Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο επιχειρηματικό colpo grosso του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα με επίκεντρο την αγορά ακινήτων

Το νέο επιχειρηματικό colpo grosso του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα με επίκεντρο την αγορά ακινήτων
Κίνηση ματ η δημιουργία ΑΕΕΑΠ η οποία θα μετατρέψει σε άμεσα ρευστοποιήσιμη αξία τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ομίλου
Χωρίς αμφιβολία ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και βασικός μέτοχος του ομίλου Quest κ. Θ Φέσσας θεωρείται ένας από τους πιο εύρωστους έλληνες επιχειρηματίες και έχοντας στο ενεργητικό του την απόλυτα επιτυχημένη πώληση της Q-Telecom στη Wind, αλλά και την σημαντική δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προχωρά σε νέα μεγάλη κίνηση στον κλάδο των ακινήτων που θα δώσει μεγάλη υπεραξία στους μετόχους της εισηγμένης.
Ο όμιλος Quest στην κυριολεξία λειτουργεί ως cash cow δίνοντας πλέον συχνά επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και η επόμενη κίνηση ματ είναι η δημιουργία ΑΕΕΑΠ η οποία θα μετατρέψει σε άμεσα ρευστοποιήσιμη αξία τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ομίλου.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπό μορφή επιστροφής κεφαλαίου οι μέτοχοι της Quest και κυρίως ο κ. Φέσσας που κατέχει το μισό του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι μέτοχοι σε μια εισηγμένη εταιρία και η Quest χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ θα έχει αλλάξει θεαματικά την εικόνα του ισολογισμού της.
Πριν από αυτό όμως θα προηγηθεί μια ακόμα επιστροφή κεφαλαίου καθώς την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να εγκρίνει μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά 0,20 € ανά μετοχή και επιστροφή του ποσούτης μείωσης του Κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών.
Ο όμιλος βέβαια διαθέτει με ημερομηνία 30/09 ρευστά διαθέσιμα ύψους 40,9 εκ Ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις της προς τράπεζες και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι της των 38,7 εκ Ευρώ ενώ εγκεκριμένα όρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες 89 εκ Ευρώ.
Η δανειακή έκθεση του ομίλου θα ήταν χαμηλότερη αν δεν είχε μεσολαβήσει η εξαγορά της εταιρίας Cardlink από τις τράπεζες Alpha και Eurobank.
Για την εξαγορά αυτή μάλιστα απαιτήθηκε ταμειακή εκροή 10,5 εκ Ευρώ ( κόστος εξαγοράς 15 εκ Ευρώ με υπολειπόμενο τίμημα 4 εκ Ευρώ) ενώ οι υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονταν κατά την εξαγορά σε 11,7 εκ Ευρώ εκ των οποίων 9 εκ Ευρώ περίπου ήταν τραπεζικές.
Σημειώνεται ότι η Cardlink είχε επί δύο συνεχή έτη αρνητική καθαρή θέση αλλά η προοπτική της πλέον είναι ιδιαίτερα θετική λόγω της ραγδαίας αύξησης του πλαστικού χρήματος.
Σε ότι αφορά στη δημιουργία ΑΕΕΑΠ προβλέπεται να εισφερθούν 8 ακίνητα της εισηγμένης και 1 της θυγατρικής της Unisystems.
Η συνολική αποτίμηση των ακινήτων αυτών είναι της τάξεως των 45-50 εκ Ευρώ ποσό υπεραρκετό για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ καθώς τα ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται από το νόμο είναι 25 εκ Ευρώ
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με τη λήψη των απαραίτητων αδειών η UniSystems θα προβεί σε είδος μέσω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου τις μετοχές A.E.E.A.Π. που θα κατέχει στη μοναδική μέτοχό της («Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία»).
Επίσης η «Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» προτίθεται μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της, να επιστρέψει εις είδος στους μετόχους της τις μετοχές της Α.Ε.Ε.Α.Π. που θα κατέχει και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης