Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Βράχος» στα 8,70 ευρώ και στα υψηλά 5μήνου ο ΟΤΕ εν μέσω πακέτων και ισχυρής παρουσίας ξένων

«Βράχος» στα 8,70 ευρώ και στα υψηλά 5μήνου ο ΟΤΕ εν μέσω πακέτων και ισχυρής παρουσίας ξένων
Σε υψηλά 5μήνου ο ΟΤΕ με σταθερό προφίλ, μεγάλους όγκους, πολλαπλά πακέτα και ισχυρή παρουσία ξένων
Σταθερά στόχος ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων γίνεται ο τίτλος του ΟΤΕ όλο το τελευταίο διάστημα κάτι που φαίνεται τόσο από την εξαιρετική πορεία – τηρουμένων των συνθηκών - της μετοχής όσο και από τους ισχυρούς όγκους και τα πολλαπλά πακέτα.
Ανθεκτικό προφίλ στο Χ.Α., αυξημένοι όγκοι και γενικώς διαρκής βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας, συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της 2ης σε κεφαλαιοποίηση μετοχής του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η μετοχή μετά από ένα 7ήμερο ανοδικό σερί με «συγκομιδή» 16%, καθώς από τα 7,50 έφτασε στα 8,70 ευρώ, εν μέσω μάλιστα αυξημένης κινητικότητας, με πολλαπλά πακέτα και ενισχυμένους όγκους και τζίρους, χθες έκλεισε αμετάβλητη σ’ αυτά τα επίπεδα.
Παράλληλα χθες διακινήθηκε συνολικός όγκος 1,745 εκατ. τεμαχίων με τζίρο 15,09 εκατ. ευρώ, όταν σ’ όλη την αγορά η αξία συναλλαγών έφτασε στα 34,2 εκατ. ευρώ!
Έγιναν και τρία πακέτα όλα στα 8,65 ευρώ. Το ένα ήταν 431.143 τεμαχίων αξίας 3,729 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 70.000 τεμαχίων αξίας 605.500 ευρώ και το τρίτο 173.000 τεμαχίων με την αξία της συναλλαγής στα 1,49 εκατ. ευρώ.
Παρόμοιο σκηνικό και την περασμένη εβδομάδα, καθώς στη συνεδρίαση της Τετάρτης 7/10 με πολλαπλά πακέτα διακίνησε συνολικά 2,92 εκατ. μετοχές, ενώ την Πέμπτη 8/10 διακίνησε 1,1 εκατ. μετοχές.

Η αναβάθμιση από Standard & Poor’s

Στις 21 Σεπτεμβρίου ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ. Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τον ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα σε Β+ από Β, διατηρώντας σταθερό το outlook.
Η αναβάθμιση αντανακλά τη μείωση του ρίσκου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με τις πιθανότητες να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 30% έως το 2018. Ωστόσο ο οίκος προειδοποιεί ότι παραμένει υψηλό το country risk, καθώς είναι σε ισχύ τα capital controls και για αυτό τον λόγο δεν προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ.
Στην περίπτωση που δεν επηρεαστούν οι ταμειακές ροές του ΟΤΕ από τα capital controls και μετριαστεί παράλληλα το country risk, ο αμερικανικός οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ΟΤΕ κατά μία επιπλέον βαθμίδα.

Τι λένε εγχώριοι αναλυτές

Ο τίτλος του ΟΤΕ είναι σταθερά στις κορυφαίες επιλογές εγχώριων αναλυτών. Τόσο η Beta Χρηματιστηριακή όσο και η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ συστήνουν αγορά με στόχο τα 11,70 ευρώ, ενώ η Εθνική Χρηματιστηριακή διατηρεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της ανεβάζοντας την τιμή στόχο από τα 12,1 στα 12,6 ευρώ.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκφράζεται θετικά για την πορεία του ΟΤΕ χωρίς βεβαίως να υποτιμούν το γεγονός ότι – παρά τη διεθνοποίηση του ομίλου – η εξάρτηση από την ελληνική αγορά (περίπου το 75% των συνολικών εσόδων) όπως και να ‘χει, αποτελεί ένα ρίσκο. Για το λόγο αυτό υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα για όσο διάστημα η ορατότητα αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει θολή.

Δανεισμός

Ο όμιλος ΟΤΕ έχοντας πετύχει σημαντική περικοπή κόστους τα τελευταία χρόνια και έχοντας εκσυγχρονίσει πλήρως – σε κάθε τομέα – τη λειτουργία του, δείχνει διαρκώς βελτιούμενα μεγέθη.
Με τα αποτελέσματα που κάθε φορά εμφανίζει, δείχνει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχοντας «ελαφρύνει» πάρα πολύ με τις στοχευμένες εθελουσίες εξόδους, ενώ έχει γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστικός και σύγχρονος σ' όλα τα επίπεδα διάρθρωσής του...
Το κυριότερο είναι ότι έχει πετύχει σημαντική τακτοποίηση και νοικοκύρεμα των δανειακών υποχρεώσεων. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο Δείκτης δανειακής του μόχλευσης υποχώρησε κάτω και του 0,50, ενώ πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν στο 2.

Η πορεία της μετοχής και η τεχνική εικόνα

Ο τίτλος του ΟΤΕ ξεκίνησε το 2015 από τα 9,10 ευρώ, ενώ έχει υψηλό 52 εβδομάδων στα 10,49 ευρώ από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 και χαμηλό στα 5,75 ευρώ από τις 3 Αυγούστου 2015, ημέρα επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α.
Η διάσπαση του επιπέδου των 8,04 ευρώ έδωσε σήμα εισόδου, εξού και τα υψηλά 5 μηνών στον τίτλο.
Η πρώτη βραχυχρόνια αντίσταση εντοπίζεται στα 8,74 ευρώ και η δεύτερη στα 8,88 ευρώ, ενώ η κοντινή στήριξη συναντάται στα 8,47 και η κύρια στα 8,04 ευρώ.
Το επίπεδο τώρα των 8,90 ευρώ αποτελεί τον επόμενο κοντινό στόχο και αυτό των 9,30 είναι το μεγάλο πτωτικό μας κανάλι.
Τυχεροί φυσικά όσοι εκμεταλλεύτηκαν το κρέμασμα των τιμών λόγω της διακοπής της λειτουργίας του Χ.Α. και μπόρεσαν να τοποθετηθούν κάτω και από τα 6,00 ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, 08:08 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης