Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Προκηρύσσεται νέος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΤΑΙΠΕΔ: Προκηρύσσεται νέος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Την προκήρυξη νέου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μοναδικός πάροχος σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους προς τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ από την 1η Φεβρουαρίου 2016, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 26η Απριλίου 2016.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας και η Kantor Management Consultants, Νομικοί Σύμβουλοι η δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP και το Δικηγορικό Γραφείο M. & Π. Μπερνίτσα και Τεχνικός Σύμβουλος η Louis Berger S.A.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Πιτσιόρλας (ΤΑΙΠΕΔ): Εξετάζεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ από την κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που θέλουν να μπουν στον διαγωνισμό που τυπικά δεν μπορούν να μπούνε και προβληματιζόμαστε μήπως δοθεί η δυνατότητα σε όλους, προκειμένου να έχουμε έναν διαγωνισμό πιο ανταγωνιστικό για να συμμετέχουν και νέοι», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τον ΟΛΠ, τόνισε ότι τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν μόλις σε 373 χιλ. ευρώ το 2010, 185 χιλ. ευρώ το 2011, 920 χιλ. ευρώ το 2012, 2,3 εκ. ευρώ το 2013 και 1,8 εκ. ευρώ το 2014.
Επίσης, το ενοίκιο από την προβλήτα που εκμεταλλεύεται η Cosco ανήλθε σε 26 εκ. ευρώ το 2010, 29 εκ. ευρώ το 2011, 31 εκ. ευρώ το 2012, 33 εκ. ευρώ το 2013 και 36 εκ. ευρώ το 2014.
Αυτά τα ποσά πήγαν για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα του υπόλοιπου ΟΛΠ, διευκρίνησε.
Αναφερόμενος στο τίμημα που θα καταβάλλει η Cosco για το 67% του ΟΛΠ, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε πως θα έπρεπε να περάσουν 200 χρόνια για να εισπράξει το Δημόσιο τα ίδια λεφτά.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι οι επενδύσεις που το συνοδεύουν.

Καμία δεσμευτική προσφορά δεν υπεβλήθη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Προς επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού
Στην άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κινείται το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πηγέςπροσκείμενες στην διαδικασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καμία από τις τρεις εταιρείες (η γαλλική SNCF, η ρωσική RZD και η ρουμανική GFR) που είχαν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκαν νέοι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετάσχουν στον διαγωνισμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης