Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η βιασύνη των Μινωικών για τη Hellenic Seaways, τα 116 εκατ ευρώ αποτίμηση και η διαιτησία για τα 142 εκατ ευρώ

tags :
Η βιασύνη των Μινωικών για τη Hellenic Seaways, τα 116 εκατ  ευρώ αποτίμηση και η διαιτησία για τα 142 εκατ  ευρώ
Ο όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές βρίσκεται σε επαφή με μεγαλομετόχους της HSW προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρίας
Μάχη μέχρις εσχάτων αναμένεται να δοθεί μεταξύ των Μινωικών Γραμμών και των τραπεζών οι οποίες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Hellenic Seaways καθώς είναι σαφές ότι οι Μινωικές επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο διαμορφώνοντας πλέον και την αποτίμηση.
Ο όμιλος Grimaldi που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές βρίσκεται σε επαφή με μεγαλομετόχους της HSW προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρίας έχοντας ανεβάσει τις προσφερόμενες τιμές και η προσπάθειά του στέφθηκε με επιτυχία στην περίπτωση της Interamerican.
Οι Μινωικές προχώρησαν στην αγορά από εταιρείες του Ομίλου INTERAMERICAN, συνολικού αριθμού 3.037.000 μετοχών της HSW» οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,91 % του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της.
Το τίμημα που καταβλήθηκε ήταν 4.555.500,00 ευρώ γεγονός που διαμορφώνει την αποτίμηση του 100% της HSW σε 116,5 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μινωικές γραμμές έχουν στο Χρηματιστήριο κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ αλλά όμως η διασπορά της εταιρίας είναι χαμηλή καθώς το ποσοστό του βασικού μετόχου ανέρχεται σε περίπου 90%.
Οι Μινωικές πάντως κατέχουν ποσοστό της τάξεως του 38% πλέον στην εταιρία ποσοστό το οποίο είναι ανάλογο με αυτό των πιστωτριών τραπεζών του ομίλου Seastar και ΑΝΕΚ στων οποίων τον έλεγχο έχει περάσει η εταιρία μετά την οικονομική κρίση στις εν λόγω εταιρίες.
Οι πιστώτριες τράπεζες ουσιαστικά ελέγχουν γύρω στο 40%.
Πλέον με τα ποσοστά που διαμορφώνονται δύσκολα μπορεί να μπει άλλος παίκτης σφήνα.
Όμως και οι δύο μεγάλοι μέτοχοι ο ένας μπορεί να πιέζει τον άλλο και αν δεν συναινέσουν ουσιαστικά μπορούν να βγουν χαμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ΑΝΕΚ και Μινωικές βρίσκονται σε διαδικασία διαιτησίας που έχει εκκινήσει σε διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο κατά της εταιρείας «ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.» σχετικά με την κατάπτωση αρραβώνα (της συμφωνίας) ποσού 47,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 33,35% της HSW.
Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε αποτίμηση 142 εκατ. ευρώ περίπου μέγεθος υψηλότερο από αυτό που κατεβλήθη στις εταιρίες του ομίλου Interamerican.
Βεβαίως το ποσοστό αυτό έχει καταλήξει στις τράπεζες και μπορεί ουσιαστικά εφ όσον κερδίσει η ΑΝΕΚ να διαμορφώσει και τίμημα αποχώρησης των τραπεζών. Το θέλουν όμως αυτό οι τράπεζες;

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης