Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όσα θέλουν δίνουν στους… εαυτούς τους οι διοικήσεις των εισηγμένων – Συγκριτικό 4 εταιρειών με παρόμοιους τζίρους

Όσα θέλουν δίνουν στους… εαυτούς τους οι διοικήσεις των εισηγμένων – Συγκριτικό 4 εταιρειών με παρόμοιους τζίρους
Η σχέση αμοιβών-κερδών μπορεί να ξεκινήσει από το 10% και να φτάσει κοντά στο 90%
Μια απλή ανάγνωση των ισολογισμών και βγάζει εύκολα κάποιος το συμπέρασμα ότι για τις αμοιβές των στελεχών και των διοικήσεων των εισηγμένων προφανώς δεν υπάρχει κάποιοι μέτρο.
Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο μέτρο που να λέει «θα πάρεις τόσα αν φέρεις τόσα» ή «θα πάρεις τόσα γιατί ο τζίρος είναι τόσος».
Η αναλογία με βάση τα κέρδη όπου υπάρχουν μπορεί να παίξει δηλαδή ανάμεσα στο 10% και το 90%.
Οι γενικές συνελεύσεις εγκρίνουν τις προτάσεις της διοίκησης, ήτοι των μεγαλομετόχων και ο μικρομέτοχος περιμένει αν βγάλει κέρδη να πάρει κάτι πίσω, αν περισσέψει για μέρισμα.
Στη σύγκριση που κάνουμε, κοιτάμε τέσσερις διαφορετικές εταιρείες που παρουσίασαν παρόμοιους τζίρους για το 2015, αλλά το κονδύλι «συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης» που δείχνει αυτό ακριβώς που λέει, αποτυπώνει μία αλήθεια που λέει πως κάποιοι αμείβουν πλουσιοπάροχα τους εαυτούς τους.
Και βέβαια δεν τίθεται θέμα ονομάτων εταιρειών, ούτε το ρεπορτάζ γίνεται για να θίξουμε μία συγκεκριμένη επιχείρηση.
Κοιτάμε τη συνολική εικόνα, γιατί είναι δεκάδες αυτές που αμείβουν πλουσιοπάροχα τους μεγαλομετόχους, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.
Και βέβαια όταν υπάρχει εταιρεία με ζημιές και άλλη με μεγάλα κέρδη και οι αμοιβές είναι ίδιες, τότε κάτι θα πρέπει να αλλάξει.
Πιο αναλυτικά, η Παπουτσάνης εμφάνισε τζίρο 15,6 εκατ. ευρώ το 2015 από 17,1 εκατ. ευρώ το 2014 και ζημιά 987 χιλ. ευρώ από 29 χιλ. ευρώ.
Για το 2015 οι αμοιβές στελεχών, διευθυντών και μελών διοίκησης ανήλθαν στις 412 χιλ. ευρώ.
Η Μαθιός Πυρίμαχα είχε πωλήσεις 13 εκατ. ευρώ από 12,6 εκατ. ευρώ και ζημιές 200 χιλ. ευρώ το 2015 από 648 χιλ. ευρώ το 2014.
Για το 2015 οι αμοιβές στελεχών, διευθυντών και μελών διοίκησης ανήλθαν στις 283 χιλ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η Μαθιός έβγαλε πολύ μικρότερες ζημιές από την Παπουτσάνης και η διοίκηση πήρε λιγότερα έχοντας κάνει και 2,6 εκατ. ευρώ λιγότερο τζίρο.
Η Paperpack με τζίρο 14,1 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ έβγαλε κέρδη 1,25 εκατ. ευρώ από 1,28 εκατ. ευρώ.
Οι συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης ανήλθαν στο 1 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια για τζίρο ανάμεσα σε αυτόν που έκαναν η Μαθιός και η Παπουτσάνης, αλλά με πολύ καλή κερδοφορία, η διοίκηση αντί να πάρει περίπου όσα και οι παραπάνω εταιρείες πήρε το άθροισμα και κάτι ακόμα.
Η Mermeren τέλος με τζίρο 16,3 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,88 εκατ. ευρώ από 6,87 εκατ. ευρώ έδωσε σε αμοιβές 471 χιλ. ευρώ.
Αν κάποιοι έπρεπε να πάρουν κάτι παραπάνω μάλλον είναι της Mermeren, αλλά αρκέστηκαν στο 10% των κερδών περίπου.
Η Paperpack είναι περίπου στο 90% οι αμοιβές σε σύγκριση με την κερδοφορία. Αν ήταν μικρότερες η κερδοφορία θα ήταν ακόμα καλύτερη.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης