Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον «πάγο» το πολυδιαφημιζόμενο deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου - Αναβάλλεται λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών

Στον «πάγο» το πολυδιαφημιζόμενο deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου - Αναβάλλεται λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών
Χάλασε το «συμπεθεριό» και το προικοσύμφωνο δεν μπορεί να σταθεί και να υλοποιηθεί στις παρούσες οικονομικές συνθήκες
Τίτλοι τέλους στο deal Σκλαβενίτη – Βερόπουλου.
Τα δικά τους πατήματα θα βρουν εκ νέου οι ιδιοκτήτες των ομώνυμων αλυσίδων σουπερ μάρκετ.
Χάλασε το «συμπεθεριό» και το προικοσύμφωνο δεν μπορεί να σταθεί και να υλοποιηθεί στις παρούσες οικονομικές συνθήκες οι οποίες να σημειωθεί ήταν γνωστές εκ των προτέρων ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνονταν ότι η ελληνική οικονομία θα πατούσε το... γκάζι της ανάπτυξης.
Τα ακριβή αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά όμως η αγορά και κυρίως οι άνθρωποι του λιανεμπορίου λένε ότι έπεσε η αυλαία στο deal.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριζαν ότι η αρχική τους πρόθεση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτό το κλίμα.
Η εξέλιξη δεν αλλάζει τα δεδομένα για την πορεία των δύο ομίλων που συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητα στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον.
«Παγώνει» η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση του ομίλου Βερόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του ομίλου Σκλαβενίτη σε ερώτηση του www.bankingnews.gr.
Η απάντηση όμως όπως μας δόθηκε αφήνει ανοικτό θεωρητικά το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της όλης διαδικασίας στο μέλλον χωρίς ωστόσο η ίδια πηγή να ενθαρρύνει το σενάριο.
Η εξέλιξη δεν συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των capital controls αλλά με το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.
Πάντως το πιο αρνητικό στοιχείο για το λιανεμπόριο είναι η κατακόρυφη πτώση του περιθωρίου κέρδους που πλέον διαμορφώνεται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα και περιορίζεται δραματικά.
Το λιγοστό περιθώριο κέρδους σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Αυτό που απασχολεί τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου είναι η επιβίωση και όχι οι κινήσεις στρατηγικής ανάπτυξης.
Ο επιχειρηματικός κίνδυνος έχει μετατοπιστεί στις πλάτες των προμηθευτών οι οποίοι εκλιπαρούν για την αποπληρωμή προϊόντων.
Από το μέτωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξετάζει το deal Σκλαβενίτη - Βερόπουλου το έχει τοποθετήσει στο στάδιο της δεύτερης φάσης με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να ξεπεράσει τους έξι μήνες για την ολοκλήρωση της έρευνας. Ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση νέων συμπληρωματικών στοιχείων από τους ενδιαφερόμενους που αφορούν πληροφορίες για δεσπόζουσα θέση στην περιοχή της Αττικής. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ηθική υποχρέωση να ενημερώσουν την αρμόδια Αρχή για την αλλαγή σχεδίων έτσι ώστε να σταματήσει η διεξοδική έρευνα ενώ δεν προβλέπεται κάποια διοικητική ποινή σε περίπτωση αναβολής των αρχικών σχεδίων.
Ο όμιλος Βερόπουλος παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 537,7 εκατ. ευρώ για το 2014.
Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 127,9 εκατ. ευρώ και το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 409,8 εκατ. ευρώ.
Η χρήση ήταν ζημιογόνα κατά 6,9 εκατ. ευρώ ενώ στο ταμείο του ομίλου κατά τη λήξη της περιόδου τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 9,4 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.
Οι συνολικές υποχρεώσεις (τραπεζικός δανεισμός μαζί με τους προμηθευτές) έφθαναν 354, 9 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό εμφανίζονται οφειλές ύψους 39 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.
Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» έχει υπό τον έλεγχό της συνολικά 160 καταστήματα, εκ των οποίων τα 11 είναι καταστήματα υπό το σήμα «Σκλαβενίτης», 12 καταστήματα Cash & Carry μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry Hellas και 38 καταστήματα της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης», το 60% της οποίας εξαγόρασε πριν από μερικούς μήνες από τη «Βερόπουλος».
Η «Βερόπουλος» από την άλλη διαθέτει σήμερα 185 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τρία καταστήματα (στο Αγρίνιο, τον Πύργο και στα Τρίκαλα) ανήκουν στην κατηγορία cash & carry.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης