Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΣΠΑ: Στο διαδίκτυο παραμένουν ακόμη τα 4 προγράμματα - Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους

ΕΣΠΑ: Στο διαδίκτυο παραμένουν ακόμη τα 4 προγράμματα - Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους
Τα 4 προγράμματα αποτελούν προδημοσιεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ακόμη για την υλοποίηση τους
Ενεργοποιημένα μόνο στο δικτυακό τόπο παραμένουν τα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ που ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Και τα 4 προγράμματα αποτελούν προδημοσιεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ακόμη για την υλοποίηση τους καθώς απαιτείται η έκδοση σχετικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.
Η ανάρτηση των προδημοσιεύσων των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι δείγμα της προσπάθειας του αρμόδιου υπουργείου να παρουσιάσει έργο... ακόμη και αν αυτό είναι στα χαρτιά.
Το πρώτο πρόγραμμα, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση με 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ (ποσοστό ενίσχυσης 50%) 600-700 υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.
Το δεύτερο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, νέων, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση), ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50 εκατ. ευρώ και ο εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2.800 πτυχιούχους.
Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους έως 60.000 ευρώ.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Και ενώ οι προδημοσίευσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στη χώρα μας καλά κρατούν, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία ήδη βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης το νέο ΕΣΠΑ που αφορά την περίοδο 2014-2020, το οποίο φέρει την ονομασία Portugal 2020 και περιλαμβάνει κοινοτικούς πόρους συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ.
Ήδη έχουν ανοίξει 415 διαγωνισμοί, για την παροχή 7,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών διαθέσιμων πόρων.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι πόροι που διατίθενται, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) και του ΕΠ Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφειας Compete 2020, στην πορτογαλική Τράπεζα Ανάπτυξης - IFD για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr











Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης