Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρόταση εξαγοράς για τη Shelman - Έγινε όμοφωνα δεκτή από το συμβούλιο των πιστωτών - Ελπίδες για άνοιγμα του εργοστασίου

Πρόταση εξαγοράς για τη Shelman - Έγινε όμοφωνα δεκτή από το συμβούλιο των πιστωτών - Ελπίδες για άνοιγμα του εργοστασίου
Δόθηκε το πράσινο φως για την εκποίηση του εργοστασίου της Κομοτηνής σε ομάδα επενδυτών
Αχτίδα φωτός για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, η οποία έβαλε λουκέτο τον Μάιο του 2014, διαφάνηκε χτες μετά το επίσημο αίτημα που υποβλήθηκε από ομάδα Ελλήνων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ξυλείας.
Όπως αναφέρουν στο www.bankingnews.gr νομικοί κύκλοι της εταιρείας, την περασμένη Τρίτη στη συνέλευση των πιστωτών που πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, δόθηκε το πράσινο φως για την εκποίηση του εργστασίου της Κομοτηνής σε ομάδα επενδυτών και ενώ είχε προηγηθεί επίσημη πρόταση τους.
Κύκλοι της εταιρείας εκτιμούν ότι μετά από την εξέλιξη αυτή, το εργοστάσιο θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι της Shelman η πρόταση που υπέβαλε στο συμβούλιο πιστωτών ο σύνδικος πτώχευσης πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πιστωτών (και της Τράπεζας Πειραιώς).
Το θέμα επαναλειτουργίας της Shelman είχε τεθεί από το περασμένο καλοκαίρι σε συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Γ. Τόλιο κατά την περιοδεία του δεύτερου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Ο κ. Τόλιος τότε, μετά από συνάντησή του με τους εργαζόμενους επισήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επαναλειτουργία βιώσιμων βιομηχανικών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κρίσης, αφήνοντας άνεργους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες επαναλειτουργίας των δύο εργοστασίων της Shelman αλλά και της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.
Ειδικότερα, για την Shelman ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες επενδυτές που διαθέτουν "επιχειρηματικό σχέδιο" για επανεκκίνηση της βιομηχανίας, σύμφωνα με το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπεται η λειτουργία δύο μονάδων (νοβοπάν και μελαμίνης) με αρχικά 120-140 απασχολούμενους.
Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκκαθάρισης (εκτιμήσεις παγίων, πλειστηριασμοί κ.ά.).
Να σημειωθεί ότι η Shelman κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης τον Ιούνιο του 2014 καθώς η Δικαιοσύνη έκανε δεκτή την αίτηση που είχαν καταθέσει 65 εργαζόμενοι με την οποία ζητούσαν να χρεοκοπήσει η εταιρεία.
Η βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1962, είχε συζητήσεις με μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αλλά και με την τουρκική εταιρεία Castamonou που φέρεται ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει τρεις μονάδες του ομίλου Alfa Wood-Shelman στη Βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές ναυάγησαν, καθώς οι δύο πλευρές δεν συναίνεσαν για το ύψος του τιμήματος.
Η απαξίωση της Shelman ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να φτάσει να χρωστά περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προσωπικό και εφορία να αγγίζουν τα 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες οφείλει 112,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά ομολογιακό και κοινοπρακτικό δανεισμό.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης