Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το πρώτο λουκέτο στην αγορά μετά το νέο μνημόνιο - Εισηγμένη κλείνει μονάδα χαρτοποιΐας στο Βόλο - Στο δρόμο 31 εργαζόμενοι

Το πρώτο λουκέτο στην αγορά μετά το νέο μνημόνιο - Εισηγμένη κλείνει μονάδα χαρτοποιΐας στο Βόλο - Στο δρόμο 31 εργαζόμενοι
Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας οι απολύσεις θα γίνονται σταδιακά βάσει του νέου εργασιακού νόμου με το 5%
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση του κλεισίματος της μονάδας χαρτοποιΐας της εισηγμένης ΒΙΣ, στο Βόλο, προκειμένου όπως υποστηρίζει η εταιρεία «να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας».
Η απόφαση για οριστικό κλείσιμο της μονάδας, στην οποία εργάζονταν 31 άνθρωποι, ανακοινώθηκε χτες, ενώ ήδη έγιναν οι πρώτες οκτώ απολύσεις.
Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, οι απολύσεις θα γίνονται σταδιακά βάσει του νέου εργασιακού νόμου με το 5% και κάθε μήνα θα απολύονται οκτώ εργαζόμενοι μέχρι και το τέλος του 2015.
Από σήμερα Τετάρτη οι συνολικά 170 εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Συσκευασιών (ΒΙΣ) αποφάσισαν να ξεκινήσουν, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εδώ και δύο χρόνια η μονάδα υπολειτουργούσε ή δε λειτουργούσε καθόλου, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί διαδοχικά σε εκ περιτροπής εργασία και σε διαθεσιμότητα.
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, η διοίκηση της εταιρίας συντηρούσε κλίμα ανοχής, διαβεβαιώνοντας το σωματείο ότι τα πλάνα της ήταν «επενδυτικά και εκσυγχρονιστικά».
Για την Παρασκευή πάντως προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα «διότι το παραγόμενο χαρτί από τη μονάδα χαρτοποιϊας θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο».
Έτσι, εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβωτίων, η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας, τονίζει η ΒΙΣ.
Όπως εξηγεί η εταιρεία, η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή τόσο η δυνατότητα τεχνολογικής αναβάθμισής της μονάδας χαρτοποιΐας όσο και αντικατάστασής της με καινούργια, ώστε να καταστεί ποιοτικά και κοστολογικά ανταγωνιστική, δεν είναι εφικτή ούτε βιώσιμη.
Η ΒΙΣ ξεκίνησε την λειτουργία της το 1936 και αποτέλεσε την πρώτη βιομηχανική εταιρεία που είχε σαν αντικείμενο της τη συσκευασία, αξιοποιώντας το πιο έξυπνο και διαχρονικό παγκοσμίως υλικό, το κυματοειδές χαρτόνι.
Το 1971 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ το 1997 η ΒΙΣ μετεγκαθιστά την παραγωγή της από το κτίριο της οδού Πειραιώς στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 11,9 εκατ. ευρώ, από 11,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5,44%.
Τα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 689 χιλ. ευρώ έναντι 1,04 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξαμήνο του 2014, σημειώνοντας μείωση κατά 33,90%.
Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 493 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 145 χιλ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης