Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καυτά ερωτήματα για το ναυάγιο της πώλησης του κλάδου υαλουργίας της Frigoglass και η διαφάνεια

Τα καυτά ερωτήματα για το ναυάγιο της πώλησης του κλάδου υαλουργίας της Frigoglass και η διαφάνεια
H Frigoglass φαίνεται να ακολουθεί τους … δικούς της κανόνες διαφάνειας
Στις 22 Μαΐου του 2015 η Frigoglass ανακοίνωνε την ότι έχει συμφωνήσει την πώληση του κλάδου υαλουργίας που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες υαλουργίας της Beta Glass Plc. στη Νιγηρία και της Frigoglass Jebel Ali FZCO στο Ντουμπάι, καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων της Frigoglass Industries (Nig.) Ltd στη Νιγηρία έναντι 200 εκ δολαρίων σε μετρητά και  25 εκ δολάρια για δύο χρόνια με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Στις οικονομικές καταστάσεις του Ιουνίου η εταιρία ανέφερε πως η συναλλαγή υπόκειται στην παροχή από τον αγοραστή διαβεβαίωση για την απαιτουμένη χρηματοδότηση καθώς και σε άλλους συνήθεις όρους συναλλαγών και εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και λίγο πριν τη λήξη του 2015 ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τι άραγε σήμαινε διαβεβαίωση;
Γιατί η συμφωνία ανακοινώθηκε ότι ναυάγησε μετά από 9 ολόκληρους μήνες και αφού είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωνόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι μείζον καθώς είναι απορίας άξιον πως ένας όμιλος πολυεθνικός του μεγέθους της Frigoglass περιμένει τόσο διάστημα για να γίνει η συναλλαγή και δεν έχει λάβει καμία απολύτως εγγύηση. 
Τι σημαίνει άραγε η διαβεβαίωση ενός υποψήφιου αγοραστή;
Απάντηση φυσικά δεν υπάρχει.
Πέραν αυτού όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις εννιαμήνου «στο πλαίσιο πώλησης του κλάδου υαλουργίας στις 21 Μαίου 2015, αυξήθηκε η συμμετοχή του Ομίλου στην εταιρεία Frigoglass Jebel Ali από 80% σε 100% καταβάλλοντας € 3.724 χιλ. στις μη ελέγχουσες συμμετοχές.
 Η εταιρία αυτή δηλαδή αποτιμήθηκε σε 18,620 εκ Ευρώ και με υπεραξία και άγνωστο σε ποιον πληρώθηκε το ποσό για να γίνει η συναλλαγή σε μετρητά που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Γενικότερα πάντως η Frigoglass φαίνεται να ακολουθεί τους … δικούς της κανόνες διαφάνειας καθώς αναζητήσαμε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών επί ματαίω.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι επί τρία συνεχή τρίμηνα δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις με την προοπτική πώλησης θυγατρικής η οποία δεν έγινε.
Επίσης με δεδομένο ότι ανέμενε έσοδο από την πώληση δημιουργήθηκε και η προσδοκία βελτίωσης της χρηματοοικονομικής της εικόνας με την απαλοιφή των δανείων που είχε ο κλάδος υαλουργίας και την είσπραξης των 220 εκ δολαρίων.
Φυσικά η ετιαρία τώρα πρέπει να αναμορφώσει τα αποτελέσματά της και τότε θα αντιληφθούμε την τεράστια διαφορά στην εικόνα της με την προοπτική πώλησης του κλάδου της υαλουργίας.
Σημειώνεται ότι στο εννιάμηνο οι υποχρεώσεις του ομίλου ξεπέρασαν τα 500 εκ Ευρώ με την καθαρή θέση να είναι μόλις 37 εκ Ευρώ και των μετόχων αρνητική 7,3 εκ Ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης