Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με 10 δικαιολογητικά θα εκδίδεται άδεια λειτουργίας για μία βιομηχανική μονάδα, στόχος της γ.γ. Βιομηχανίας

Με 10 δικαιολογητικά θα εκδίδεται άδεια λειτουργίας για μία βιομηχανική μονάδα, στόχος της γ.γ. Βιομηχανίας
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που σκοπό θα έχει την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων
Στο 13,5% πρέπει να ανέλθει η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ μέχρι το 2020 από 9% που είναι σήμερα.
Τον στόχο αυτόν έθεσε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης δίνοντας ως προοπτική επίτευξης του στόχου να γίνει με την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας λειτουργίας μιας βιομηχανίας.
Σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει σελίδες επί σελίδων για την αδειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στον κλάδο των τροφίμων με την υπάρχουσα νομοθεσία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μελετήσει έως 80 σελίδες για την αποκωδικοποίηση της νομοθεσίας για να προχωρήσει στην αναζήτηση των αδειών από συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες.
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που σκοπό θα έχει την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, όπως και την προετοιμασία των προγραμμάτων ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας από το ΕΣΠΑ.
Ο γενικός γραμματέας Στρατής Ζαφείρης, είπε ότι οι τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση θα αφορούν συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο τη μεταποίηση (γι αυτό το λόγο προετοιμάζονται από διυπουργική επιτροπή με συμμετοχή 15 γενικών γραμματέων υπουργείων με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα) και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.
Θα διατηρηθεί η βασική φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου 4262/2014 (που προβλέπει τη λειτουργία της πλειονότητας των δραστηριοτήτων με αυτοδέσμευση των επιχειρήσεων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας και δειγματοληπτικούς ελέγχους εκ των υστέρων από το Δημόσιο και πιστοποιημένους φορείς),θα υπάρξει ωστόσο δραστικός περιορισμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, από την καταγραφή της νομοθεσίας που έγινε σε τέσσερις σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία (τρόφιμα-ποτά, τουρισμός, εστίαση και ορυχεία) διαπιστώθηκε ότι ο όγκος της νομοθεσίας για κάθε έναν από αυτούς υπερβαίνει κάθε λογική αφού απαιτείται η μελέτη εκατοντάδων σελίδων για την αναζήτηση του δρόμου προς την αδειοδότηση.
Η άδεια λειτουργίας μίας επιχείρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 δικαιολογητικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ασχοληθεί με το θέμα φτιάχνοντας ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται διότι απαιτείται έκδοση ΠΔ από την επόμενη ηγεσία, η οποία προτιμά να σχεδιάσει από την αρχή παρά ότι χρήσιμο μπορεί να υπάρχει σε έναν προηγούμενο νόμο.
Τέλος να σημειωθεί ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία όσο κανένας άλλος τομέας.
Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες της BUSINESSEUROPE για την Ευρώπη, οι βιομηχανικές χώρες εμφανίζουν συστηματικά πολύ καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις, συγκριτικά με τις χώρες χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανική εξειδίκευση.
Επίσης, ο δευτερογενής τομέας καινοτομεί και εξάγει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα, με μερίδιο 65% στην έρευνα και καινοτομία και 57% στις εξαγωγές πανευρωπαϊκά.
Ταυτόχρονα, ο δευτερογενής τομέας παίζει καίριο ρόλο στις καθετοποιημένες αλυσίδες αξίας και τα παραγωγικά δίκτυα και υποστηρίζει μια πληθώρα επιχειρηματικών υπηρεσιών, επαγγελμάτων και τομέων, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα.
Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά της βιομηχανίας και της μεταποίησης αφορά στην απασχόληση, τόσο στην άμεση απασχόληση όσο και την έμμεση.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 32% των θέσεων εργασίας του πρωτογενούς τομέα, το 20% στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 34% στις υπηρεσίες εξαρτώνται από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης