσότερες αλλά και μεγάλες ζημιές παρά την αύξηση του τζίρου είναι τα βασικότερα σημεία από την επισκόπηση των λογιστικών καταστάσεων χρήσης 2015 των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κλάδο του αλουμινίου.
Το ταμπλό του ΧΑ έχει αποτυπώσει τις συνεχιζόμενες ζημιές, οι οποίες μειώνουν κάθε χρόνο την καθαρή θέση με αποτέλεσμα οι μετοχές να διαπραγματεύονται με χαμηλό p/bv.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου την Αλουμύλ, το 2015 εξακολούθησε να είναι µια ακόμη δύσκολη χρονιά ύφεσης, µε την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που τροφοδοτήθηκε από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε σε πολλές προηγμένες οικονομίες, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την υψηλή ανεργία.
Στην ελληνική οικονομία, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη µε την βαθιά κρίση του χρέους του κράτους να οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησαν στην πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ο περιορισμός της ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κινήθηκε σε οριακά επίπεδα είχαν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την ομαλή λειτουργία πολλών ελληνικών εταιρειών.
Η Αλουμύλ είχε πωλήσεις 191 εκατ. ευρώ από 172 εκατ. ευρώ, EBITDA 8,5 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ και ζημιές 10 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ.
Παρά τη σημαντική αύξηση στις πωλήσεις αυτό δεν φάνηκε στην τελική γραμμή αλλά ούτε και στα EBITDA.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 49,2 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 238 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα στα 22 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις στα 52,8 εκατ. ευρώ και τα αποθέματα στα 66 εκατ. ευρώ.
Μειώθηκαν και τα αποθέματα και οι υποχρεώσεις στη χρήση αλλά πάλι είναι υψηλά διατηρώντας παράλληλα υψηλές τις υποχρεώσεις.
Ο δείκτης των συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων προς τα ίδια κεφάλαια παρουσιάζει αύξηση στο 2,85 από 2,53 το 2014 ενώ αύξηση παρουσιάζει ο δείκτης του καθαρού δανεισµού (σύνολο δανειακών υποχρεώσεων µείον τα διαθέσιµα) προς τα λειτουργικά (EBITDA) κέρδη, διαµορφωµένος στο 18,49 από 19,14 το 2014.
Η Βιοκαρπέτ το 2015 είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται και αυτό το οφείλει στη θυγατρική της την Εξάλκο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αλουμινίου.
Ο όμιλος είχε καθαρή θέση 34,1 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 92,8 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 4,6 εκατ. ευρώ ,απαιτήσεις από πελάτες 28,5 εκατ. ευρώ και αποθέματα 25,5 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2015 είχε πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ από 74 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,6 εκατ. ευρώ από -125 χιλ. ευρώ και ζημιές 4,3 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ.
Αν μειώνονταν οι απαιτήσεις και τα αποθέματα θα μπορούσε να βελτιωθεί η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων.
Η αύξηση στις πωλήσεις βελτίωσε τα λειτουργικά κέρδη και μείωσε τη ζημιά στην τελική γραμμή.
Ο τίτλος έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα και από την αρχή του χρόνου ενισχύεται 75%.
Η Τζιρακιάν έχει αρνητική καθαρή θέση κατά 37 χιλ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 27,8 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 200 χιλ. ευρώ, απαιτήσεις 7 εκατ. ευρώ και αποθέματα 3,5 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 14 εκατ. ευρώ από 12,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στις 272 χιλ. ευρώ από -568 χιλ. ευρώ και οι ζημιές μειώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η ΑΛΚΟ που βέβαια η μετοχή τελεί υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης έχει καθαρή θέση αρνητική κατά 9,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 35,6 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 191 χιλ. ευρώ, αποθέματα 1,3 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 4,7 εκατ. ευρώ και για το 2015 εμφάνισε πωλήσεις 4,9 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,1 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η οικονομική ασφυξία, καθώς ούτε χρήματα έχει να παράξει προϊόν, ούτε τα αποθέματα θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις.
Επιπλέον παράγει ζημιές μεγαλύτερες από τον τζίρο της.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης