Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το θολό αμερικάνικο όνειρο της Lavipharm και τα καυτά ερωτήματα για την αξία των θυγατρικών της

tags :
Το θολό αμερικάνικο όνειρο της Lavipharm και τα καυτά ερωτήματα για την αξία των θυγατρικών της
Μια προσεκτική ανάγνωση όμως των οικονομικών καταστάσεων αποκαλύπτει μια άλλη εικόνα
Επενδύσεις στις ΗΠΑ και αλλού, μεγαλεπήβολα σχέδια που επί πολλά χρόνια διαψεύδονται εκ των πραγμάτων, αλλά και ερωτήματα για το ρόλο των εποπτικών-ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό στον όμιλο Lavipharm του κ. Θανάση Λαβίδα επί πολλά έτη εξέχοντος στελέχους του ΣΕΒ.
Η εταιρία στο εννεάμηνο δημοσίευσε ενοποιημένες πωλήσεις σε 18,8 εκατ. ευρώ από 22,2 εκατ. ευρώ, κατά το εννεάμηνο του 2014.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες μετά από φόρους 7,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 22,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,4 εκατ. ευρώ.
Η μητρική Lavipharm A.E. εμφάνισε κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 19,9 εκατ. ευρώ από 23,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 479 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 25,5 εκατ. Ευρώ.
Μια προσεκτική ανάγνωση όμως των οικονομικών καταστάσεων αποκαλύπτει μια άλλη εικόνα καθώς η ενοποιημένη καθαρή θέση του ομίλου ανέρχεται σε 59,7 εκ Ευρώ ενώ σε τρεις θυγατρικές την Lavipharm Corp, την  Lavipharm Active Services  κα την Lavipharm Limited η καθαρή θέση είναι αρνητική.
Θεωρητικά αυτά τα μεγέθη έπρεπε να είχαν επιπτώσεις στην εισηγμένη μητρική Lavipharm η οποία όμως εμφανίζει καθαρή θέση 39,15 εκ Ευρώ.
Είναι όμως αυτό η πραγματική εικόνα της εταιρίας όταν:
1.    Στην Lavipharm Laboratories η αξία συμμετοχής είναι μηδενική αλλά υπάρχει αναπόσβεστη μακροπρόθεσμη απαίτηση 5,2 εκ Ευρώ περίπου.
Από πού θα πάρει η εισηγμένη τα χρήματα αυτά όταν από το 2013 η εταιρία είναι χωρίς χρηματοδότηση και έχει κάψει πάνω από 60 εκ Ευρώ επενδύσεις;
2.    Στην Lavipharm Active Services η αξία συμμετοχής 5,563 εκ Ευρώ και οι απαιτήσεις 10,936 εκ Ευρώ ενώ στο εννεάμηνο και πέρυσι και φέτος οι συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών μετά βίας υπερβαίνουν τα 100.000 Ευρώ ;
3.    Οι υποχρεώσεις της εισηγμένης είναι 55 εκ Ευρώ και υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες δόσεις μακροπρόθεσμων δανείων;
Κατά τον ορκωτό λογιστή φαίνεται να είναι παρά το γεγονός ότι η εταιρία καταγράφει θολά το ζήτημα του ελέγχου απομείωσης επενδύσεων ενώ δεν υπάρχει πουθενά αναφορά ανακτησιμότητας απαιτήσεων.
Και φυσικά δεν θα μπορεί να είναι ανακτήσιμη μια απαίτηση που μετοχοποιείται αλλά απλά δίνει χρόνο για να μην εμφανιστεί υπάρχουσα ζημία.

Αμερικανικά κενά…
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι η περίφημη ιστορία με τη θυγατρική στις ΗΠΑ Lavipharm Corp κρατά πολλά έτη και έχε πολλά κενά σε ότι αφορά στα πραγματικά γεγονότα.
Ενδεικτικό είναι το περιστατικό όπου στις 15/12/2008 η Lavipharm «διευκρινίζει (το είχε αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις εννιαμήνου που δημοσιεύτηκε στις 30/11) ότι ο βασικός πιστωτής της θυγατρικής εταιρείας στις ΗΠΑ, Lavipharm Corp. κατήγγειλε την σύμβαση πίστωσης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής τόκων.
Κατά συνέπεια έλεγε τότε, το σύνολο του ποσού της πίστωσης ύψους δολ. 42,5 εκ. πλέον τόκων (δηλαδή συνολικό οφειλόμενο ποσό με 30/11/2008 δολ. 45,96 εκατ., ήτοι ευρώ 36,11 εκατ. με δολ./ευρώ = 1,2727 την 1/12/2008) κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό».
Τότε μιλούσε για ενδιαφέρον επενδυτή ο οποίος «διεξάγει έλεγχο (due diligence) στη Lavipharm Corp. και επίκειται η υπογραφή συμφωνίας, με βάση την οποία ο πιστωτής δεσμεύεται να μην προβεί σε μέτρα εκτέλεσης μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2009, ώστε να ολοκληρωθεί το due diligence και οι διαπραγματεύσεις με τον πιστωτή με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας
Στις 3 Φεβρουαρίου 2009 και αφού είχαν περάσει πάνω από 10 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία που ανέφερε η εταιρία στην προηγούμενη επιστολή η Lavipharm ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον πιστωτή και τον επενδυτή για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας σχετικά με τη διευθέτηση και αναδιάρθρωση του δανείου της θυγατρικής της εταιρείας Lavipharm Corp.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πιστωτής έχει χορηγήσει νέα παράταση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 17/2/2009».

«Χάθηκε» ο επενδυτής

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 όμως σε νέα ανακοίνωση χάνεται ο υποψήφιος επενδυτής και εμφανίζεται μόνο ο πιστωτής με τον οποίο επισημαίνεται ότι υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας της θυγατρικής στις ΗΠΑ και αναστέλλεται η εκτέλεση κάθε μέτρου μέχρι την υπογραφή οριστικών συμβάσεων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιδρά τότε άμεσα και ζητά διευκρινίσεις και η εταιρία αναφέρει πως το συνολικό ποσό της πίστωσης που διευθετείται με το Μνημόνιο Συμφωνίας ανέρχεται σε US$ 46,788 εκατ.
Οι βασικοί όροι της νέας συμφωνίας αναφέρει τότε η Lavipharm προβλέπουν :
α) διαγραφή οφειλής US $ 10,288 εκατ. β) καταβολή από την Lavipharm Corp. ποσού ύψους US$ 6,5 εκατ. και γ) ρύθμιση του υπολοίπου (US $ 30 εκατ.) σε 10 έντοκες εξαμηνίες δόσεις, με έναρξη πληρωμής 12 μήνες από την ημερομηνία της εμπορικής διάθεσης του διαδερμικού συστήματος φαιντανύλης της Lavipharm στην αγορά των ΗΠΑ».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αυτή την ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται χρονικός ορίζοντας υπογραφής της οριστικής συμφωνίας αλλά γενικώς και αορίστως αναφέρεται πως «εκτιμάται ότι η υπογραφή θα λάβει χώρα εντός των προσεχών εβδομάδων».
Είναι προφανές ότι προσεχείς εβδομάδες μπορεί να είναι και δύο έως και πάρα πολλές.
Επιπλέον η συσχέτιση της διάθεσης του φαρμάκου φαιντανύλης αποτελεί ένα ερώτημα δεδομένου ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά και σίγουρη διάθεση του προϊόντος.
Βέβαια εν έτει 2015 δεν έχει διατεθεί το προϊόν.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2009 οι επενδυτές μαθαίνουν το απίθανο ότι « Τον Φεβρουάριο του 2009 υπογράφηκε Μνημόνιο Συμφωνίας με νέο Επενδυτή με βάση το οποίο εξασφαλίζεται χρηματοδότηση της Lavipharm Corp για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το βασικό πιστωτή  και την κάλυψη των αναγκών για την ολοκλήρωση του προϊόντος φαιντανύλης στην  αγορά των ΗΠΑ.
 Η εισηγμένη μιλά για συμφωνία με την Dava Pharmaceuticals Inc., και ότι το Σετέμβριο του 2008 έκανε έλεγχο απόμείωσης της συμμετοχής της και διέγραψε 44,761 εκ Ευρώ ενώ έμεινε υπόλοιπο συμμετοχής 17,8 εκ Ευρώ.
Μέχρι το 2013 το φάρμακο βρίσκεται συνεχώς πολύ κοντά σε κυκλοφορία αλλά όλο κάτι γίνεται και στο παρά πέντε η κυκλοφορία σκοντάφτει.
Το 2013 διαγράφεται και το υπόλοιπο συμμετοχής αλλά ο όμιλος εμφανίζει δανειακές υποχρεώσεις γεγονός που δείχνει ότι κουβαλά δάνεια από μια επί χρόνια μη επιτυχή επένδυση στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά όμως ουδέποτε υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση και απεικόνιση των στοιχείων της επένδυσης στις ΗΠΑ η οποία φαίνεται να κοστίζει τεράστια ποσά άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος…

Νίκος Καρούτζος

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12 π.μ., Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης