Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα αζήτητα το ακίνητο της Pepsico HBH στο Λουτράκι - Εγκλωβισμένη στην Ελλάδα παραμένει η πολυεθνική

Στα αζήτητα το ακίνητο της Pepsico HBH στο Λουτράκι - Εγκλωβισμένη στην Ελλάδα παραμένει η πολυεθνική
Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 13.428 τ.μ. και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, αποθήκες και κτίρια γραφείων
Στα αζήτητα παραμένει το πρώην εργοστάσιο της Pepsico HΒΗ στο Λουτράκι, το οποίο εδώ και μήνες έχει βγει στο σφυρί από γνωστό κτηματομεσιτικό γραφείο του Κολωνακίου.
Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 13.428 τ.μ. και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, αποθήκες και κτίρια γραφείων σε οικόπεδο, συνολικής επιφάνειας 33.980 τμ.
Το δύσκολο έργο της πώλησης του εργοστασίου έχει αναλάβει το κτηματομεσιτικό γραφείο Αtria.
Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Pepsico HBH στο Λουτράκι έβαλε λουκέτο τον Ιανουάριο του 2013, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η αμερικανική πολυεθνική στην ελληνική αγορά, απολύοντας και τους τελευταίους 20 εναπομείναντες εργαζομένους.
Όσον αφορά την παρουσία του πολυεθνικού Ομίλου Pepsico στη χώρα, αν και αναζητά, περίπου ένα χρόνο τον τρόπο εξόδου του από την ελληνική αγορά, εντούτοις αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι, πλέον με την επιβολή και του τρίτου μνημονίου όπου το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα περιοριστεί περαιτέρω και ο πρώτος τομέας που θα πληγεί είναι αυτός της κατανάλωσης, η αποχώρηση της Pepsico ΗΒΗ κρίνεται από τα στελέχη της επιτακτική, όχι όμως και εύκολη υπόθεση.
Ο πολυεθνικός κολοσσός την τελευταία πενταετία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην ελληνική αγορά, με τις ζημιές της να ανέρχονται στα 63 εκατ. ευρώ και τα μερίδια αγοράς της να βαίνουν συνεχώς μειούμενα.
Aπό τις αρχές του έτους η Pepsico HBH πραγματοποιεί σειρά επαφών με υποψήφιους επενδυτές με στόχο την αποχώρηση της από την ελληνική αγορά, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση των σημάτων της.
Σε αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και οι συνομιλίες που είχε τόσο με την πατρινή Λουξ Μαρλαφέκας όσο και με την ΕΨΑ, οι οποίες τελικά δεν καρποφόρησαν αφού όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς «υπήρξε σημαντική διάσταση απόψεων τόσο σχετικά με τηνμορφή της συνεργασίας όσο και με το ύψος του τιμήματος».
Να σημειωθεί ότι ο πολυεθνικός Όμιλος εξετάζει διάφορους τρόπους αποχώρησης του από την ελληνική αγορά.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η παραχώρηση των εγκαταστάσεων και μαζί η άδεια χρήσης των σημάτων της (Pepsi Cola, 7Up, Gatorade, Lipton Ice Tea και ΗΒΗ), με αντάλλαγμα την καταβολή ενός ποσοστού επί των συνολικών πωλήσεων υπό μορφήν δικαιωμάτων.

Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις
Συνεχή απώλεια μεριδίων στην ελληνική αγορά – φτάνοντας μάλιστα σε μονοψήφιο αριθμό – αλλά και ζημιές καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Pepsico HBH.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, την περίοδο 2009-2013 η εταιρεία έχασε περίπου το 45% των πωλήσεών της, καθώς από 125,5 εκατ. ευρώ το 2009 έφθασε να έχει πωλήσεις 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Επίσης το 2013 η εταιρεία είχε αρνητικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 9,6 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 16,8 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης