Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βακάκης (Jumbo): Καμία υγιής επιχείρηση δεν είχε πρόβλημα από τα capital controls - Οι περιορισμοί αφορούν τους πολίτες

tags :
Βακάκης (Jumbo): Καμία υγιής επιχείρηση δεν είχε πρόβλημα από τα capital controls - Οι περιορισμοί αφορούν τους πολίτες
Δεν διανέμει μέρισμα λόγω των capital controls
"Το σύστημα μας πουλάει κρίση. Θα πάμε καλύτερα. Αν δεν υπάρχει Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρχουν εταιρείες. Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας, να σταματήσουμε την γκρίνια και να δουλέψουμε", είναι το μήνυμα που έστειλε ο ισχυρός άντρας της Jumbo, Aπόστολος Βακάκης, μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για τις προοπτικές του ομίλου Jumbo μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Ο Mr Jumbo (Απόστολος Βακάκης) περιγράφοντας το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και δύσκολο, καθώς επιτρέπει ευελιξία στις επιχειρήσεις σε σχέση με άλλες χώρες.
Τόνισε πως πρέπει να γίνουμε επαγγελματίες και να αφήσουμε το ρόλο του διαμαρτυρόμενου, ο οποίος ως συνήθως έχει άποψη και επιζητεί να πληρώσει κάποιος άλλος για τη χώρα του.
Ο κ. Βακάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να πληρώνει φόρους ο μισθωτός και ο συνταξιούχος.
Δεν άνοιξε το θέμα των υψηλών φορολογικών συντελεστών επί των κερδών.
Επίσης ήταν σαφής σε ότι αφορά τα capital controls.
Καμία υγιής επιχείρηση δεν είχε πρόβλημα από την εφαρμογή τους.
Ο περιορισμός των κεφαλαίων ήταν κυρίως για τους πολίτες που έχασαν το δικαίωμα πρόσβασης στα χρήματά τους.
Υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων ενώ δεν έγιναν απολύσεις στο προσωπικό του Jumbo.
Επίσης επιβεβαίωσε ότι στην εταιρεία δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων καθώς η διοίκηση είναι κοντά στον εργαζόμενο. Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr που είναι τοποθετημένα τα ταμειακά διαθέσιμα των 150 εκατ. ευρώ, ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι είναι ισόποσα κατανεμημένα στις χώρες που δραστηριοποιείται.

H Jumbo σε αριθμούς

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 582,55 εκατ. ευρώ έναντι 541,85 εκατ. ευρώ το προηγούμενο 12μηνο.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά +7,51% ξεπέρασε σημαντικά τον στόχο 4%-6% που είχε τεθεί στην αρχή της οικονομικής χρήσης.
Παρά την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του Ευρώ, το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 53,16% έναντι 53,12% της περσινής χρήσης.
Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται εν μέρει στο προϊόντολογικό μείγμα καθώς και στην πτώση των ναύλων.
Τα αποτελέσματα, προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBIΤDA), σε επίπεδο Ομίλου, ανήλθαν σε 159,26 εκατ. ευρώ από 146,52 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση +8,7%.

Καθαρά κέρδη του ομίλου

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 104,84 εκατ. Ευρώ από 101,25 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του +3,54%.
Η διοίκηση λόγω των περιορισμών ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 11.11.2015 τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση που έληξε στις 30.06.2015 και αυτό θα ισχύσει μέχρι η οικονομία να σταθεροποιηθεί και να δημιουργηθεί προοπτική για ομαλή ανάπτυξη της Ελλάδας.

Νέα καταστήματα Jumbo

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης Ιούλιος 2014 - Ιούνιος 2015, ο Όμιλος λειτούργησε7 νέα υπέρ – καταστήματα. Από αυτά, τα 2 λειτούργησαν στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 4 στη Ρουμανία.
Την ίδια περίοδο τερματίστηκε η λειτουργία του μισθωμένου καταστήματος στον Ασπρόπυργο.
Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 72 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 6 στη Ρουμανία, ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-Jumbo.

Η νέα οικονομική χρήση

Αναφορικά με την νέα οικονομική χρήση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2015, σε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο για την ελληνική οικονομία, στην εποχή έντονης αβεβαιότητας ο Όμιλος είχε προετοιμαστεί εγκαίρως ώστε να διαθέτει επαρκή αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπίσει το αρχικό σοκ της επιβολής περιορισμών ροής κεφαλαίων.
Επίσης, οι εταιρείες του Ομίλου ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, χωρίς προβλήματα ρευστότητας και με μηδέν δανεισμό.
Κατά το πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015) οι πωλήσεις του Ομίλου για το διάστημα ανήλθαν σε € 152,62 εκατ. από € 145,51 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι δηλαδή αυξημένες κατά 4,88%.
Η επίδοση αυτή οφείλεται στην μικρή υποχώρηση των πωλήσεων των καταστημάτων στην Ελλάδα ενώ τα καταστήματα του εξωτερικού συνέχισαν να καταγράφουν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης.

Προβλέψεις (Ιούνιος 2015-2016)

Για τη νέα οικονομική χρήση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ομίλου εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Ελλάδα θα κυμανθούν μεταξύ του -5% και 0%, της Κύπρου με 8%, της Βουλγαρίας 10% με 12% ενώ της Ρουμανίας θα διπλασιαστούν.
Κατά συνέπεια οι πωλήσεις του Ομίλου αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 0% και 4%.
Όσον αφορά τα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ομίλου αναμένεται να υποχωρήσουν μεταξύ 25% και 15%.
Καθώς το ποιο σημαντικό τρίμηνο είναι το δεύτερο όπου περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων ο Όμιλος θα επανέλθει μετά το τέλος του με νεώτερες εκτιμήσεις.
Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους επενδυτές ότι σε λίγες μέρες αναμένεται να λειτουργήσει το έβδομο υπέρ- κατάστημα στο Pitesti (12.000τ.μ.).
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία είναι η χώρα στην οποία θα επικεντρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα ο Όμιλος στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δικτύου με κύριο γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας.
Αυτό περιλαμβάνει και την αντικατάσταση μικρών καταστημάτων πρώτης γενιάς με νέα υπέρ- καταστήματα σε περιοχές που ακόμα ο Όμιλος δεν έχει παρουσία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης