Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H EETT με επιστολή της εγκαλεί στην τάξη το bankingnews - Γίναμε ενοχλητικοί;

H EETT με επιστολή της  εγκαλεί στην τάξη το bankingnews - Γίναμε ενοχλητικοί;
Tι απαντά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων το www.bankingnews.gr
Με έκπληξη δεχθήκαμε επιστολή από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων με την οποία προσπαθεί να βάλει σε… τάξη το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr που αναφέρονταν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και είχε τίτλο οι «εκδοροσφαγείς».
Πράγματι σκληρός τίτλος αλλά αυτή είναι αλήθεια.
Η δημοσιογραφική δεοντολογία όπως και η δεοντολογία του www.bankingnews.gr δεν αφήνουν περιθώρια απόκρυψης της επιστολής που δημοσιεύεται αυτούσια και χωρίς περικοπές.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας ενόχλησε η διευκρίνιση -υποχρέωση για τη δημοσίευση της επιστολής.
Όμως μας προκάλεσε αίσθηση ότι ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ο οποίος δεν υπάρχει έδωσε εντολή στην Ιωάννα Αλεξοπούλου ως προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων να βάλει σε τάξη τον κάθε ρεπόρτερ που ασχολείται με την Ανεξάρτητη Αρχή.
Βέβαια προκύπτει το ερώτημα πως μία Ανεξάρτητη Αρχή αποδέχεται διορισμούς του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου από την κυβέρνηση.
Πάντως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραμένει ακέφαλη από τον περασμένο Ιανουάριο μετά την υποβολή παραίτησης του κ. Κώστα Λουρόπουλου, ο οποίος είχε προταθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Επίσης η μεγάλη απορία όμως είναι ότι η ΕΕΤΤ δεν είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Να σας τις θυμίσουμε λοιπόν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού κ Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος είπε «για τερτίπια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που χρεώνουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές».

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Λεωτσάκο,

Με αφορμή τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν στο ειδησεογραφικό website «Banking News», στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 θεωρούμε ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον ανακρίβειες που χρήζουν απάντησης.
Συγκεκριμένα:
Σχετικά με τον ισχυρισμό σας ότι:
«Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι αρμόδια και τιμολογεί την υπηρεσία internet για τους καταναλωτές» σας ενημερώνουμε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ ο καθορισμός της εμπορικής πολιτικής των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Οι τιμές προϊόντων λιανικής διαμορφώνονται ελεύθερα από όλες τις εταιρίες του εν λόγω κλάδου, στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Σχετικά με τον ισχυρισμό σας ότι:
«Είναι επιτακτική ανάγκη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως ανεξάρτητη Αρχή να προστατεύει και τους καταναλωτές ενώ κωφεύει κάνοντας έμμεσα τα χατίρια των εταιριών» επισημαίνουμε ότι η ΕΕΤΤ ενεργεί πάντοτε εντός του πλαισίου των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της, ως οφείλει, και με βασικό άξονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Σε σχέση με τις «απαράδεκτες χρεώσεις» των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, αναφέρονται και συγκρίνονται διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων των εταιριών (π.χ. σύνδεση mobile internet σε σύγκριση με σύνδεση συμβολαίου κινητής), αποπροσανατολίζοντας τον αναγνώστη του άρθρου που δεν διαθέτει απαραίτητα τη σχετική τεχνογνωσία.
Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι:
«Ο ρυθμιστής της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι η ανεξάρτητη Αρχή Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία παρουσίασε έσοδα περίπου 14 εκατ. ευρώ και το πιο σημαντικό μέρος των χρημάτων τους κατευθύνονται στους μισθούς των 218 υπαλλήλων» επισημαίνονται τα κατωτέρω:
- τα έσοδα της ΕΕΤΤ αποτελούν «δημόσιο έσοδο» και το έτος 2014 ανήλθαν στα 40,3 εκατ. ευρώ.
- σύμφωνα με το Ν.4313/2014 (ΦΕΚ 261/Α/17-12-2014), το 80% του θετικού οικονομικού αποτελέσματος της ΕΕΤΤ αποδίδεται ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.
- συνολικά, από το 1995 έως σήμερα, η ΕΕΤΤ έχει αποδώσει 1,9 δισ. ευρώ (0,6 εκατ. ευρώ από το ετήσιο θετικό της οικονομικό αποτέλεσμα και 1,3 εκατ. ευρώ από εκπλειστηριάσματα) στον κρατικό προϋπολογισμό και στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σε κάθε περίπτωση, σε συνέχεια των εν λόγω άρθρων και πρωτίστως για την αποκατάσταση της αλήθειας προς το αναγνωστικό σας κοινό, σας καλούμε να προβείτε στη δημοσίευση της παρούσας επιστολής μας, όπως υποχρεούστε κατά τις κείμενες διατάξεις.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον πληροφορίας ή διευκρίνισης σχετικά με τα ανωτέρω θέματα, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας.

Τι απαντά το www.bankingnews.gr

Εμείς θα υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015.
Επιτρέψτε επίσης να σας πω ότι στη διάρκεια της σύντομής θητείας μου εντόπισα ένα θέμα υπερβολικής χρέωσης των καταναλωτών κινητής τηλεφωνίας με διάφορα τερτίπια που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να χρεώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές. Πρόσθεσε ο υπουργός ζήτησα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εννοούσε την ΕΕΤΤ να μεριμνήσει έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο εν αγνοία υπερχρέωσης ανυποψίαστων καταναλωτών».
Τι ενόχλησε περισσότερο τη διοίκηση της ΕΕΤΤ ότι αναφέραμε ότι το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 218.
Το www.bankingnews.gr θεωρεί σκόπιμο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία και να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε ο καταναλωτής να βρίσκει μία συμπαράσταση από έναν θεσμικό παράγοντα που θα τον προστατεύει από τις αυθαιρεσίες και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πρώτη ενημέρωση:08:12, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης