Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καυτά ερωτήματα για τις αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Τα καυτά ερωτήματα για τις αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Οι… λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας και του νόμου 2190
Ένα απίστευτο σκηνικό εμφανίζεται στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και συγκεκριμένα στις εισηγμένες εταιρίες του ομίλου.
Στις οικονομικές καταστάσεις του εννιαμήνου 2015 εμφανίζεται συνολική η κατάσταση των αμοιβών των μελών του ΔΣ και των Διευθυντικών Στελεχών χωρίς όμως να υπάρχει διαχωρισμός.
Στις αμοιβές ΔΣ και ανωτάτων στελεχών εμφανίζονται φέτος αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες 1,385 εκατ. ευρώ από 1,291 εκατ. ευρώ, αμοιβές μισθωτών 75.000 ευρώ από 94.000 ευρώ και αμοιβές για συμμετοχή σε συνεδριάσεις ΔΣ 470.000 ευρώ από 1,025 εκατ. ευρώ.
Στην οικονομική κατάσταση του Σεπτεμβρίου του 2013 οι αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών ήταν 925.000.
Παρατηρείται το φαινόμενο δηλαδή να έχουν κατακρημνιστεί οι αμοιβές που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών να έχουν κατακρημνιστεί σε σχέση με πέρυσι και να έχουν αυξηθεί αυτές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Είναι όμως απορίας άξιον γιατί συμβαίνει αυτό και γίνεται απασχόληση με το... έργο σε κορυφαίο διοικητικό και διευθυντικό επίπεδο.
Υπάρχουν άραγε τέτοιες συμβάσεις ελευθέρων επαγγελματιών με μέλη του ΔΣ;
Και αν υπάρχουν έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 23α του Νόμου περί ανωνύμων Εταιριών;
Βεβαίως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια και αυτή δεν είναι άλλη από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Αμοιβών Δ.Σ. που από πέρυσι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών με το συντελεστή να φτάνει το 42%, ενώ πριν ήταν με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και η κλίμακα έφτανε στο 33%.
Πέραν αυτού μείζον είναι το ερώτημα αν αφορά διευθυντικό στέλεχος ή μέλος του Δ.Σ. η υποχρέωση ύψους 44.000 ευρώ προς την εταιρία που εμφανίζεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Βέβαια δεν έχει τεθεί και κανένα ερώτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διευκρινιστεί η υπόθεση όταν ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συναλλαγή στα μέλη των ΔΣ.
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η υποχρέωση στο τέλος του 2014 ήταν 20.000 ευρώ, στο τέλος Μαρτίου 2015 22.000 και στο τέλος Ιουνίου 2015 20.000 ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης