Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προετοιμαστείτε και προσδεθείτε λένε τα στελέχη του ΧΑ

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προετοιμαστείτε και προσδεθείτε λένε τα στελέχη του ΧΑ
Αναταραχή επικρατεί στα χρηματιστηριακά γραφεία λόγω της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση
Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό στο ΧΑ και το ρίσκο για τους κατόχους μετοχών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Στελέχη της αγοράς δηλώνουν απογοητευμένα από τις εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καθορίζουν εκ νέου τη στάση τους για τις μετοχές του ΧΑ.
Οι περισσότεροι συγκλίνουν πως είναι καλύτερα να απέχεις αυτές της ημέρες, αφού υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και ζούμε ξανά μέρος του εφιαλτικού 2015.
Κάποιοι δεν διστάζουν να πουν στους πελάτες τους να πουλήσουν τα πάντα και κυρίως τράπεζες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ας αγοράσουν υψηλότερα ακόμα και 15% στην περίπτωση που ξαφνικά αλλάξουν τα δεδομένα και κλείσει η αξιολόγηση.
«Προετοιμαστείτε» γιατί έρχονται δύσκολες μέρες χρηματιστηριακά λένε στους πελάτες τους.
Θεωρούν πως παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι προκειμένου η κυβέρνηση είτε να αποφύγει να πάρει τα μέτρα μόνη της, είτε να κάνει μία ηρωική έξοδο.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο λένε θα δούμε τις μετοχές σημαντικά χαμηλότερα.
Μάλιστα σημειώνουν πως αυτή τη φορά ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν χειρότερα από την κρίση του 2015, καθώς τελειώνει η υπομονή και των ξένων επενδυτών.
Επιπλέον θα αρχίσουν οι επενδυτές να προσπαθούν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις όλης αυτής της μακράς διαπραγμάτευσης στην οικονομία.
Και τα δεδομένα δεν είναι καλά εξέλιξη που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερα τα πράγματα.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως παρά τα capital controls οι τράπεζες αδειάζουν αφού η οικονομία βρίσκεται σε τραγική θέση και οι επιχειρηματίες πληρώνουν συνεχώς χωρίς να εισπράττουν.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν προχωράει και οι ξένοι είχαν και αγόρασαν μετοχές στις πρόσφατες αυξήσεις των τραπεζών με τη δέσμευση ότι θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και θα περιοριστεί το δίκτυο.
Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός και χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Αλλά και σε τεχνικό επίπεδο η εικόνα αρχίζει να χαλάει καθώς ο γενικός δείκτης έχει απομακρυνθεί από τις 560 μονάδες και οι χθεσινές απώλειες έδιναν πόντους στο καθοδικό σενάριο.
Στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν σημαντική άνοδο, το ΧΑ υποχωρούσε λόγω πιέσεων στις τράπεζες.
Επιπλέον σημειώνουν πως χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο η μετοχή της Coca Cola που έχει σημαντική βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών ήταν η μόνη μετοχή του FTSE 25 με άνοδο 2% ενδοσυνεδριακά και τελικά έκλεισε στο +3,10%.
Αυτή η άνοδος συγκρατούσε την εικόνα του δείκτη, η οποία θα ήταν πολύ χειρότερη αν για παράδειγμα η μετοχή ήταν αμετάβλητη.
Το συμπέρασμα είναι πως αν η κυβέρνηση δεν έρθει άμεσα σε συμφωνία με τους πιστωτές και υπάρξει νέο σκηνικό ρήξης τα χαμηλά των 420 μονάδων δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν εκ νέου, έστω και αν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων που έδειξαν πως στα τρέχοντα επίπεδα οι μετοχές τους είναι φθηνές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης