Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα «μαγικά» με τις μετοχοποιήσεις χρεών στον όμιλο Audiovisual και άλλες εκπλήξεις

tags :
Τα «μαγικά» με τις μετοχοποιήσεις χρεών στον όμιλο Audiovisual και άλλες εκπλήξεις
Πως γίνεται μια εταιρία να έχει προκαταβολές σε προμηθευτές ενώ δεν έχει τζίρο;
Επενδυτικό κρεσέντο ή κάτι άλλο;
Χωρίς αμφιβολία η εκτίναξη της αξίας των επενδύσεων σε θυγατρικές επιχειρήσεις της Audiovisual τη φετινή χρονιά προκαλεί εντύπωση.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία εννιαμήνου οι επενδύσεις στις θυγατρικές στις 30/09/2015 ανήλθαν σε 57 εκ Ευρώ περίπου από 25 εκ Ευρώ στα τέλη του 2014.

Όμως η αύξηση αυτή δεν έγινε λόγω εξαγοράς αλλά διότι εντός του Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκαν  αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των θυγατρικών εταιρειών «ON PRODUCTIONS ΑΕ» & «ΣΤΕΡ ΣΙΝΕΜΑΣ ΑΕ» με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων υποχρεώσεων προς τη μητρική εταιρεία συνολικού ποσού για αμφότερες τις εταιρείες € 31,94εκ.
Ουσιαστικά δηλαδή οι απαιτήσεις της μητρικής έγιναν κεφάλαιο και η αξία των δύο αυτών θυγατρικών όπως εμφανιζόταν την 31/12/2014 ήταν περί τα 8,5 εκ Ευρώ.
Η On Productions σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2014 είχε αρνητικό κεφάλαιο, υποχρεώσεις προς την Audiovisual  13,1 εκ Ευρώ και σχεδόν μηδενικές συναλλαγές με τη μητρική. Επίσης είχε μηδενικές  πωλήσεις και απαιτήσεις οι οποίες έρχονται από προηγούμενα έτη. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι απαιτήσεις ύψους 7 εκ Ευρώ αναλύονται σε 2,6 εκ Ευρώ προκαταβολές σε προμηθευτές και έξοδα επομένων χρήσεων με το ερώτημα να πλανάται.
Πως γίνεται μια εταιρία να έχει προκαταβολές σε προμηθευτές ενώ δεν έχει τζίρο;
Για τι ακριβώς δόθηκαν οι προκαταβολές;
Πέραν αυτού είναι απορίας άξιον πως  η Audiovisual κεφαλαιοποιεί απαιτήσεις 11,4 εκ Ευρώ και δεν προβαίνει σε καμία διαγραφή όταν η θυγατρική της είναι κατ ουσίαν αδρανής.
Στα Στερ Σινεμας η εικόνα είναι διαφορετική στα τέλη του 2014. Η εταιρία έχει καθαρές πωλήσεις € 7.158 χιλ. έναντι € 7.166 χιλ. της προηγούμενης χρήσεως.
Οι ζημιές της εταιρείας, προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε € 3.770 χιλ. έναντι ποσού € 4.591 χιλ. της προηγούμενης χρήσης. Οι ζημιές μετά από φόρους της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε € 3.654 χιλ. έναντι ποσού € 4.464 χιλ. της προηγούμενης χρήσης.
Βεβαίως και αυτή έχει υποχρεώσεις προς τη μητρική 21 εκ Ευρώ και αρνητική καθαρή θέση της τάξεως των 10 εκ Ευρώ η οποία με την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων 20,5 εκ ευρώ γίνεται θετική κατά 10 εκ Ευρώ. 
Όμως κι εδώ το ερώτημα είναι αν η εταιρία μπορεί να έχει αποτίμηση πενταπλάσια του ετήσιου κύκλου εργασιών της .
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Audiovisual σε ανακοίνωσή της προς το ΧΑ ότι  «αναφορικά με την ΑΜΚ της εταιρείας "Επιχειρήσεις Ήχου & Εικόνος ΑΕ" (AVE) από  8εκ ευρώ έως 12 εκ ευρώ, καθώς και της από 27/07/2015 απόφαση της ΕΓΣ για ΑΜΚ έως του ποσού των  11.999.995 ευρώ, η εταιρεία ανακοινώνει ότι το ποσό της ΑΜΚ ανήλθε σε  3,8εκ ευρώ, η οποία πιστοποιήθηκε με σχετικό ΔΣ της εταιρείας  και θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015».
Για τις Ster Cinemas AE & On Productions AE που προχώρησαν σε ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων επισημαίνει στην μεν πρώτη πέρα των ποσών της  Audiovisual,  4,86 εκ ευρώ κεφαλαιοποιήθηκε από τους μετόχους μειοψηφίας και στην  On Productions το ποσό των μετόχων μειοψηφίας ήταν 2,39 εκ Ευρώ .
Σύμφωνα με εισηγμένη από  ΑΜΚ  προέκυψε σημαντική θετική επίδραση στην καθαρή θέση του Ομίλου και συγκεκριμένα στο κονδύλι "Δικαιώματα Μειοψηφίας", ποσού 7,3εκ ευρώ, που αφορά στο ποσό που έχουν εισφέρει η μειοψηφούντες μέτοχοι της Ster Cinemas & της On Productions στις ανωτέρω ΑΜΚ.
Βεβαίως η εταιρία σε κανένα σημείο δεν αναφέρει αν υπάρχει ζήτημα απομείωσης των συμμετοχών αυτών.
Υπενθυμίζεται πάντως εντός του Οκτωβρίου 2015 η Audiovisula προέβει στην εξαγορά του 51% της εταιρείας "Σαμαράς ΑΕ" με τίμημα 350 χιλ ευρώ, η οποία έχει σαν κύριο αντικείμενο την εμπορία γραφικών υλών & υλών μηχανογράφησης. Παράλληλα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ster και του Ομίλου Odeon με την οποία τα δυο μέρη αποφάσισαν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της σύστασης εταιρείας με σκοπό την εκμετάλλευση κινηματογραφικών αιθουσών με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, στο οποίο θα συμμετέχουν με σχέση 50-50.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης