Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Διεύρυνση ζημιών και μείωση κύκλου εργασιών στη χρήση 2015

tags :
Frigoglass: Διεύρυνση ζημιών και μείωση κύκλου εργασιών στη χρήση 2015
Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν στις 36,5 εκατ. ευρώ
Διεύρυνση ζημιών, αλλά και μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε στη χρήση 2015 η Frigoglass.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν το 2015 κατά 6,8%, στα 453,88 εκατ. ευρώ έναντι των 487,05 εκατ. ευρώ στη χρήση 2014 και οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 36,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,443 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν πτώση 16,1%, στα 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 62,965 εκατ. ευρώ το 2014 και τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) υποχώρησαν κατά 35,5%, στα 19,138 εκατ. ευρώ έναντι των 29,595 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Frigoglass, το ασθενές εμπορικό περιβάλλον στη Ρωσία και η μεταβολή της εποχικότητας των πωλήσεων στη Νιγηρία επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του τριμήνου.
Επίσης, η μειωμένη απορρόφηση των πάγιων εξόδων και η ισχυρή συγκριτική βάση του προηγούμενου έτους, ενισχυμένη από την εφάπαξ ασφαλιστική αποζημίωση, συντέλεσε στην πτώση του περιθωρίου EBITDA.
Η ενίσχυση της αποδοτικότητας βελτίωσε το περιθώριο EBITDA του Κλάδου Υαλουργίας κατά 260 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, στο 31,7%, ενώ οι νέες καινοτόμες σειρές επαγγελματικών ψυγείων ICOOL και SMART θα ωθήσουν τις επιδόσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης το 2016.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Frigoglass υπέγραψε συμφωνία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας τον Μάιο του 2015, όμως τον Φεβρουάριο του 2016, προέβη σε λύση αυτής της συμφωνίας καθώς ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε την προϋπόθεση για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και οι αναθεωρημένες προσφορές δεν αντικατόπτριζαν την αξία του Κλάδου και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες.
Μετά τη λύση της εν λόγω συμφωνίας, η Frigoglass έκρινε απαραίτητη την κατάρτιση σχεδίου για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Frigolgass προσέλαβε ειδικούς συμβούλους για τον καθορισμό των επερχόμενων στρατηγικών κινήσεων, την επανεξέταση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και τον προσδιορισμό των απαραιτήτων πρωτοβουλιών για την βελτιστοποίηση της.
Τον Μάρτιο, η H Frigoglass και οι τράπεζες των ανανεούμενων πιστωτικών γραμμών (Revolving Credit Facilities) συμφώνησαν στην τροποποίηση και επέκταση των εν λόγω συμβάσεων υπό τον όρο της οικονομικής ενίσχυσης από τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας.
Η προτεινόμενη τροποποίηση και επέκταση των όρων των δανειακών συμβάσεων έως την 31η Μάρτιου 2017 καθώς και η συνεχής υποστήριξη από τοπικές τράπεζες διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών μας υποχρεώσεων.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι η Truad Verwaltungs AG, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Frigoglass, δεσμεύτηκε στη χορήγηση δανειακής σύμβασης ύψους 30 εκατ. ευρώ και λήξης Μαρτίου 2017 για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και λοιπών εταιρικών σκοπών.
Η σύμβαση υπόκειται στην έγκριση της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης.
Η διαδικασία επανεξέτασης της κεφαλαιακής δομής αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε σχετικά: «Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη λύση της συμφωνίας πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας, καθώς ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.
Οι εναλλακτικές προσφορές που υπεβλήθησαν δεν αντικατόπτριζαν την αξία του Κλάδου και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες.
Η οικονομική στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου μας και των συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων θα μας επιτρέψει την ολοκλήρωση μίας ενδελεχούς επανεξέτασης του Ομίλου με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής.
Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) στη διοίκηση και τις επιχειρηματικές μας προοπτικές, θέτοντας ισχυρά θεμέλια μελλοντικής ανάπτυξης, μας δεσμεύουν στο να εκπληρώσουμε τα επιχειρηματικά μας πλάνα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου επηρεάστηκαν από τη σημαντική πτώση των πωλήσεων κυρίως εξαιτίας του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος στη Ρωσία.
Επιβαρύνθηκαν επίσης με προβλέψεις για απομειώση αποθεμάτων λόγω της σταδιακής απόσυρσης παλιάς τεχνολογίας προϊόντων και της προώθησης της νέας γενιάς ενεργειακά αποδοτικών επαγγελματικών ψυγείων ICOOL και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα σχετιζόμενα με τη διαδικασία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας.
Η αβεβαιότητα των οικονομικών συνθηκών σε Ρωσία και Νιγηρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας για το έτος, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη μείωση του κόστους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης