Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου περνούν τα Super Market Μαρινόπουλος - Το παρασκήνιο

Στην οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου περνούν τα Super Market Μαρινόπουλος - Το παρασκήνιο
Βάζει 100 εκατ. ευρώ από την πώληση της Φαμάρ για να σωθούν τα πολυκαταστήματα
Η επικείμενη πώληση της Φαμάρ από τον όμιλο Μαρινόπουλου ανοίγει σύμφωνα με πληροφορίες το δρόμο για εξελίξεις στο super market Μαρινόπουλου όπου τον απόλυτο έλεγχο αναμένεται να αναλάβει η οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου.
Η τελευταία κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται σε άμεσο χρόνο να επενδύσει περί τα 100 εκ ευρώ εκ των κεφαλαίων που θα εισπράξει από την πώληση της συμμετοχής της στη Φαμάρ στα πολυκαταστήματα προκειμένου τα τελευταία να εξέλθουν από την τροχιά κατάρρευσης που έχουν περιέλθει.
Η κατάσταση στα πολυκαταστήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αρκετοί προμηθευτές εκ των οποίων μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων έχουν σταματήσει να προμηθεύουν την εταιρία λόγω των πολύ μεγάλων υποχρεώσεων.
Χαρακτηριστική της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων μετά την αποχώρηση της Carrefour το 2012 είναι το γεγονός ότι η ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την συνεργασία και την διανομή προϊόντων ΕΒΟΛ στα καταστήματα των σ/μ Μαρινόπουλος- Carrefour τόσο στο Βόλο και στον Ν. Μαγνησίας όσο και στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου σύμφωνα με ανακοίνωσή του οδηγήθηκε στην αναγκαστική αυτή απόφαση μετά από το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα συσσωρευμένα προβλήματα αδυναμίας της ως άνω αλυσίδας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.
«Η συνέχιση αυτής της προβληματικής συνεργασίας θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου ΕΒΟΛ. Ζητούμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και το ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την στήριξη των προϊόντων ΕΒΟΛ» συμπληρώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις πιστώτριες τράπεζες στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 η Μαρινόπουλος προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 30 εκ ευρώ ενώ έχει προηγηθεί στις αρχές του Νοεμβρίου αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 5 εκ ευρώ.
Στόχος ήταν να εφοδιαστούν τα καταστήματα της εταιρίας εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Στις 4 Νοεμβρίου υπάρχει και γνωστοποίηση της εταιρίας πως μοναδικός μέτοχος πλέον είναι η εταιρία «ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».
Οι δυσκολίες πάντως που αντιμετωπίζει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων έχει τροφοδοτήσει έντονη φημολογία για εξαγορά από τον Ιβάν Σαββίδη η οποία διαψεύδεται κατηγορηματικά.
Επισημαίνεται ότι η Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στην χώρα μας με άνω από 1.000 καταστήματα και 13.000 εργαζομένους.
Παρά ταύτα η πραγματική της οικονομική κατάσταση παραμένει άγνωστη καθώς δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2012.
Για το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να έχει ενοχληθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ενώ έτσι κι αλλιώς τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι αστεία.
Βέβαια ο νόμος προβλέπει ότι «Η καταχώρηση στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων και της έκθεσης ελέγχου) πραγματοποιείται 20 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της τακτικής Συνέλευσης της εταιρίας και σε περίπτωση τροποποίησής τους μέσα σε 20 ημέρες μετά από αυτή, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του αρθρ. 8 του Ν.3190/1955 και τα άρθρα 7β και 43β του Κ.Ν. 2190/1920.
Η μη τήρηση των διατυπώσεων καταχώρισης/ δημοσιότητας όπως αυτές ορίζονται ως άνω, καθιστά την απόφαση εγκρίσεως του ισολογισμού ακυρώσιμη και επιφέρει ποινική ευθύνη του ή των διαχειριστών της ΕΠΕ (άρθρο 60 παρ. 14 Ν 3190/1955) και επίσης, για τις ΑΕ, εφαρμόζονται οι ποινικές διατάξεις των άρθρων 54 και επόμενα του Ν.2190/1920».
Βέβαια στην Ελλάδα αυτά είναι ψιλά γράμματα όχι μόνο για τη Μαρινόπουλος αλλά και πλήθος άλλων εταιριών με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η ασυδοσία.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης