Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Jumbo: Τι έκανε τους αγοραστές να τρέχουν και πως φορολογείται «άγρια» στην Ελλάδα και «χαλαρά» στο εξωτερικό

Jumbo: Τι έκανε τους αγοραστές να τρέχουν και πως φορολογείται «άγρια» στην Ελλάδα και «χαλαρά» στο εξωτερικό
Στο εξάμηνο λοιπόν που δημοσίευσε οι πωλήσεις ανήλθαν στα 371,75 εκατ. ευρώ από 341,13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 72,52 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,72%
Κοιτώντας κάποιος τη λογιστική κατάσταση της Jumbo βλέπει πως αποτελεί την απόδειξη σε αυτό που λένε αρκετοί στο χρηματιστήριο.
«Βλέπετε μετοχές και όχι δείκτες».
Μπορεί το ΧΑ να έχει βουλιάξει αλλά η μετοχή της Jumbo λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών τα οποία συχνά ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι αγοραστές συνωστίζονται σπρώχνοντας τη μετοχή υψηλότερα και πλησιάζοντας κρίσιμες αντιστάσεις.
Αυτό έγινε και την περασμένη Παρασκευή όταν ο τίτλος έγραψε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.
Τι είδαν οι επενδυτές εκτός της πολύ καλή κερδοφορία και τους έκανε να αγοράσουν μαζικά μετοχές;
Στο εξάμηνο λοιπόν που δημοσίευσε οι πωλήσεις ανήλθαν στα 371,75 εκατ. ευρώ από 341,13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 72,52 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,72%.
Δεδομένου ότι πρόκειται για εξάμηνο χρήσης και με την αποτίμηση πλέον στα 1,48 δις. ευρώ, οι επενδυτές ποντάρουν σε έναν πολύ καλό ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών την ώρα μάλιστα που το growth είναι μεγάλο.
Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω που εντυπωσίασαν την αγορά.
Δείκτες Καθαρού δανεισμού: Κατά την κλειόμενη περίοδο τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ήταν υψηλότερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων του, κατά το ποσό των 281,20 εκατ. ευρώ με συνέπεια ο καθαρός δανεισμός να καταστεί αρνητικός.
Την 30.06.2015 τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ήταν υψηλότερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων του, κατά το ποσό των 152,12 εκατ. ευρώ με συνέπεια ο καθαρός δανεισμός να καταστεί αρνητικός.  
Αυτό το ποσό μεταφράζεται σε πολλούς ως δυνατότητα από την εταιρεία για γενναία επιστροφή κεφαλαίου ή δυνατότητα να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες.
ROCE (Return on Capital Employed)- «Αποδοτικότητα συνολικών απασχολούμενων κεφαλαίων»: Ο δείκτης διαιρεί τα κέρδη μετά φόρων με τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια τα οποία είναι το άθροισμα του Μ.Ο της Καθαρής Θέσης των δύο τελευταίων ετών και του Μ.Ο. του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων των δύο τελευταίων ετών.
 Ο δείκτης ανήλθεγια τον Όμιλο στο 7,42%, από 6,92% το προηγούμενο διάστημα.
ROE (Return on Equity) – «Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων»: Ο δείκτης διαιρεί τα κέρδη μετά φόρων με το μέσο όρο της Καθαρής Θέσης των δύο τελευταίων ετών και ανήλθε για τον Όμιλο στο 8,72%, από 8,35% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

Η φορολογία στις χώρες που δραστηριοποιείται η Jumbo

Πως άραγε αισθάνεται ο επιχειρηματίας που λειτουργεί σε περισσότερες από μία χώρες και βλέπει πως στην Ελλάδα το κράτος τον φορολογεί ανελέητα και στο εξωτερικό η φορολογική μεταχείριση είναι τελείως διαφορετική;
Αυτή η μεγάλη διαφορά όταν αποτυπώνεται στην κατάσταση αποτελεσμάτων είναι η βασική αιτία που σπρώχνει χιλιάδες επιχειρήσεις στην αναζήτηση φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος.
Η κατάσταση αποτελεσμάτων της Jumbo αποτυπώνει ανάγλυφα αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και δικαιολογεί την μεγάλη φυγή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στα αποτελέσματα που δημοσίευσε «ο φόρος εισοδήματος της περιόδου 01.07.2015- 31.12.2015 υπολογίστηκε με συντελεστή 29% επί των κερδών της μητρικής, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, 10% κατά μέσο όρο επί των κερδών της θυγατρικής εταιρείας JUMBO EC.B. της Βουλγαρίας και 16% των θυγατρικών JUMBO EC.R SRL και WESTLOOK SRL της Ρουμανίας.
Για τις θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο ο φορολογικός συντελεστής είναι 12,5%.
Η επίδραση από τη μεταβολή του φορολογικού συντελεστή στον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα ανήλθε σε -856.093 ευρώ στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων.».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης