Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκινούν να βάζουν… υποψηφιότητες οι εισηγμένες για την επιτήρηση με βάση τα πεπραγμένα του 2015

Ξεκινούν να βάζουν… υποψηφιότητες οι εισηγμένες για την επιτήρηση με βάση τα πεπραγμένα του 2015
Σημειώνεται πως ο αριθμός εισηγμένων εταιρειών που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης είναι ήδη μεγάλος
Αν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί στο σύνολό τους τα αποτελέσματα χρήσης 2015, ήδη υπάρχουν υποψήφιες εταιρείες για ένταξη στην κατηγορία της επιτήρησης. Μία εξ αυτών είχε θέσει και πέρυσι υποψηφιότητα, αλλά λόγω ότι μέρος από τις ζημιές προερχόταν από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων και όχι από λειτουργική δραστηριότητα δεν εντάχθηκε.
Όμως και για το 2015 ανακοίνωσε μεγάλες ζημιές που υπερβαίνουν το 30% της καθαρής θέσης, θέτοντας έτσι ξανά υποψηφιότητα για την εν λόγω κατηγορία.
Επίσης, όσοι ασχολούνται εντατικά με τις λογιστικές καταστάσεις από το εννεάμηνο έχουν εντοπίσει άλλη μία εισηγμένη που είχε ζημιές μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης. Αν δεν υπάρξει βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο μπαίνει δυνατά στη διεκδίκηση για μια θέση στην κατηγορία της επιτήρησης.
Σημειώνεται πως ο αριθμός εισηγμένων εταιρειών που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης είναι ήδη μεγάλος. Η συγκεκριμένη κατηγορία φτιάχτηκε για να αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν στις εταιρείες και να ενημερώνει τους επενδυτές ότι κάτι δεν πάει καλά στα αποτελέσματα.
Από την άλλη είναι και μία κατηγορία που θα μπορούσε να «ταρακουνήσει» τους βασικούς μετόχους ώστε να κάνουν προσπάθειες για άρση της επιτήρησης και είσοδο ξανά στην κύρια αγορά. Σήμερα, η εν λόγω κατηγορία αριθμοί 32 εταιρείες. Πριν από λίγες εβδομάδες βγήκε από την συγκεκριμένη κατηγορία η μετοχής της Νηρεύς.
Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει βελτίωση στα μεγέθη των εταιρειών και πολλοί επιχειρηματίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν τους απασχολεί σε ποια κατηγορία έχει ενταχθεί η μετοχή της εταιρείας τους ή αν κάνει πράξεις.
Πολλές που βρέθηκαν σε αυτήν την κατηγορία τελικά κατέληξαν να δουν τη μετοχή να αναστέλλεται και να παύει η διαπραγμάτευση. Μάλιστα κοιτώντας προσεκτικά τις λογιστικές καταστάσεις, γίνεται σαφές πως μόνο για όσες έχουν αρνητική καθαρή θέση σε αυτήν την κατηγορία το ποσό που πρέπει να καταβάλουν για να μηδενίσουν την καθαρή θέση αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μέτοχοι σε τέτοιες συγκυρίες να τοποθετήσουν τόσα κεφάλαια για να βγουν οι μετοχές από την επιτήρηση. Από τις 32 εταιρείες που βρίσκονται υπό επιτήρηση οι 22 έχουν αρνητική καθαρή θέση.
Για τις δύο εταιρείες που υπάρχουν ενδείξεις για είσοδο στην επιτήρηση πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχουν αρνητική καθαρή θέση. Η μία ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας και η άλλη στον μεταλλουργικό κλάδο. Ο γράφων δεν δημοσιεύει ονόματα εταιρειών καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών που έπρεπε να ενταχθούν στην επιτήρηση αλλά τελευταία στιγμή υπήρξε είτε αλλαγή κανονισμού, είτε κάποια δήλωση από τον βασικό μέτοχο που άλλαζε τα δεδομένα. Οπότε ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης