Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ΧΑ έχει χάσει 9 εισηγμένες σε χρόνο ρεκόρ – Ποιες θα επιστρέψουν και ποιες έχουν οριστικά φύγει

Το ΧΑ έχει χάσει 9 εισηγμένες σε χρόνο ρεκόρ – Ποιες θα επιστρέψουν και ποιες έχουν οριστικά φύγει
Οδεύουμε προς το «τελικό ξεκαθάρισμα» ή πρόκειται για μία τυχαία εξέλιξη;
Απανωτά πλήγματα στον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών μετράει το ΧΑ και το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν οδεύουμε προς το τελικό ξεκαθάρισμα ή αν πρόκειται για μία τυχαία εξέλιξη.
Εδώ και χρόνια έχουν πάρει τον δρόμο της φυγής από το ταμπλό δεκάδες εταιρείες, άλλες γιατί οι επιχειρηματίες είδαν ως καλή ευκαιρία την πτώση της τιμής της μετοχής και άλλες γιατί η κρίση ή και οι άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις έριξαν… στα βράχια τις επιχειρήσεις.
Όμως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα προβλήματα και οι ισολογισμοί το αποτυπώνουν ξεκάθαρα.
Από τα τέλη του 2015 έως σήμερα έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση σε 9 εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ έθεσαν την 1η Απριλίου τις μετοχές των PC Systems, Πήγασος και ΑΕΓΕΚ εκτός διαπραγμάτευσης.
Η ΑΕΓΕΚ γιατί δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα 2015 και η άλλες δύο γιατί «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι παραβιάστηκαν από τις εν λόγω εταιρίες οι διατάξεις του Ν.3556/2007.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015 των εν λόγω εταιριών, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την 31/03/2016, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών τους, στις οποίες διατυπώνεται «Αρνητική Γνώμη» και «Γνώμη με επιφύλαξη», αντίστοιχα.
Αν δημοσιεύσει η ΑΕΓΕΚ και διορθώσουν τα θέματα στους ισολογισμούς Πήγασος και PC Systems, τότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν, αλλά οι λογιστικές καταστάσεις προηγούμενων τριμήνων δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα.
Επιπλέον η Druckfarben λόγω πυρκαγιάς σε εγκαταστάσεις της με σημαντικότατες ζημιές είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα αποτελέσματα και ζήτησε για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών, μέχρι να δημοσιεύσει και να δώσει εκτιμήσεις για τις ζημιές.
Η εταιρεία είχε ενημερώσει πως έως σήμερα (8/4) θα δημοσιεύσει και επομένως θα πρέπει να θεωρηθεί πως αν όχι σήμερα, σύντομα θα επιστρέψει.
Εκτός διαπραγμάτευσης έχει τεθεί η μετοχή της ΕΒΖ από 1η Μαρτίου.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έκρινε πως δεν διασφαλίζεται η πλήρης και ορθή πληροφόρηση που απαιτείται για την ενημέρωση των επενδυτών και συνακόλουθα δε διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εταιρίας και αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας.
Η εταιρεία και η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς.
Το σχέδιο επιβίωσης περιλαμβάνει μειώσεις στα κόστη (και μισθούς) και πωλήσεις μονάδων μεταξύ άλλων.
Επιπλέον έχει εμφανιστεί αγοραστής για το εργοστάσιο στις Σέρρες που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως να μειωθεί ο κρατικός παρεμβατισμός που οδήγησε σε «πέταμα» 30 εκατ. ευρώ, χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση.
Αν υπάρξει κάποια πρόοδος και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τότε θα επιστρέψει στο ΧΑ η εταιρεία, και θα ήταν κρίμα για την ιστορική αυτή βιομηχανία να βάλει λουκέτο.
Η Τηλέτυπος επίσης μετά την αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε τη μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης.
Επίσης από το site του ΧΑ απουσιάζουν τα ετήσια αποτελέσματα.
Η εταιρεία έχει σημαντικό θέμα ρευστότητας και αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά, δύσκολα θα επιστρέψει στο ταμπλό.
Χθες ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου με τους βασικούς μετόχους να μην δηλώνουν ότι θα καλύψουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ενώ αφήνουν παράθυρο για είσοδο νέων επενδυτών.
Από το ταμπλό του ΧΑ αποχώρησε η Κούμπας, αφού οι μέτοχοι αποφάσισαν τη διάλυση της εταιρείας.
Η εικόνα της λογιστικής κατάστασης πάντως το είχε δείξει το δρόμο χρόνια πριν.
Τέλος, λόγω δημόσιας πρότασης Ηρακλής και Καθημερινή αποχώρησαν από το ΧΑ.
Σημειώνεται πως η Καθημερινή αποχώρησε λίγο πριν μπει το 2016.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης